I en rekke dels anonyme artikler på Sørlandsnyhetenes facebookside, ble flere aktører i Kristiansand hengt ut som korrupte og løgnere, og det politiske miljøet i byen ble beskrevet som preget av kameraderi.

Sist uke hadde facebooksiden nær 25.000 følgere. Da publiserte administratorene bak siden en anonym melding om at den tar pause på ubestemt tid med overskriften: «Full seier for folket. Pampeveldet styrtet. Nederlag for fiffen».

Særlig partiet Demokratene, og også den nyetablerte Folkelista, delte Sørlandsnyhetenes motstand mot særlig den nye Kunstsiloen i byen samt flytting av havnen ut av byen. Begge fikk også økonomisk støtte i valgkampen av Einar Øgrey Brandsdal, netthandelsgründeren bak Blivakker.no, som sto bak og finansierte Sørlandsnyhetene før han trakk seg.

– Bra for byen

Ved valget fikk de to partiene til sammen nær 20 prosent av stemmene og 14 av 71 representanter i bystyret. Og Kristiansand fikk sin første Arbeiderpartiordfører på 72 år. Og Folkelista fikk varaordføreren.

– Vi startet et kompromissløst race for snart to år siden med et mål om å velte hele byen. Og vi klarte det! Vi har fått skiftet ut regimet, feid gammel makt ut av korridorene og vingeklippet krefter i Arbeiderpartiet vi ikke liker. Dette er bra for byen og vi er selvfølgelig hoppende glade. Vi vant jo, sa Nils Nilsen til DN sist uke.

Nilsen anslår at han selv skrev og publiserte 2300 artikler frem til valgdagen. Han ble selv valgt inn i det nye kommunestyret for Demokratene.

– Ønsker å skjule bevis

Steinar J. Olsen, eieren av turtøyprodusenten Stormberg, har vært blant de sterkeste kritikerne til Facebook-siden og undersøker nå muligheten til å fremme et massesøksmål mot bakmennene med netthandelsgründer Einar Øgrey Brandsdal i spissen.

Einar Øgrey Brandsdal har gjort stor økonomisk suksess med nettsalg av sminke, sjampo og skjønnhetsprodukter i Blivakker. I hjembyen Kristiansand er han blitt en kontroversiell figur for sitt tidligere engasjement i Sørlandsnyhetene.
Einar Øgrey Brandsdal har gjort stor økonomisk suksess med nettsalg av sminke, sjampo og skjønnhetsprodukter i Blivakker. I hjembyen Kristiansand er han blitt en kontroversiell figur for sitt tidligere engasjement i Sørlandsnyhetene. (Foto: Sondre Transeth)

Han har invitert en rekke av personene som er hengt ut av Sørlandsnyhetene til et møte. Blant de inviterte er ordfører Harald Furre, tidligere NRK- og NHO-sjef John G. Bernander, administrerende direktør i kulturstiftelsen Cultiva, Kirsti Mathiesen Hjemdahl, AP-politiker Mette Gundersen, tidligere ordfører Arvid Grundekjøn, First House-partner Hans Christian Vadseth og Reidar Fuglestad, tidligere Dyreparken-direktør og nå sjef for Sørlandets Kunstmuseum.

– Det kan se ut som noen ønsker å skjule bevis og gjøre det vanskeligere å avdekke metodene Sørlandsnyhetene har benyttet for å påvirke valget, sier Steinar J. Olsen, eier av turtøyprodusenten Stormberg etter at Facebook-siden nå er fjernet.

Det har ikke lykkes med å få en kommentar fra Sørlandsnyhetene. Mandag kveld skriver Bjørnas Sjøvik hos Facebooks PR-rådgiver Släger at det ikke er Facebook som har fjernet siden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.