– If you love somebody, you got to let them go, sa Ole Jacob Sunde, Schibsteds styreformann, foran et fullsatt auditorium i lokalene til London Stock Exchange torsdag.

Sunde siterte popartisten Sting, men snakket om utskillelsen av Schibsteds internasjonale rubrikktjenester i et eget selskap under navnet Adevinta. Schibsted, som blant annet driver aviser som VG og Aftenposten, står nå på egne ben etter kunngjøringen om å dele virksomheten i to selskaper ble offentlig september i fjor.

Ifølge analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities kan «rubrikkskilsmissen» føre til at investorene heller legger penger i Adevinta fremfor «gamle» Schibsted.

Tillitsvalgt: Ingen gammel tante

– Basert på samtaler med investorer, antar jeg at en stor del av aksjonærene utenfor Norge eier Schibsted på grunn av eksponeringen det gir mot internasjonale rubrikkselskaper, skrev Trondsen i en oppdatering nylig.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities.
Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities. (Foto: Jeff Gilbert)

Konserntillitsvalgt Sven Arne Buggeland i Schibsted mener bildet som tegnes er feil.

– At Schibsted er en gammel tante som blir sittende igjen når de andre skal ut å fly, blir helt feil å si, sier han.

Buggeland tror både det nordiske Schibsted og det internasjonale rubrikkselskapet Adevinta har fremtiden foran seg.

Ole Jacob Sunde minnet også om at Schibsted har fått det til tidligere:

Schibsteds markedsverdi har gått fra knappe seks milliarder kroner i finanskriseåret 2008, til 80 milliarder kroner i dag.

– Det samme har ikke skjedd med nyhetsindustrien, som vi stammer fra. Så jeg antar vi har gjort noe riktig, sa Sunde.

Fra seks til 80 milliarder. Styreleder Ole Jacob Sunde viste Schibsteds verdiutvikling under torsdagens kapitalmarkedsdag i London.
Fra seks til 80 milliarder. Styreleder Ole Jacob Sunde viste Schibsteds verdiutvikling under torsdagens kapitalmarkedsdag i London. (Foto: Jeff Gilbert)

Full sal

Hele Schibsteds toppledelse stilte på Paternoster Square midt i finansdistriktet City of London.

Jobben her er å overbevise norske og internasjonale investorer og analytikere, og de hadde møtt opp i stort antall. Arrangementet var fulltegnet flere dager i forveien.

Det investorer og analytikere skal overbevises om, er at det vil skape verdier for aksjonærene å skille ut Finn.nos utenlandske slektninger, altså rubrikkvirksomhetene i land som Frankrike, Spania, Italia og Brasil, i et eget børsnotert selskap.

Altså, som Sting sang: – If you love somebody, if you love someone set them free.

Samtidig må Schibsted-toppene overbevise markedet og publikumet i London om at «gamle» Schibsted, med mediehus som VG, Aftenposten og Bergens Tidende, fortsatt er noe å satse på.

For at den historien skal bli overbevisende i aksjemarkedet, er det avgjørende at nordiske Schibsted også får med seg flere svært lønnsomme og andre raskt voksende nettjenester, som rubrikktjenesten Finn.no, det svenske søsterselskapet Blocket.se og forbrukertjenester som forbrukslånsportalen Lendo og sammenligningstjenesten Prisjakt,

50–60 milliarder

Adevinta skal ledes av Schibsteds tidligere konsernsjef Rolv Erik Ryssdal, som ble etterfulgt av Kristin Skogen Lund som Schibsted-sjef før jul.

Ifølge Henriette Trondsens beregninger representerer virksomhetene i Adevinta cirka 70 prosent av Schibsteds børsverdi, som den siste tiden har krøpet opp mot 80 milliarder kroner.

Det innebærer at selskapet kan få en børsverdi på rundt 56 milliarder kroner når det går på børs 10. april. Inntil videre har Schibsted kommunisert at det vil beholde 60 prosent av aksjene i Adevinta.

Trondsen skriver imidlertid at det ligger an til en rekke oppkjøp og fusjoner i rubrikkmarkedet, som vil kunne skape ytterligere verdier for aksjonærene.

Gir råd

Schibsted aksjen falt litt tilbake på børsen torsdag formiddag. Med en samlet markedsverdi tett på 80 milliarder kroner plasserer medieselskapet seg mellom Yara (markedsverdi 96 milliarder kroner) og Gjensidige Forsikring (77,5 milliarder) på listen over de mest verdifulle selskapene på Oslo Børs.

I forbindelse med utskillelsen og børsnoteringen av Adevinta har Schibsted og Adevinta engasjert tre meglerhus til å bistå seg. De tre er:

  • J.P. Morgan Securities plc
  • Skandinaviska Enskilda Banken, Oslo
  • Arctic Securities

Arctic Securities er også finansiell rådgiver for Stiftelsen Tinius, som samlet oppgir en eierandel på 23,8 prosent av alle A- og B-aksjer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Med den fremgangen vi har nå, vil det ta over 200 år før kvinner og menn er økonomisk likestilt i verden
00:38
Publisert: