– Jeg synes ikke at hensikten helliger alle midler. Jeg synes at NRK har en spesiell rolle i det norske samfunnet. De er en skattefinansiert allmennkringkaster som skal ha troverdighet, og som ikke skal ha meningsytringer, sier Solberg (H) til NTB.

Gjennom et halvt år har NRKs program «Folkeopplysningen» laget falske nyheter for å manipulere stemmegivningen til elever ved Lillestrøm videregående skole.

– De siste seks måneden har jeg og redaksjonen i NRK-programmet Folkeopplysningen jobbet med ett mål for øye, og det er å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole, sier programleder Andreas Wahl i en Youtube-video som VG har sett.

Troverdighet

I videoen beskriver Wahl i detalj om hvordan de har opprettet falske profiler på sosiale medier og spredt falske nyheter, som ledd i produksjonen av en episode om hvilke krefter som kan påvirke oss i politiske valg. NRK forsøkte blant annet gjennom Facebook-siden Klimastreik Lillestrøm å få elevene til å stemme Senterpartiet.

– De skal være objektive og ikke være spydspissen på å gjøre slike ting. Selv om det er en god hensikt, stiller det kanskje spørsmål ved NRKs troverdighet i fremtiden, legger Solberg til.

«Fake news»

Facebook-siden ble oppgitt å være drevet av elever ved skolen. Først etter at skolevalget var gjennomført tirsdag denne uken, ble det avslørt at den var drevet av Folkeopplysningen.

– Man må tenke gjennom om det er NRKs rolle å gjøre dette. Det får NRK diskutere internt, og kringkastingsrådet må eventuelt ta diskusjonen, sier Solberg.

Nå er alle postene som er lagt ut siden mars, merket med «fake news».

– Med den verdenen vi lever i i dag, med så mye fake news, bør NRK tenke at de må være enda mer nøytrale, objektive og opptatt av at de alltid er i balanse, fordi vi skal alle stole på dem, legger hun til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.