Helt siden Sofie Bakkemyr klaget VG inn til PFU har advokat Knut-Asbjørn Solevåg vært klar på at det også vil komme et krav om at VG skal dekke juridiske kostnader, samt reise- og oppholdsutgifter i forbindelse med etterspillet til Bar Vulkan-saken.

I tillegg har Solevåg holdt døren åpen for et erstatnings- eller oppreisningskrav. Nå bekrefter han overfor DN at Bakkemyr har landet på å sende et oppreisningskrav til VG.

Denne uken sendte Solevåg en redegjørelse til VG, der utgiftskravene er konkretisert. I brevet kommer Solevåg også med et krav om oppreisning, uten at dette er tallfestet, opplyser han.

– Etter samtaler mellom meg og stabssjef Øyvind Næss i VG har vi blitt enige om å gjennomføre et møte i nærmeste fremtid. Jeg kan bekrefte at en redegjørelse, med krav på dekning av kostnader og et krav med oppreisning er sendt til VG, sier han.

Schjenken-saken

I redegjørelsen tar Solevåg med eksempler om rettspraksis når det kommer til oppreisning etter mediesaker.

– Kravet er formulert på den måten at det er forankret og utledet av domspraksis omkring saker med oppreisningskrav mot mediene, uten at det er tallfestet. Da får vi se om forhandlingene vi skal ha med VG leder til en enighet, sier Solevåg.

Solevåg bekrefter overfor DN at den høyprofilerte oppreisningssaken ambulansesjåfør Erik Schjenken anla mot Dagbladet nevnes i redegjørelsen. Saken hadde bakgrunn Dagbladets meningsjournalistikk om en hendelse der ambulansesjåføren lot politiet ta hånd om en skadet mann, fordi han anså mannen som en sikkerhetsrisiko. I dommen fra Borgarting lagmannsrett kommer det frem at Schjenken opplevde seg maktesløs fordi han ikke kunne ta til motmæle mot avisens dekning over lang tid.

Schjenken vant i Borgarting lagmannsrett og fikk 200.000 kroner i oppreisning fra Dagbladet. Dagbladets anke ble avvist av Høyesterett.

– Er det en slik størrelsesorden dere ser for dere?

– Vi vil ikke tallfeste noe som helst. Vi er realitetsorienterte. Min oppdragsgiver er blitt forelagt hva domstolene har sagt i lignende spørsmål. Det er viktig å understreke forskjellen på erstatning og oppreisning. Erstatning handler gjerne om økonomiske tap i fremtiden. En oppreisning er en sum som ikke kompenserer for tap, men er et slags plaster på såret etter en ubeleilighet, sier Solevåg.

VG ønsker ikke kommentere

Han understreker at tonen mellom han og VGs Næss er fordragelig og at han ser frem til møtet med VG.

– Prosessen har foregått på saklig og greit grunnlag og det er ikke noe feil på den. Dette er et forsøk på å lande dette, sier Solevåg.

– Hvorfor ønsker Sofie Bakkemyr oppreisning?

– Det er fordi saken har vært en påkjenning, noe hun selv har redegjort for offentlig og som er kommet frem i PFU.

– Vil dere rette et formelt krav gjennom rettsvesenet dersom dette møtet ikke fører frem til en enighet?

– Slik er vår rettsorden. Dersom man ikke blir enig, må man bringe slike saker inn for de instanser som løser tvister. Det håper vi at man skal unngå, sier Solevåg.

Sjefredaktør og administrerende direktør Gard Steiro i VG.
Sjefredaktør og administrerende direktør Gard Steiro i VG. (Foto: Elin Høyland)

Sjefredaktør og administrerende direktør i VG, Gard Steiro, ønsker ikke å kommentere brevet eller si noe om oppreisningskravet.

– Hvis vi har en dialog med advokat Solevåg, så har vi den direkte med ham, sier Steiro.

Etter PFU-behandlingen i august sa Steiro følgende om et potensielt krav fra Bakkemyr.

– Vi har ikke mottatt noe krav. I utgangspunktet mener vi det ikke er grunnlag for noe krav, men hvis det kommer et krav får vi lese det og ta stilling til det når det kommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.