Det sosiale mediet skriver tirsdag kveld at de for to uker siden identifiserte den første av åtte sider og 17 profiler på Facebook, i tillegg til syv Instagram-kontoer, som er i strid med reglementet deres for «autentisk oppførsel.»

Selskapet mener kontoene er knyttet til en koordinert kampanje knyttet til polariserende politiske saker, ifølge New York Times (NYT). En av disse er en ny versjon av fjorårets høyreradikale demonstrasjon i byen Charlottesville.

Skjuler identiteten sin godt

Hvem som står bak kampanjen, skal ikke være bekreftet. Men den har likhetstrekk med kampanjer på sosiale medier før presidentvalget i 2016 som Russland mistenkes for å ha stått bak. Et av målene den gang var trolig å bidra til at Donald Trump vant valget.

Facebook skriver at den som står bak disse brukerne har gått lengre for å skjule identiteten sin enn det Russland-baserte Internet Research Agency (IRA) har gjort tidligere, gjennom blant annet å få tredjeparter til å kjøpe annonser og bruk av ulike VPN-tjenester.

Til NYT sier representanter fra selskapet at det fremdeles er tidlig i etterforskningen, som har foregått i samarbeid med FBI, men at de deler informasjonen nå grunnet forbindelsen mellom aktørene som antas å stå bak og demonstrasjoner som er planlagt i Washington neste uke.

Oppfølger til dødelig demonstrasjon

Ifølge Facebook har de falske brukerne opprettet rundt 30 arrangementer siden mai 2017. På det største av disse hadde rundt 4700 trykket «interessert», og 1400 «skal». I tillegg har kontoene kjørt opptil 150 annonser for omtrent 11.000 dollar på Facebook og Instagram, hvorav den siste ble laget i juni 2018.

Sidene med flest følgere var «Aztlan Warriors», «Black Elevation», «Mindful Being» og «Resisters». Sistnevnte har vært involvert i koordinering av en oppfølger i august til fjorårets dødelige høyreradikale demonstrasjon i Charlottesville, skriver NYT.

Til avisen sier Nathaniel Gleicher, Facebooks sjef for cybersikkerhet, at administratorene bak siden gikk så langt som å koordinere arrangementet med fem andre ekte Facebook-sider, publisere detaljer om transport og annen logistikk.

Arrangementet ble deaktivert tirsdag, og Facebook har informert de 2600 som har uttrykt interesse for å delta.

– Bevis på at Kreml ønsker å skape splid

Mark Warner, den øverste senatoren fra Demokratene i den amerikanske etterretningskomiteen, hyller Facebook for å slå ned på slik aktivitet, og ber selskapet samarbeide med dem for å oppdatere lovverket slik at det forhindrer flere innflytelseskampanjer.

– Dagens informasjon er ytterligere bevis på at Kreml fortsetter å utnytte plattformer som Facebook for å skape splid og spre feilinformasjon, sier Warner ifølge NYT.

Etter å ha blitt tatt på sengen av IRAs innblanding i presidentvalget i 2016, ønsker Facebook å unngå en gjentagelse i 2018. Gleicher nektet imidlertid å svare avisen på hvorvidt de har oppdaget flere russiske kampanjer

Amerikansk etterretning og politimyndigheter har i flere måneder advart mot at Russlands forsøk på å undergrave det amerikanske demokratiet forblir en trussel også før dette valget. Om det skulle vise seg at Russland står bak den nå avslørte kampanjen, vil det være bevis på at den typen cyberoperasjoner brukt rundt 2016-kampanjen fremdeles er i bruk, ifølge NYT.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide Lydplanker
Gråbein anbefaler lydplanker i forskjellige prisklasser.
02:38
Publisert: