Facebook melder fredag at det sosiale mediet har oppdaget en sikkerhetsbrist som har rammet 50 millioner brukere.

I tillegg logger Facebook ut ytterligere 40 millioner brukere for sikkerhets skyld, som et ledd i jobben med å tette sikkerhetshullet som har fantes siden en oppdatering i juli 2017.

– Vi tar dette utrolig seriøst, og vil at alle skal vite hva som har skjedd og at vi handler øyeblikkelig for å sørge for folks sikkerhet, skriver Facebook i en oppdatering på egne nettsider.

Facebook-aksjen falt brått på Wall Street da saken ble kjent like før klokken 18 norsk tid fredag og endte ned 2,6 prosent.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg bekrefter selv at det handler om et angrep.

– På tirsdag oppdaget vi at en angriper utnyttet en teknisk svakhet for å stjele tilgangsnøkler som ga dem tilgang til å logge inn på rundt 50 millioner personers kontoer på Facebook, skriver han i en statusoppdatering.

90 millioner ble tvangsutlogget

Sikkerhetsbristen handler ifølge Facebook om «view as»-funksjonen, som lar brukere se hvordan profilen deres ser ut for andre. Dette skal ha tillatt brukere å stjele en såkalt tilgangsnøkkel som kan brukes til å ta over folks brukerkontoer.

Facebook skriver at tilgangsnøkler er det samme som funksjonen som gjør at folk slipper å taste inn passordet hver eneste gang de logger inn på Facebook.

Mange Facebook-brukere er blitt møtt av denne beskjeden fredag. Facebook har tvangsutlogget 90 millioner brukere for å tette et sikkerhetshull.
Mange Facebook-brukere er blitt møtt av denne beskjeden fredag. Facebook har tvangsutlogget 90 millioner brukere for å tette et sikkerhetshull. (Foto: Skjermdump)

Nå skal svakheten oppdaget hos de 50 millioner kontoene ha blitt fikset, skriver Facebook. Likevel fjernes «view as»-funksjonen inntil videre.

De 40 millioner brukerne som blir logget ut for sikkerhets skyld har alle brukt «view as»-funksjonen siden svakheten oppsto i fjor, opplyser Zuckerberg.

Tilgangsnøklene til de i alt 90 millioner brukerne blir resatt. Det betyr at disse brukerne – blant dem flere nordmenn – blir logget ut og må skrive inn passordet sitt på nytt.

Er man blant de 50 millioner rammede brukerne, skal man få en informasjonmelding i toppen av nyhetsstrømmen når man logger seg inn igjen, skriver Zuckerberg.

Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Münster, skriver i en epost til DN fredag kveld at de ennå ikke vet hvor mange nordmenn som er berørt av denne sikkerhetssvikten. Heller ikke Facebooks norske pr-selskap Släger Kommunikasjon sier det har opplysninger om dette.

Trenger ikke bytte passord

Ifølge Facebook er det ikke behov for å bytte passord.

Selskapet skriver at det er tidlig i undersøkelsesfasen, og at det foreløpig ikke kan si noe om hvorvidt kontoene er blitt misbrukt eller om informasjon er lekket ut.

– Folks privatliv og sikkerhet er utrolig viktig og vi beklager at dette skjedde, skriver Facebook. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er de riktige vinene til høstens viltmiddag
DNs vinskribent Merete Bø gir deg de beste vintipsene til reinsdyrmiddagen og speket viltkjøtt.
04:05
Publisert: