Torsdag møtte kulturminister Thorhild Widvey kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef Didrik Munch i Schibsted Norge og generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening til debatt under Nordiske Mediedager.

Snart skal NRKs skjebne avgjøres

Der ble både forslaget om nullmoms og skrotingen av medieerskapsloven diskutert, men også den varslede kringkastingssmeldingen som skal legges frem i juni.

Kringkastingsmeldingen skal blant annet vurdere dagens lisensordning, NRKs mandat og rolle, og ikke minst om det skal trekkes grenser mot dagens kommersielle aktører som NRK ikke får trå over.

Beskyldt for å si én ting som NRK-sjef og noe annet som A-pressemann

Konsernsjef Didrik Munch i Schibsted og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen havnet raskt på hver sin side i debatten om hvor den grensen bør gå.

Munch mente Eriksen hadde ment noe annet før han var ble sjef i NRK. Noe Eriksen kategorisk avviste.

– NRK og Aftenposten (som eies av Schibsted jour.anm.) ser til forveksling like ut. Over tid blir det en utfrordring om du må betale for den og ikke den andre. Det er vår bekymring, sa Munch.

– Redd du ser litt dårlig

– Jeg er redd du ser litt dårlig, kvitterte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Det er en fundamental forskjell i våre tilbud på nett. Vi har blant annet et regionalt tilbud, og noen av de regionene vi dekker finnes det stort sett ingen medier som dekker. Det finnes journalistiske blindsoner, som Sven Egil Omdal har kalt det, fortsatte Eriksen.

Han viste også til vårens to rapporter som begge har konkludert med at å begrense NRK ikke vil være en farbar vei for å sikre mediemangfoldet i Norge.

LES OGSÅ: Widvey søker fullt momsfritak først

LES OGSÅ: Vil vurdere å klage til EU om regjeringen går for nullmoms

Viste til gode økonomiske resultater

– Jeg blir litt matt innimellom når jeg hører alle disse innleggene hvor det høres ut som det går lukt til helvete med oss. De siste ukene har de kommersielle tv-kanalene lagt frem tidenes beste resultater. Harald Strømme bruker tiden på å gjøre narr av TV 2 og omvendt, sa Eriksen.

Og fortsatte:

– Realiteten er at resultatene er bedre enn i en før-digital tid. I regionavisene er mye av dette drevet av kostnadskutt, ja. Men vi har det sunneste markedet her i landet målt mot dem det er naturlig å sammenligne seg med.

– Jeg ser muligens dårlig, men du er nærsynt

– Jeg ser muligens dårlig. Du ser kanskje knallgodt. Men du er nærsynt. Du ser bare det som skjer nå, men tar ikke innover deg hvor markedet beveger seg, var Munchs svar til Eriksen.

Munch leste så et lengre sitat han sa stammet fra Eriksen da han fortsatt jobbet i det som den gang het A-pressen.

Der sa Eriksen – ifølge Munch – blant annet at NRK måtte få klare begrensninger mot å bevege seg over digitale flater, ikke burde få opprette egne nettredaksjoner og at man primært skulle beskjeftige seg med radio og tv.

– Herregud, du fremstiller det som om det er et sitat fra meg. Det er fra en MBL-rapport da jeg satt i styret, kom det raskt tilbake fra kringkastingssjefen.

LES OGSÅ: Nullmoms kan utløse et skred av nye forsøk på å ta betalt for journalistikk på nett

LES OGSÅ: Ap foreslår Facebook- og Google-skatt for å hjelpe mediene

Står hver på sitt

Etter debatten holdt Thor Gjermund Eriksen og Didrik Munch begge fast på hver sin versjon.

Eriksen mente han aldri hadde ment noe av det Munch siterte ham på og at sitatet sannsynligvis stammet fra en MBL-rapport.

Munch mente han hadde fått sitatet etter å ha bedt en kollega finne ut nøyaktig hva Eriksen sa, og la til at Eriksen også hadde sagt lignende ting i andre sammenhenger.

Flere nyheter fra Nordiske Mediedager får du ved å følge @DN_Etterbørs og @martobia på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.