–Jeg kjenner noen litt yngre damer som er på Snapchat, men jeg tror jeg er den eldste i min omgangskrets som bruker den, sier forfatter og tidligere tv-profil Eli Rygg.

61-åringen, som ble landskjent med barne-tv-serien «Portveien 2» på 1980-tallet, har brukt billeddelingstjenesten i rundt ett år. 

– Jeg er ikke så god til å sende bilder, så det er helst barna mine som sender meg oppdateringer. Men jeg pleier å skrive «takk» og «ha en fin dag» tilbake, sier Rygg.

Da Snapchat ble lansert i 2011 var det et tenåringsfenomen, men nå har omtrent én million nordmenn over 40 år en Snapchat-profil. 54 prosent av nordmenn i aldersgruppen 40 til 59 år bruker Snapchat og 23 prosent av dem som har passert 60 år.

Flere eldre brukere

Nordmenn bruker stadig flere sosiale medier, viser en undersøkelse fra 2016 gjort av opinionsinstituttet Ipsos:

  • Facebook troner på toppen med over 3,2 millioner brukere i befolkningen over 18 år. Over 81 prosent har en profil hos nettsamfunnet.
  • Snapchat har inntatt en solid annenplass med rundt 2,2 millioner brukere, og mer enn halvparten av den voksne befolkningen har nå profil.
  • Instagram har fått flere brukere gjennom året, og 45 prosent av befolkningen sjekker bilder via mobilappen. 
  • Snapchat og Instagram øker primært blant dem som er 30 år eller eldre. Men vokser også mest i alle aldersgrupper. For begge tjenestene har 23–24 prosent av de over 60 år profil. 
  • Andelen av befolkningen 18 år og eldre med Snapchat-profil har økt fra 47 prosent i fjerde kvartal 2015 til 55 prosent i fjerde kvartal 2016. Tilsvarende økning for Instagram er fra 38 til 45 prosent.

Ipsos-materialet inneholder ikke tall for brukere under myndighetsalder, men Medietilsynet har gjort anslag som viser at 80 prosent av norske barn mellom ni og 16 år også bruker Snapchat jevnlig.

Men selv om mobilappen er mest populært blant de yngste brukerne, så følger den eldre garde etter.

Nye tall viser at 23 prosent av alle nordmenn over 60 år har en Snapchat-profil, noe som tilsvarer 262.000 personer. 

Astrid Valen-Utvik driver rådgivning innen sosiale medier gjennom selskapet Valen-Utvik.
Astrid Valen-Utvik driver rådgivning innen sosiale medier gjennom selskapet Valen-Utvik. (Foto: May B. Langhelle)

Astrid Valen-Utvik (41), som driver rådgivning innen sosiale medier, er ikke overrasket over at stadig flere eldre brukere, og spesielt kvinner, nå tar i bruk Snapchat.

–Snapchat er en litt mindre intuitiv plattform enn for eksempel Facebook. Her må du vite hvem du skal følge, hvordan du skal finne folk og det er vanskelig å skjønne hvordan appen skal brukes – om du skal «sveipe» til høyre eller venstre. Det fører til etternølerne og «den eldre garde» begynner å oppdage mobilappen først nå, sier Valen-Utvik.

«Snapper» med barna

Eli Rygg har tatt en pause fra Facebook for å skrive bøker, men bruker Snapchat til å kommunisere med de to yngste barna. Som oftest får hun oppdateringer om barnebarna, katten Kine og hunden Lukas.

– Jeg syns jo det er enda hyggeligere når de er på besøk eller jeg kan høre stemmene deres. Men Snapchat er en ålreit måte å holde kontakten på inni mellom, sier hun.

Ifølge Ipsos-undersøkelsen har 28 prosent av norske kvinner over 60 år en Snapchat-profil. Andelen menn i samme aldersgruppe er 18 prosent. 

«Dilter etter»

Høyskolelektor Cecilie Staude (52) ved Handelshøyskolen BI mener det er naturlig at brukerandelen på Snapchat øker blant eldre.

– Vi eldre kommer litt diltende etter, og lærer av de unges bruk. Det er også mye fokus på bruken av nye sosiale medier. Jo mer oppmerksomhet, desto større blir bruken i det bredere lag av befolkningen, sier Staude.

Hun påpeker at man ofte ser ulike bruksmønstre blant de forskjellige aldersgruppene.

– For de over seksti brukes Snapchat kanskje mer til å holde kontakt med barn og barnebarn, mens yngre voksne er opptatt av å være til stede i kanalene de unge bruker. For voksne i bransjer som media, reklame og store merkevarer er Snapchat viktig å forstå, fordi unge er en viktig målgruppe det ofte er vanskelig å kommunisere til i andre kanaler, sier høyskolelektoren.

Mens kanalene Twitter, Linkedin og Youtube har flest mannlige brukere, er kvinneandelen størst i de tre største sosiale mediene Facebook, Instagram og Snapchat. Staude tror kvinner ofte har lavere terskel for å ta i bruk sosiale medier, uansett alder.

– Det er vanskelig å si hvorfor det er sånn, men Instagram er for eksempel en inspirasjonskanal for mange, der det legges ut mye om interiør, mote og skjønnhet. Det er nok mer nærliggende at kvinner er mer aktive på denne typen kanaler enn det menn er, sier Staude.

Vekstbrems

For å møte konkurransen fra Snapchat, lanserte Facebook-eide Instagram en egen «Stories-funksjon» i fjor. I likhet med Snapchat, forsvinner også disse bildene etter 24 timer. Facebook lanserer også en lignende funksjon denne uken.

Ifølge det amerikanske nettstedet Techcrunch førte denne lanseringen til bråbrems i Snapchats vekst fra tredje til fjerde kvartal i 2016.

Målingene fra Ipsos viser også en viss stagnasjon i Snapchat-bruken her til lands, og Valen-Utvik frykter Facebook og Instagram vil spise opp store deler av dette markedet i året som kommer.

–Facebook har klart å ta en posisjon som kommunikasjonsnavet vårt. Fra det startet, så har vi bygd opp hele nettverket vårt der, og de har hele tiden vært flinke til å tilpasse produktet ut ifra hva brukerne ønsker seg. Nå når vi ser stadig flere brukere flytter innholdet sitt over til Instagram Stories, er jeg redd Snapchats nummer to posisjon i Norge henger i en tynn tråd i 2017, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ble kastet ut av Snapchat
Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app. Nå har de fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.
01:19
Publisert: