– Jeg er opptatt av å spre makt, sa kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande da hun presenterte kulturbudsjettet på Nasjonalbiblioteket mandag ettermiddag.

Noen timer tidligere la regjeringen frem statsbudsjettet der det ble klart at mediestøtten økes med 40 millioner kroner til 358 millioner kroner. Bakgrunnen for økningen er visjonen fra årets mediemelding om å satse på lokalaviser unngå «hvite flekker» som ikke blir dekket av mediene.

– Noen aviser som får en veldig stor andel, må gi litt for å få lokalaviser opp. For at det ikke skal være en veldig brå overgang, så justerer vi støtten opp, sier Skei Grande til DN.

Ti millioner kroner er økning justert for prisveksten i samfunnet. Resten skal bidra i overgangsperioden for støttemottagerne.

At mediestøtteordningen skulle endevendes ble klart tidligere i år da Grande la frem mediemeldingen. Nøyaktig hvordan kriteriene blir er ikke bestemt ennå, men det er ikke det eneste usikkerhetsmomentet for mottagerne av produksjonstilskudd.

Tidligere i år bestemte Dagbladet seg for å søke om pressestøtte for sin digitale abonnementstjeneste Dagbladet Pluss. Samtidig søker Morgenbladet om å gå fra kategorien ukeavis til å få støtte som en nummer-to-avis. Hvis begge får det som de vil, kan dette sprenge pressestøtteordningen.

– Vi er i en krevende transformasjon med høy usikkerhet. Papiravisen er fortsatt en viktig del av inntektene våre, men vi er veldig fornøyde med at de digitale inntektene nå er blitt størst. Det viser at vi er langt fremme i utviklingen, sa Beverfjord til DN da avisen for første gang bekreftet at de ville søke støtte.

Konkluderer i november

Medietilsynet opplyser til DN at de ikke konkluderer før starten av november, men har tidligere varslet at avisene vil stikke av med rundt ti prosent av potten på 318 millioner kroner hvis de får søknadene innvilget. Kulturminister Grande vil ikke røpe noe på forhånd.

– Nei, det aner jeg ikke og jeg har ikke noe makt over det. Det er et utvalg som bestemmer dette, og det gjør dem ut ifra regelverket vi har. Jeg kommer ikke til å gå inn og forhandle dette regelverket før vi får et nytt mediestøtteråd, sier Grande.

Økningen i pressestøtten tilsvarer summen Dagbladet Pluss og Morgenbladet vil få hvis søknadene blir innvilget, men Skei Grande avviser at dette har noen sammenheng.

– Det har vi helt oppriktig ikke regnet på. Vi har et regelverk som må håndheves. jeg kommer aldri til å bry meg om hvilke aviser som kommer inn i støtteordningen. Det er derfor jeg er for et mediestøtteråd. Sånne avgjørelser kommer for nært departementet og politisk ledelse.

Vil slå ned på tilpasning

Flere konkurrerende medier har tidligere vært kritiske til Dagbladets og Morgenbladets forsøk på å falle inn under ordningen. I statsbudsjettet skriver regjeringen at de vil undersøke hvordan de kan unngå at medier tilpasser seg for å få støtte:

«Dagens støttesystem har enkelte uheldige sider, og ideelt sett bør det primært være kostnadsforhold og hensyn til leserne som påvirker for eksempel hvor mange utgaver et medium gir ut hver uke. Utformingen av mediestøtten bør ikke påvirke dette, og departementet vil derfor sette i gang en gjennomgang av mediestøtteordningene i samråd med Medietilsynet, med sikte på å avgrense potensialet for uheldige tilpasninger,» står det i kulturbudsjettet.

– Er dette en reaksjon på at aviser som Dagbladet og Morgenbladet tilpasser seg for å få en del av kaken?

– Nei, det er en reaksjon på at når medier går fra å være papirbasert til å være digitalbasert så er den gamle måten å telle på litt meningsløs. Abonnement blir helt annerledes, kjøp og salg blir helt annerledes, geografi blir helt annerledes. Kanskje må vi da se på regelverket for å se om det er mulig å få tilpasninger på en annen måte enn når alt var papir- og regionsbasert og du måtte gå på kiosken eller abonnere for å få avisen, sier Skei Grande. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.