Facebook leverer nok en gang økonomiske rekordresultat.

Teknogiganten fikk en omsetning på 12,97 milliarder dollar i fjerde kvartal 2017, ifølge kvartalsresultatene som ble lagt frem onsdag kveld etter børsslutt i USA. Det var en halv milliard dollar mer enn analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge nettstedet CNBC.

Men mørke skyer truer i horisonten for selskapet, som har en børsverdi på over 543 milliarder dollar.

– Ingen trend

Ifølge nye tall fra selskapet, faller antall aktive brukere i dets to mest lukrative annonsemarkeder, USA og Canada, fra 185 millioner brukere til i overkant av 184 millioner fra tredje til fjerde kvartal i fjor. Det er en nedgang på 700.000 brukere, noe som aldri har skjedd i selskapets 14 år lange historie.

Det meste av Facebooks inntjening kommer fra USA og Canada, og ifølge nye tall tjener nettsamfunnet 26,76 dollar per bruker i dette markedet – mot et globalt gjennomsnitt på 6,18 dollar.

Finansdirektør David Wehner i Facebook mener brukernedgangen i USA og Canada ikke vil vedvare.

– Vi ser ikke dette som en pågående trend, men vi venter at brukermassen i denne regionen kan svinge, sier han i samtaler med selskapets investorer.

Redusert tidsbruken

Facebooks driftssjef Sheryl Sandberg påpeker samtidig at den aktive brukermassen også kan gå ned i det europeiske markedet på grunn av de nye personvernreglene (GDPR) som trer i kraft i mai.

– Vi innser at de nye reglene kan føre til at brukere velger bort våre målrettede annonser. Det kan påvirke antall daglige aktive brukere, sier hun til selskapets investorer.

– Det er litt risiko tilknyttet dette, og vi følger nøye med på det, legger Sandberg til.

Ifølge Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal bakgrunnen for den aktive brukernedgangen være omprioriteringer i hva brukerne ser i deres private nyhetsstrøm.

– Totalt har vi gjort endringer som har redusert tidsbruken på Facebook med rundt 50 millioner timer per dag, sier Zuckerberg i en uttalelse.

Han mener denne endringen er viktig for at Facebook skal bestå av flere «meningsfulle forbindelser» og ikke bare morsomme viralvideoer.(Vilkår)

Her er Jaguar I-Pace
DN har kjørt Jaguars første elektriske bil I-Pace, og bilen viser lovende takter.
01:21
Publisert: