De fire ble tildelt prisen på Skup-konferansen i Tønsberg lørdag kveld.

Det er ikke første gang Gjernes og Sæter vinner Skup-pris. Gjernes har vunnet prisen to ganger tidligere, mens Sæter har vunnet prisen en gang. De to har også vunnet flere Skup-diplomer for sin undersøkende journalistikk.

– Vi er mennesker, ikke maskiner, og vi trenger anerkjennelse. Du får ikke noe bedre anerkjennelse som journalist enn en Skup-pris, sier Gjernes.

Han har nå har vunnet tre Skup-priser – mest gjennom tidende sammen med DN-kollega Gøran Skaalmo.

– Det er et privilegium at vi har en arbeidsplass som lar oss få lov til å holde på med slike prosjekter, sier Gjernes.

Se full oversikt over Boligbygg-saken her.

Saken begynte med et tips i januar 2017, som startet en omfattende research- og undersøkelsesperiode.

Den første artikkelen i Boligbygg-prosjektet ble publisert 13. oktober 2017 – og dokumenterte at Oslo kommune kjøpte eiendom for over 220 millioner kroner direkte fra konkursgjengangere. Siden har DN publisert mer enn 40 oppfølgingsartikler om Boligbygg-saken.

Høyt nivå

Boligbygg-saken var kanskje den største forhåndsfavoritten til å vinne den gjeve Skup-prisen, men journalistene understreker at de aldri har vært i nærheten av å være sikre på å vinne.

– Vi er heldige som er en del av et miljø med så mange gode journalister, fotografer og redaktører. Samtidig er nivået på en del andre redaksjoner høyt, så det er ikke noen selvfølge å vinne Skup-prisen, sier Sæter.

Avsløringene har ført til skatterazziaer og siktelser for grovt økonomisk utroskap. Administrerende direktør i det kommunale foretaket Boligbygg sluttet, hele styret i Boligbygg er blitt byttet ut, og byråd Geir Lippestad trakk seg etter hvert også – vel å merke uten å oppgi Boligbygg som grunn.

Over 500 boligkjøp til en verdi av 1,4 milliarder kroner granskes fremdeles av Deloitte.

Dette er første gang Dagens Næringsliv har vunnet Skup-prisen siden 2013. Da vant avisen for avsløringene om «Dopingmafiaen».

Se full oversikt over Boligbygg-saken her.

Boligbygg-saken: Slik gjorde vi det
Knut Gjernes og Kjetil Sæter forteller om metode og prosess av Boligbygg-saken til DN under SKUP-konferansen.
01:24
Publisert:

To diplomer til VG

Det ble i tillegg delt ut fem diplomer under Skup.

Det første diplomet gikk til VG for artikkelserien om stiftelsen «Fyrlykta». «Barnevernsmilliardene», av Maria Mikkelsen, Amalie Frøystad Nærø og Shazia Majid.

Årets andre Skup-diplom går til NRK, for avsløringene om hvordan IT-arbeidere i India ulovlig hadde tilgang til nødnettet, av Line Tomter og Anne Cecilie Remen

Det tredje diplomet gikk til Dagbladet, for avsløringene om «søppelkrisen i Oslo», av Vegard Venli, Eiliv Frich Flydal og Ola Strømman

Det fjerde diplomet gikk til Adresseavisen for avsløringene om «Kystadavtalen», av Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise.

Det femte Skup-diplomet gikk til VG, for avsløringene om «De forsømte broene», av Sondre Nilsen, Øyvind Engan og Mona Grivi Norman.

Internasjonal Reporters journalistpris for 2017 går til «Det hvite raseriet», en serie reportasjer av VG og journalistene Ronny Berg, Stian Eisenträger og Espen Rasmussen. Hederlig omtale gikk i denne kategorien til NRK Urix, Aftenposten og «Jakten på Thunder», laget av DN-journalistene Eskil Engdal og Kjetil Sæter.

Hele begrunnelsen

Hele begrunnelsen for at Dagens Næringsliv vant Skup-prisen leser du her:

Den norske velferdsstaten finansieres av store overføringer fra skattebetalerne til offentlig sektor – i tillit til at midlene brukes effektivt til felles formål. Det er medienes oppgave å overvåke at politikere og forvaltning har tilfredsstillende kontroll med offentlig pengebruk. På dette område representerer uavhengig og kritisk journalistikk en umistelig del av vårt demokrati.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve (til høyre) gratulerer prisvinner Knut Gjernes.
Sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve (til høyre) gratulerer prisvinner Knut Gjernes. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Ingen har i løpet av 2017 løst denne oppgaven på en bedre måte enn vinneren av SKUP-prisen. Gjennom over 40 grundige reportasjer har journalistene avdekket katastrofal mangel på kontroll med milliardinvesteringer i Oslos kommunale eiendomsselskap Boligbygg. Reportasjene gir innblikk i udokumenterte eiendomstransaksjoner og spekulantenes berikelse på fellesskapets bekostning.

Arbeidet har fått store konsekvenser. Både daglig leder og styret i Boligbygg er skiftet ut. To personer er siktet av Økokrim for grov korrupsjon. Den ansvarlige byråd for næring og eierskap har trukket seg.

Journalistene bygget opp sin egen eiendomsdatabase hvor all vesentlig informasjon ble samlet. Deretter kombinerte de datastøttet journalistikk med graving i sosiale medier, observasjon, innhenting av dommer og konkurshistorikk. Juryen vil særlig berømme journalistene for deres strategiske kildetilnærming, og bruken av det avslørende pressefotografiet som dokumentasjon i saken.

Juryen gratulerer Kjetil Sæter, Knut Gjernes, Lars Kristian Solem og Fredrik Solstad i Dagens Næringsliv med SKUP-prisen for 2017.(Vilkår)