Onsdag presenterte meningsmålingsinstituttet Ipsos siste utgave av undersøkelsen om nordmenn og sosiale medier (SoMe).

Den viser at Facebook fortsatt er klart størst med 3,5 millioner brukere i fjerde kvartal 2017.

På neste plass kommer Snapchat med nærmere 2,5 millioner brukere, mens Instagram har over 2,2 millioner brukere.

– Facebook er blitt mainstream. Bestemor har kommet seg på Facebook, alle er der, sier Norge-sjef Nathalie Eyde Warembourg i meningsmålingsbyrået Ipsos.

Dårlig nytt fra Facebook

Tall fra Ipsos viser at seks av ti Facebook-brukere følger tradisjonelle medier på Facebook, og at andelen er høyere blant de unge.

For noen medier blir gode Facebook-delinger store klikkvinnere, og nettsamfunnet en solid trafikkilde.

Men forrige fredag våknet nettaviser og andre bedrifter til en nedslående melding fra Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg:

Oppdateringer fra venner og familie skal løftes høyere opp i nyhetsstrømmen, mens selskaper og offisielle sider skal ned.

Det skjer gjennom justeringer i den såkalte algoritmen, eller de matematiske beregningene som vekter ulike oppdateringers relevans for brukerne ut fra en lang rekke parametere.

Nyheten om omleggingen sendte Facebooks børsverdi ned fem prosent.

Reagerer på Zuckerberg

Onsdag svarte Stavanger Aftenblad med å opprette Facebook-gruppen «Klubb Aftenbladet».

Der inviteres leserne til å diskutere hvorfor nyhetsbildet ser ut som det gjør, hvilke redaksjonelle vurderinger Aftenbladet gjør og få innblikk i hvordan redaksjonen jobber med nyhetssakene.

Digitalredaktør Elin Stueland bekrefter at gruppen er et svar på nyheten fra Facebook.

– At vi setter dette i gang nå har sammenheng med det Mark Zuckerberg sa på fredag, om at de vil skru om algoritmene, sier Stueland.

– Den algoritmeomleggingen er jo slik at en i mindre grad får opp innhold fra bedrifter og medier, og i større grad får opp det dine venner deler og kommenterer og liker. Grupper kommer opp fordi Facebook antar at grupper er noe du som bruker engasjerer deg i, sier Stueland.

– Facebook legger frem dette som et sosialt tiltak for å styrke det sosiale limet mellom venner, men i realiteten ønsker de å få bedrifter og medieinstitusjoner til å betale for gjennomslag. Sponsede innlegg får bedre synlighet, mens organisk bedriftsinnhold blir mindre synlig, sier hun.

Uavhengig av Facebooks omlegging ønsker Stueland og Aftenbladet mer brukerengasjement i journalistikken og mer direkte kontakt med leserne.

– Vi vil ha mindre «Kongen befaler» – at Aftenbladet sitter på toppen og forklarer hva som skjer. Vi vil ha en litt mer demokratisk tilnærming, med tilbakemeldinger fra leserne.

Gruppen kommer neppe til å føre til stormkast av klikk til Aftenbladet med det første. Det er heller ikke kritisk viktig, mener Stueland.

– Vi har ikke basert oss på dette, så derfor er ikke Facebook-omleggingen så kritisk for oss som det er for en del andre virksomheter som har baserte seg på Facebook-spredning, sier Stueland.

Avslører aktivt forhold til nyheter

Utviklingsredaktør Ingeborg Volan i Adresseavisen sier Facebooks omlegging av nyhetsstrømmen ikke er kritisk for dem heller.

– Facebook representerer mellom ti og 20 prosent av brukerne på Adresseavisen, men under ti prosent av samlet lesing. De som kommer fra Facebook er med andre ord ikke veldig aktive, og dermed heller ikke ekstremt viktige for oss, sier Volan.

– Veldig mange som følger oss på Facebook er abonnenter. Men brukerne som kommer inn fra Adresseavisens forside bruker mye mer av innholdet vårt enn de som kommer fra Facebook, og er sånn sett viktigere for oss forretningsmessig.

Volan gleder seg over at så mange som seks av ti Facebook-brukere følger tradisjonelle medier.

– Det interessante er at mange er bevisst at de følger tradisjonelle medier på Facebook. Det fine med det, er at folk har et aktivt forhold til at nyheter er viktig i deres liv, enten de oppsøker en nettavisforside, går på Facebook eller leser en papiravis. Det er et kjempegodt utgangspunkt for å følge dem opp og utvikle gode relasjoner, sier Volan.

Adresseavisen har foreløpig ikke gjort noe spesielt for å tilpasse seg en ny nyhetsstrømalgoritme. I stedet har avisen valgt å avvente for å se hvordan det eventuelt vil påvirke trafikken.

Bryter ikke ned tall

Andelen Facebook-brukere blant de over 60 har steget jevnt og trutt de siste årene.

Hele 76 prosent i denne aldersgruppen svarer nå at de har en Facebook-profil.

Kommunikasjonssjef Peter Münster i Facebook i Norden vil ikke svare på om det høye gjennomslaget nettsamfunnet nå har oppnådd i alle aldersgrupper betyr at det ikke er mulig å vokse videre i Norge.

Han vil heller ikke dele informasjon om nordmenn bruker mer eller mindre tid på tjenesten nå i forhold til tidligere.

– Som du vet er vi et børsnotert selskap og kan ikke kommentere på forhold vedrørende våre resultater mellom de kvartalsvise regnskapsavgivelser. Dessuten bryter vi heller ikke slike tall ned på landnivå, skriver Munster i en epost.(Vilkår)