– Når vi nå fjerner lisensen, har jeg vært opptatt av at en husholdning med to voksne ikke skal komme dårligere ut enn om den betalte lisens. Med regjeringens forslag til finansiering av NRK oppnår vi det, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding.

Mandag morgen la regjeringen frem statsbudsjettet for 2020, der de foreslår en bevilgning til Kulturdepartementet på 19,9 milliarder kroner – en økning på 4,9 milliarder kroner. Årsaken til den kraftige økningen er at NRK-lisensen forsvinner og blir erstattet av en ny skatt.

Den blir en del av den vanlige personskatten.

Dermed skal rikskringkasteren fra og med 2020 bli finansiert over statsbudsjettet. Det ble klart da Kulturdepartementet la frem Mediemeldingen tidligere i år. I statsbudsjettet er det foreslått at NRK skal bevilges 5,7 milliarder kroner, noe som er på nivå med de får gjennom lisensen i år.

Siden NRK fortsatt skal betale merverdiavgift blir den totale bevilgningen 6,4 milliarder kroner.

Mens kun husholdninger som hadde tv måtte betale NRK-lisensen, vil nå alle skattebetalerne bidra til å finansiere rikskringkasteren. Omleggingen medfører at hver person maksimalt må betale 1700 kroner mer i skatt. Til sammenligning er kringkastingsavgiften på 3039 kroner per husstand i 2019.

– Mange kommer bedre ut av omleggingen. For eksempel vil enslige forsørgere og alle som bor alene spare om lag 1 500 kroner i forhold til dagens lisensbetaling. Minstepensjonister sparer om lag 3 100 kroner. Omleggingen har en god sosial profil, sier finansministeren.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen.
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. (Foto: Gunnar Blöndal)

Da mediemeldingen ble lagt frem var kringskastingsjef Thor Gjermund Eriksen i NRK fornøyd med å få på plass en ny ordning.

– Lisensordningen er gått ut på dato. Etter flere år med politiske løfter om å avskaffe ordningen, merker vi at innkrevingen av lisensen er blitt mer sårbar. I det nye forslaget blir det langsiktige og stabile tatt godt vare på, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.