Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted skal i 2019 ha base i Spania når han blir sjef for mediekonsernets internasjonale rubrikkvirksomheter.

– Jeg kommer til å være basert i Barcelona. Jeg er vant til å reise en del, så jeg flytter ikke familien i første omgang, i hvert fall. Så får vi se på sikt, sier Ryssdal.

Under presentasjonen av resultatene for tredje kvartal opplyste Schibsted at rubrikkvirksomheten MPI skal skilles ut som selvstendig selskap og børsnoteres i april.

Juvelen i kronen er Frankrikes svar på Finn.no, Leboncoin, men også halvparten av OLX i Brasil viser svært lovende vekst og tjener nå gode penger. Andre rubrikktjenester i Schibsted-porteføljen er Coches.net, Daft.ie, Subito, Fotocasa, Infojobs og Milanuncios.

Mens de internasjonale rubrikktjenestene skilles ut og børsnoteres, blir de nordiske mediehusene med VG, Aftenposten og Aftonbladet, samt rubrikktjenester som Finn.no og Blocket.se, værende i morskonsernet Schibsted asa. Schibsted asa skal ledes av Kristin Skogen Lund, som kommer fra stillingen som NHO-direktør.

Kan innkassere to-tre milliarder

Schibsted planlegger å selge inntil fem prosent av aksjene i MPI, beholde 60 prosent selv og dele ut resten av aksjene i MPI til Schibsteds aksjonærer.

Nedsalget på fem prosent vil kunne innbringe mellom to og tre milliarder kroner, basert på anslagene over MPIs markedsverdi.

– Vi får se hva kursen er da, men det ligger vel i den størrelsesorden, sier Ryssdal.

Han sier nedsalget, i tillegg til å forsyne Schibsted med kontanter, skjer for å skape likviditet i MPI-aksjen etter børsnoteringen.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities.
Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Ser storfusjon i 2020–21

Henriette Trondsen i Arctic er en av analytikerne som følger Schibsted tettest.

Hun tror utskillelsen av classifieds, altså den internasjonale rubrikkvirksomheten i MPI, er starten på noe virkelig stort.

Isolert sett vil det nye selskapet trolig få med seg rundt halvparten av verdiene i dagens Schibsted, som verdsettes til 64 milliarder kroner til tross for kursfall fredag formiddag.

Men det sentrale poenget med børsnoteringen er å sette MPI fri til å søke nye muligheter.

– Jeg tror på sikt at Schibsted vil gå sammen med konkurrenten Naspers på rubrikksiden. De eier allerede OLX Brasil sammen, og på sikt tror vi de også vil slå seg sammen med de andre rubrikkselskapene til Naspers. Da vil de bli en veldig sterk global spiller, med betydelige synergier på produkt- og teknologiutvikling. Man skal huske på at det nye selskapet MPI faktisk vil bli det største rene classifieds-selskapet i Europa, og jeg tror selskapet vil være en driver for videre konsolidering av classifieds-bransjen.

– Når vil dette skje, tror du?

– Jeg tror ikke det vil skje neste år, men kanskje 2020 eller 2021, sier Trondsen.

Viser frem verdiene

Sørafrikanske Naspers er, i likhet med Schibsted, et mangfoldig konsern med en rekke ulike virksomheter. Det omsettes, som Schibsted, på børsen med såkalt konglomeratrabatt.

Men i Naspers er den største og mest verdifulle eiendelen en aksjepost på mer enn 30 prosent i den kinesiske internettkjempen Tencent.

Tencent er, ved siden av Alibaba, det mektigste teknologiselskapet i Kina. Tencent er verdens største dataspill- og sosiale medier-selskap, og har en markedsverdi på mer enn 2700 milliarder kroner.

En annen hensikt med å børsnotere MPI som separat selskap, er å få frem verdiene i rubrikkvirksomhetene, noe som vil komme aksjonærene til gode i form av høyere markedsverdi.

Det samme kan skje i Naspers, spår Trondsen. Hun viser til signaler selskapet kom med tidligere i år, da Naspers solgte seg ned fra 33,2 til 31,2 prosent i Tencent og innkasserte 9,8 milliarder dollar.

Schibsted og Naspers samarbeider allerede tett som eiere av hver sin halvpart av det raskt voksende, og nå lønnsomme, rubrikkselskapet OLX i Brasil.

Partene kjenner hverandre dessuten fra tidligere. Både øverste sjef i Naspers, nederlenderen Bob van Dijk, og rubrikk-sjefen Martin Scheepbouwer, jobbet sammen med Ryssdal i Schibsteds rubrikkdivisjon for ti år siden.

Kan bli verdens største

Dersom Henriette Trondsen i Arctic får rett i sine spådommer, kan Schibsted asa om et år eller to sitte som medeier i verdens største rubrikkselskap sammen med sørafrikanske Naspers.

Hun har foreløpig ikke regnet på verdiene i et slikt selskap og hvilken eierandel det er rimelig å se for seg at Schibsted vil kunne få i en slik konstruksjon. Men det vil hun gjøre så snart Schibsted redegjør nærmere for hvordan splitten mellom den nordiske mediedelen og den internasjonale rubrikkdelen skal gjennomføres i praksis.

– Vil ikke et slikt verdensomfattende rubrikkselskap utfordre konkurransemyndighetene?

– Nei, jeg tror konkurransemyndighetene er mer opptatt av å begrense makten til de globale internettselskapene, som Google og Facebook. Og bortsett fra i Brasil har jo Schibsted og Naspers stort sett delt markedene mellom seg, slik at de er i hvert sitt land. Så jeg tror ikke dette blir noe problem, sier Henriette Trondsen.

Til Henriette Trondsens analyse svarer Rolv Erik Ryssdal at det alltid vil være spekulasjoner.

– Vi konsentrerer oss om å få til en børsnotering på beste måte. Det vil si at vi ikke kjører det som mange kaller et «dual track», at man liksom velger enten en direkte avtale med noen, eller børsnotering. Vi har bestemt oss for børsnotering, og så får vi se hva som skjer etter det, sier Ryssdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Vi kommer tilbake med et bedre navn snart.
01:34
Publisert: