Endelig ser mediekonsernet Schibsted ut til å ha funnet løsningen på hvordan det kan vokse videre gjennom oppkjøp, uten å vanne ut eierkontrollen til Stiftelsen Tinius.

Det skjer ved at hver Schibsted-aksje splittes i to, så det blir to aksjeklasser: A-aksjer med full stemmerett og b-aksjer med en tiendedel av stemmevekten.

Større verktøykasse

I b-klassen med lite bestemmende innflytelse kan Schibsted hente inn frisk kapital ved å utstede nye aksjer. Aksjene kan i sin tur brukes som betaling ved oppkjøp og fusjoner i det internasjonale rubrikkmarkedet på nett. Der har Schibsted som ambisjon å bli nummer én.

– Det er viktig å understreke at vi følger samme strategi som tidligere. Dette handler om å skaffe seg en større verktøykasse, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal om begrunnelsen for den nye aksjeklassen.

I løpet av de siste 24 timene før kunngjøringen av aksjesplitten fredag morgen, ringte Schibsted rundt for å informere sine største aksjonærer – mot at de aksepterte midlertidig innsidestatus.

Svensk støtte
Den svenske lokalaviseieren Lars Ander (74) har Schibsted-aksjer for to milliarder kroner.
Den svenske lokalaviseieren Lars Ander (74) har Schibsted-aksjer for to milliarder kroner. (Foto: Jo Straube)

En av dem som fikk en telefon fra Ryssdal var svensken Lars Ander (74). Ved siden av et lokalt värmlandsk avisimperium og en betydelig eiendomsmasse i Karlstad, eier han Schibsted-aksjer verdt to milliarder kroner.

Ander uttrykker full støtte til nyordningen, som gir Schibsted handlefrihet uten å true stiftelsens grunnvoller.

– Det er en smart måte hvis man skal kjøpe selskap, sier Ander, som beskriver Schibsted som en god samarbeidspartner.

– Dere har fryktelig mye penger plassert i Schibsted?

– Schibsted er vårt oljefond, sier Lars Ander.

Stiftelsen blir

Schibsteds styreformann Ole Jacob Sunde er også leder for Stiftelsen Tinius. På grunn av spesielle vedtektsbestemmelser kan stiftelsen blokkere enhver kapitalutvidelse eller vedtektsendring i Schibsted med sin eierandel på 26,1 prosent.

Denne negative kontrollen skal bevares. Det skjer ved at vedtektene foreslås endret slik at det krever minst 3/4 flertall både av all aksjekapital som er representert på generalforsamlingen og 3/4 av alle a-aksjer å fatte avgjørende beslutninger for Schibsted.

Sunde avviser at Blommenholm Industrier, som eier Tinius-stiftelsens aksjer, har planer om å selge seg ut av stemmesvake b-aksjer.

– Det er ingen endring for Blommenholm. Vi skal være en langsiktig eier og vi kommer til å sitte på våre aksjer, sier Sunde.

Samtidig som Schibsteds styre ber generalforsamlingen godkjenne aksjesplitten, ber styret om fullmakt til å hente inn frisk kapital gjennom å utstede nye b-aksjer. Men ifølge Sunde er det vesentligste at det opprettes en ny aksjeklasse som vil gi Schibsted økt fleksibilitet.

– Med fullmakten kan dere gjøre oppkjøp for opptil 2,5 milliarder kroner ved å trykke nye aksjer?

– Ja, i teorien. Men det er viktig å påpeke at vi har en solid finansiell stilling i dag og ikke har konkrete planer om emisjon, sier Sunde.

Schibsted-kursen falt markant etter kunngjøringen, og var ned 3,78 prosent fredag ettermiddag.

Årsrapporten fra Schibsted for 2014 viser at konsernsjef Rolv Erik Ryssdal ifjor mottok åtte millioner kroner i lønn og andre ytelser fra Schibsted.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.