I forbindelse med utskillelsen av den internasjonale rubrikkvirksomheten, Marketplaces International (MPI), vil 35 prosent av aksjene i MPI bli delt ut til Schibsteds nåværende aksjonærer.

De resterende 65 prosent av MPI-aksjene vil morselskapet Schibsted ASA beholde, men med en intensjon om å selge aksjer tilsvarende fem prosent dersom markedsforholdene tillater det.

Schibsted ASA har i dag to aksjeklasser, A- og B-aksjer.

I prosessen vil én A-aksje i Schibsted ASA gi rett til én A-aksje i det nye selskapet Marketplaces International (MPI).

På samme måte vil én B-aksje i Schibsted gi rett til én B-aksje i MPI.

Skiller ut 50 milliarder

MPI skal ledes av Rolv Erik Ryssdal, som inntil desember var konsernsjef i Schibsted ASA. Han ble da etterfulgt av Kristin Skogen Lund, som kom fra stillingen som NHO-direktør.

MPI omfatter Schibsteds mest lønnsomme rubrikkvirksomheter, som den franske rubrikktjenesten Leboncoin og spanske Segundamano og Milanuncios.

– Selskapet vil fortsette å styrke sine røtter i vertikaler som bil, eiendom og stillinger, for å skape lønnsomhet ut fra sine markedsledende posisjoner. Selskapet vil fortsatt fokusere både på omsetningsvekst og forbedring av lønnsomhet og kontantstrøm, sier Rolv Erik Ryssdal i Schibsteds presentasjon av MPI.

Schibsteds finansdirektør Trond Berger sier det vil være aksjemarkedet som bestemmer endelig verdsettelse av MPI når selskapet går på børs.

Men i forbindelse med utskillelsen av MPI har Schibsted lagt til grunn relative markedsverdier av de ulike delene av konsernet, for å komme frem til riktig bytteverdi mellom Schibsted-aksjer og MPI-aksjer.

– Det vi har lagt til grunn er et snitt av analytikernes vurderinger av de ulike virksomhetene, såkalt «sum of the parts», i MPI og i Schibsted ASA. Ut fra dette har vi lagt til grunn en verdi på MPI på cirka 50 milliarder kroner. Dette er gjort i samråd med våre finansielle og juridiske rådgivere, sier Trond Berger.

Utskillelsen av MPI avhenger av godkjennelse på en ekstraordinær generalforsamling i Schibsted ASA. Denne vil bli avholdt 25. februar 2019.

Schibsted skriver at endelig selskapnavn for MPI vil bli kunngjort før selskapet børsnoteres, noe som etter planen vil skje 10. april.

Henriette Trondsen er analytiker i Arctic Securities.
Henriette Trondsen er analytiker i Arctic Securities. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)
Rolv Erik Ryssdal skal lede Schibsteds internasjonale rubrikkvirksomheter i Marketplaces International (MPI).
Rolv Erik Ryssdal skal lede Schibsteds internasjonale rubrikkvirksomheter i Marketplaces International (MPI). (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Mediehusene blir

Schibsteds tradisjonelle medievirksomhet, med mediehus som VG og Aftenposten i Norge, Aftonbladet og Svenska Dagbladet i Sverige, samt rubrikktjenestene Finn.no og Blocket.se og Tori.fi, blir liggende i Schibsted ASA.

Henriette Trondsen er analytiker i Arctic Securities og følge Schibsted-aksjen tett.

Tidligere i uken delte hun sine siste beregninger av hva de ulike delene av Schibsted-konsernet er verdt.

Mens aksjene i dag verdsettes til 70 milliarder kroner på børsen, mente Trondsen selskapet er verdt 80 milliarder kroner. Hun anbefalte derfor å kjøpe Schibsted-aksjer.

Aller mest verdifullt er franske Leboncoin, som Trondsen mener er verdt 35 milliarder kroner alene.

Finn.no, der Schibsted eier 90 prosent, setter hun til 10,7 milliarder kroner, mens Blocket i Sverige er priset til 6,7 milliarder kroner i Trondsens regneark.

De tradisjonelle medievirksomhetene verdsetter Arctic-analytikeren til beskjedne 3,2 milliarder kroner.

Nettstedet som sammenligner og formidler forbrukslån, Lendo, er verdt nesten dobbelt så mye – eller 5,8 milliarder kroner i Henriette Trondsens bok.

Skal forfølge ulike strategier

I en børsmelding torsdag skriver Schibsted at styrets hensikt er at de to selskapene, Schibsted ASA og Marketplaces International, skal bli bedre i stand til å følge hver sine vekststrategier:

Schibsted ASA skal:

 • Ha fokus på å utnytte det brede digitale fotavtrykket og den dype forbrukerinnsikten man har i Norden.
 • Være dominerende og ledende nordiske markedsplasser som Finn.no, Blocket.se og Tori.
 • Være verdensledende digitale medier.
 • Ha sterk vekst i voksende forbrukslåntjenester, som Lendo, og prissammenligningstjenester som Prisjakt.
 • Ha økonomisk ytelse og styrke.
 • Ha flere vekstområder, og ambisjoner om å være med på å vokse nye vekstbedrifter.
 • Være langsiktig støttende aksjonær til MTI.
 • Ha en langsiktig ledergruppe med sterk bakgrunn.

MPI skal:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 • Være et rendyrket internasjonalt markedsplasselskap.
 • Være en ledende spiller innen rubrikkmarkedet digitalt, som kombinerer global skala med lokal ledelse.
 • Ha langsiktig vekst og solid lønnsomhet.
 • Ha en langsiktig ledergruppe med sterk bakgrunn.
 • Ha et rutinert styre, med kombinasjonen av bred internasjonal om finansiell ekspertise, kombinert med spesifikk bransjekunnskap. Styrets uavhengighet vil være i tråd med internasjonal praksis og norsk styrerett. Sophie Javary, som er viseadministrerende direktør for corporate investment and banking i EMEA-regionen i BNP Paribas, er nytt styremedlem, sammen med det allerede annonserte styret med Orla Noonan, Kristin Skogen Lund, Peter Brooks-Johnson og Terje Seljeseth.
 • Ha backing fra Schibsted som en langsiktig støttende aksjonær.
—Vi kommer tilbake med et bedre navn snart
01:34
Publisert: