I desember ble Schibsteds norske rubrikksjef, Anders Skoe, forfremmet til sjef for alle Schibsteds rubrikktjenester i Norden, inkludert Finn.no, Blocket.se i Sverige og finske Tori.fi.

Tirsdag ble det kjent at Skoe hopper av for å bli konsernsjef i newzealandske Trade Me – som er det ledende online rubrikktjenesten i New Zealand og et selskap som ligner mye på Finn.no.

Han slutter i Schibsted 1. juli, og overtar som sjef i Trade Me senere samme måned.

– Jeg må understreke at dette har vært en ekstremt vanskelig beslutning å ta, fordi jeg opplever at jeg har en fantastisk spennende rolle i Finn og Schibsted, sier Skoe.

Gullgruve

For bare en uke siden godkjente myndighetene i New Zealand at børsnoterte Trade Me overtas av et av Apax Partners’ investeringsfond.

Ifølge avisen The New Zealand Herald godtok aksjonærene et oppkjøpstilbud fra britiske Apax Partner i begynnelsen av april, verdt 2,56 milliarder newzealandske dollar. Det tilsvarer rundt 15 milliarder norske kroner.

Schibsted og Trade Me er ikke direkte konkurrenter, siden Schibsted ikke har noen operasjoner i New Zealand. Men selskapet har samme sterke markedsposisjon i New Zealand som Finn.no har i Norge.

–At det er en private equity-situasjon, gjør at den finansielle oppsiden potensielt er veldig stor, sier Skoe.

Han viser til at Trade Me nylig ble kjøpt opp av det britiske oppkjøpsfondet Apax, et såkalt private equity-selskap (PE).

Så sent som i forrige uke kom den endelige beskjeden fra newzealandske myndigheter om at kjøpet godkjennes.

Trade Me omsatte for 1,4 milliarder kroner i regnskapsåret som ble avsluttet sommeren 2018, og fikk et driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på 929 millioner kroner. De nordiske rubrikktjenestene han har hatt ansvar for i Schibsted hadde til sammenligning en omsetning på 2,8 milliarder kroner i 2018, og et ebitda-resultat på snaut 1,3 milliarder kroner.

Skoes forgjenger i Trade Me, Jon MacDonald, kunngjorde allerede sommeren 2018 at han ville gi seg.

MacDonald hadde en fastlønn på 4,3 millioner kroner, pluss bonus- og insentivavtaler.

Skoe vil ikke kommentere detaljene i lønnspakken Apax lokket med, men sier han vil ha markedslønn for denne type jobber på New Zealand.

– I tillegg vil jeg ta del i den verdiskapningen jeg bidrar til i den perioden Apax eier Trade Me, sier Skoe.

Private investeringsfond som Apax har gjerne en investeringshorisont på tre-syv år.

– Apax har en historikk som viser at de i snitt holder på selskapene i underkant av fem år, selv om det er store variasjoner.

Slik fordelte omsetningen til Trade Me seg på de ulike markedene i andre halvår 2018.
Slik fordelte omsetningen til Trade Me seg på de ulike markedene i andre halvår 2018. (Foto: Fra Trade Me-presentasjon.)

Tenker ikke konsolidering

Denne våren har Schibsted skilt ut og børsnotert sine internasjonale rubrikktjenester i et nytt selskap kalt Adevinta, som tirsdag verdsettes til 57 milliarder kroner på Oslo børs.

Rolv Erik Ryssdal gikk fra Schibsted til toppjobben i Adevinta, og har vært tydelig på at selskapet skal spille en aktiv rolle i den konsolideringen av det internasjonale rubrikkmarkedet som er ventet.

Schibsted og Adevinta regnes som en av seks dominerende aktører på det internasjonale rubrikkmarkedet. De fem andre er Naspers, Ebay, Axel Springer, Craigslist og Recruit.

Schibsted har allerede gjort flere transaksjoner med Naspers, som har virksomhet i en lang rekke land under merkenavnet OLX og ifølge Reuter nylig gikk ut med planer om å børsnotere ehandelsvirksomheten sin i Amsterdam til høsten.

I Brasil eier Naspers og Schibsted den hurtigvoksende rubrikktjenesten OLX i et felleskontrollert selskap.

I Ebay har aktivistaksjonær Elliott presset på for å få frem aksjonærverdier ved å skille ut og selge for eksempel rubrikkvirksomheten, som Axel Springer ifølge Fortune skal være interessert i å kjøpe.

– Hva tenker du om konsolideringen og Trade Mes rolle i den?

– Det har jeg ikke tenkt noe på, og det har jeg ikke tenkt å kommentere heller. Jeg kommer til å være opptatt av Trade Me de neste årene, sier Skoe.

– Kan Apax-oppkjøpet og din overgang være et skritt på veien til at Schibsted overtar Trade Me?

– Det ville overraske meg veldig. Schibsted har sagt at det primært vil være et nordisk konsern, mens Adevinta er et europeisk og sør-amerikansk rubrikkselskap. Men likhetene mellom Finn og Trade.me er slående, med veldig sterke posisjoner innen eiendom, jobb, motor og Torget. Det er en merkevare som virkelig er elsket av det new zealandske folk.

– Trist

Skoe skal jobbe i Schibsted frem til 1. juli. Han har vært administrerende direktør i Finn.no siden 2016 - da han tok over for Sondre Gravir.

Skoe begynte i Finn.no i 2010.

Før det jobbet han i USA - blant annet fem år i Google. Skoe har en master i Electrical Engineering (MSc) fra Stanford University.

Han har også studert Finance for Executives (Executive Program) ved franske INSEAD.

– Anders har gjort en strålende jobb for Finn.no og Schibsted og jeg synes det er trist at han ikke blir hos oss. Samtidig forstår jeg at han og hans familie tar denne unike muligheten. Jeg har lyst til å takke Anders for hans solide bidrag gjennom årene i Finn og Schibsted og ønsker han lykke til, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund i en melding.

Henriette Trondsen er analytiker i meglerhuset Arctic Securities, som bisto Schibsted ved børsnoteringen av Adevinta.

Hun mener Skoes avgang er negativ for Schibsted.

– Det er åpenbart et tap for Finn, og en god ansettelse for TradeMe som er «Finn»-siden i New Zealand. Veksten i Finn har de siste årene vært imponerende. Forhåpentligvis har han lært opp noen gode medarbeidere under seg.

Flytter til New Zealand

Anders Skoe slutter i Schibsted 1. juli, og overtar som sjef i Trade Me senere samme måned.

Han ser flyttingen til New Zealand som starten på et «familieeventyr». Sammen med sin amerikanske kone tar Skoe med seg de tre barna i alderen 6-13 år og flytter til Auckland, et område Skoe beskriver som ganske likt Norge – men med californisk klima.

– Det er ikke så mange ganger i løpet av et liv man får en slik mulighet – til å flytte langt unna og få andre opplevelser ved å bo i et annet land, med en annen kultur og en annen geografi. Jeg har bodd utenlands som barn og ungdom selv.

Han ser også frem til å jobbe for et investeringsfond.

–Det å jobbe i en PE-setting er ganske annerledes enn å jobbe i et konsernmiljø. Jeg er opptatt av å lære og vokse i nye settinger.

–Hva gjør du etterpå, når Apax selger seg ut igjen?

–Det vil tiden vise. Å planlegge veldig konkret hvor man er om fem år er ikke den beste bruken av tid og krefter, sier Anders Skoe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.