– Jeg blir kvalm når jeg leser uttalelsene eller går gjennom de uakseptable sakene som Schau beskriver i Twitter-meldingene, sa Sarah Willand under en debatt om seksuell trakassering i mediebransjen tirsdag kveld.
Det var Oslo Journalistklubb, Oslo Media House og Medier24 som inviterte til debatten «MeToo i Medie-Norge. Hva kan vi lære og hva gjør vi nå?»
Willand, som er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2 viste til meldingene tidligere TV 2-ansatt Aleksander Schau publiserte på Twitter lørdag. Disse handlet om konkrete tilfeller av seksuell trakassering som har foregått i norsk kultur- og mediebransje de siste årene.
DN meldte tirsdag ettermiddag at ledelsen i TV 2-sporten ble varslet om grove tilfeller av seksuell trakassering fra en ansatt, men at det gikk over ett år fra ledelsen ble varslet om saken til den ansatte fikk sparken. Ledelsen i TV 2-sporten, ved sportsredaktør Vegard Jansen Hagen beklaget håndteringen av saken til DN tirsdag.
Under debatten tirsdag kveld ønsket ikke organisasjonsdirektøren å friskmelde kulturen i TV 2, men understreket at handlingene har fått umiddelbare konsekvenser i alle tilfellene bortsett fra ett, som er tilfellet DN omtaler.
Under debatten ble hun konfrontert med arbeidsmiljøet i TV 2-sporten, og måtte blant annet svare på hvordan ukulturen har kunnet leve så lenge uten at noen har tatt ansvar.
– Det er det vi prøver å grave dypere i nå. Jeg tror og håper at vi har en annen kultur i dag. Men jeg kan ikke være sikker.
Willand minnet samtidig på at hun er opptatt av ryddige prosesser når det kommer til varsling av enkeltsaker som handler om seksuell trakassering.
– Vi må ikke glemme at det er to som har et arbeidsgiververn her. Det er de som er et offer og de som får en påstand mot seg.
– Mye alkohol og festing
I debattpanelet satt også Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen, Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim og VG-redaktør Gard Steiro.
VGs sjefredaktør Gard Steiro sa under debatten at han var opptatt overrasket og opprørt over historiene som har kommet frem de siste dagene. Han tok selvkritikk når det kommer til enkelte aspekter ved mediebransjen.
– Vi kommer fra en bransje som har vært og er veldig mannsdominert. Jeg må være ærlig å si at det har vært en kultur med mye alkohol og festing. Det har vært en del trekk ved bransjen som har gjort at denne type ukultur har fått vokse frem.
Før debatten startet ble det lest opp anonyme beretninger fra kvinnelige journalister som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.
«Under en lønningspils kommenterte en ansatt puppene mine hver gang jeg sa noe.»
«På en båttur med jobben spurte sjefen flere ganger om jeg ikke ville sole meg toppløs».
«Jeg skulle foreslå en sak om gråsonesex på redaksjonsmøtet. Sjefen spurte om jeg hadde tenkt å skrive om meg selv.»
–Et tipping point
Kulturredaktør i Aftenposten Sarah Sørheim var opptatt av de positive sidene med at flere nå ser ut til å ta et oppgjør med ukultur på arbeidsplassen.
– Jeg er sikker på at MeToo har ført til våkenetter og ubehagelige samtaler. Men vi må ikke glemme at dette er viktig. Det er ikke bare de som blir utsatt for grove overtramp, men også de som bare blir utsatt for ukultur som må si ifra.
Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen støttet sin kollega Sørheim.
– Det føles som et tipping point, sa Hansen tirsdag kveld.
Han siktet til at flere nå ser ut til å ville diskutere og dele opplevelser som handler om ukultur, som seksuell trakassering, på arbeidsplassen.
Ifølge Willand er TV 2-ledelsen nå opptatt av én ting.
– Ta tak i sakene og få dem ut i lyset og håndter det. Hvis det finnes drittsaker der ute så skal vi ta dem, sa TV 2-lederen.(Vilkår)