Da VG-ledelsen i slutten av mars evaluerte sitt eget arbeid i Bar Vulkan-saken, gjorde Norges største avis noe uvanlig: Avisen offentliggjorde «off record»-samtaler mellom en journalist og en kilde.

Det fikk flere til å stille spørsmål ved om VG i sitt forsøk på å rydde opp, brøt en av pressens viktigste regler: å ikke dele fra fortrolige samtaler med kilder.

Opplysninger gitt «off the record» er å anse som fortrolige opplysninger, ifølge Norsk Presseforbund, og skal ikke utleveres til andre uten at det eventuelt avtales med kilden.

Samtalene som ble referert foregikk mellom journalist Lars Joakim Skarvøy og Sofie, kvinnen i dansevideoen med Trond Giske.

I en klage til Pressens faglige utvalg (PFU) mandag, skriver Sofie at hun ikke ble informert om pressens spilleregler:

«Det ble ikke fremlagt informasjon om at deler av rapporten inneholdt materiale som jeg kunne fjerne eller sensurere. Det ble heller ikke gitt informasjon om at VG ikke kan sitere fra samtaler der jeg ikke visste jeg ble intervjuet i.»

Pressens faglige utvalg er en selvdømmeordning i etiske spørsmål.

DN har ikke fått kontakt med Sofies advokat mandag kveld.

VG-redaktør ledet arbeidet

Under en debatt på en journalistkonferanse i Tønsberg 30. mars fikk VG spørsmål om problemstillingen.

– Var Sofie inneforstått med at det som skal ha blitt sagt i en fortrolig samtale, [...], var hun inneforstått med at det skulle ut i rapporten? [...] Var hun innforstått med at det er også beskyttet av den avtalen de skal ha hatt, spurte kommunikasjonsrådgiver Svein Tore Bergestuen.

– Sofie var inneforstått med hva som kom i rapporten og hadde gjennomlest den, svarte nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.

Det var Håndlykken som ledet evauleringen som resulterte i rapporten hvor samtalene ble gjengitt. Hun var på ferie da VG publisere artikkelen om dansevideoen på Bar Vulkan.

Trond Giske og dansevideoen var tema på SKUP-konferansen i Tønsberg 30. mars. Fra venstre: Debattleder Espen Aas, VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, politisk redaktør i Adresseavisen og påtroppende kommentator i VG Tone Sofie Aglen, kommentator i Dagsavisen Hege Ulstein og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.
Trond Giske og dansevideoen var tema på SKUP-konferansen i Tønsberg 30. mars. Fra venstre: Debattleder Espen Aas, VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, politisk redaktør i Adresseavisen og påtroppende kommentator i VG Tone Sofie Aglen, kommentator i Dagsavisen Hege Ulstein og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. (Foto: Ketil Bjærke)

VG-redaktør vil sette seg inn i klagen

DN har mandag kveld stilt VG syv spørsmål på epost. Redaktør Gard Steiro svarer ikke direkte på noen av spørsmålene, men skriver i et generelt svar:

«Vi følger normal praksis og sender vårt tilsvar til PFU for behandling. Vårt svar er det samme som vi har gitt andre medier: Vi har mottatt klagen og synes – som vi har sagt tidligere – det er bra at Sofie bringer saken inn for PFU», skriver Steiro.

Og videre:

«Nå skal vi sette oss grundig inn i klagen og sende vårt tilsvar på normal måte. VG har allerede erkjent at det er gjort feil både før og etter publisering. Vi har uten forbehold beklaget overfor Sofie, Trond Giske og andre impliserte.»

Styreleder Torry Pedersen i VG vil ikke kommentere kritikken fra Sofie i rapporten.

– Jeg har ikke vært inni utformingen av rapporten og vet ikke hvordan kommunikasjonen har foregått mellom de som lagde rapporten og henne. Jeg har forholdt meg til den rapporten som foreligger, og kan egentlig ikke gi noen kommentarer utover det. Jeg har bare fått rapporten.

– Som tidligere redaktør, hva tenker du om at det nå kommer nok en runde med kritikk fra Sofie mot VG, basert på VGs egen gjennomgang av kontakten med Sofie?

– Som gammel redaktør tenker jeg at det er en problemstilling som redaktørene skal håndtere og ikke jeg som styreformann.

«Ikke nevnt eller lagt frem hvilke rettigheter jeg har»

Sofie kritiserer også VG-ledelsens oppførsel i andre deler av etterspillet etter Bar Vulkan-saken.

«I forkant av møtet får jeg ingen beskjed om at jeg kan ha med meg bistand til gjennomgang. Likevel tar jeg med meg enn venn», skriver Sofie i klagen.

Og litt senere:

«Det ble ikke lagt frem eller nevnt hvilke rettigheter jeg har, verken før eller etter gjennomgangen av rapporten.»

Om en samtale med redaktør Gard Steiro kort tid etter at saken ble publisert, skriver Sofie:

«Han opptrådte hissig og pressende i deler av vår samtale.»

Steiro har ikke besvart DNs spørsmål om denne karakteristikken. I evalueringsrapporten forklarer Steiro seg utfyllende om hva som ble sagt, men sier ikke noe om tonen i samtalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.