Mandag satt Stormberg-gründer Steinar Olsen seg ved tastaturet og kritiserte den alternative Facebook-siden Sørlandsnyhetene for å spre konspiratoriske og negative karakteristikker om profilerte enkeltpersoner i Kristiansand, som er Olsens hjemby.
Før det var gått 24 timer ble Olsen bedt om å svare på om han «sylter ned penger i Kina», samt beskyldt for å være «syk i hodet», gjøre sine ansatte til nervevrak og å være noe i nærheten av en rasist.
– Responsen viser hvor sykt dette er blitt. Den offentlige debatten i Kristiansand er skadeskutt, sier tidligere avisredaktør og nåværende pr-rådgiver Hans-Christian Vadseth, som er bosatt like utenfor sørlandshovedsstaden.
På under halvannet år har Sørlandsnyhetene snudd Kristiansand på hodet, med en alternativ tilnærming til nyhetsformidling.
I sentrum står sidens primus motor, mangemillionær Einar Øgrey Brandsdal, som er gründer av nettbutikken Blivakker.
For tilhengerne representerer Sørlandsnyheten maktkritikk av en elite i Kristiansand som beskyldes for å bruke nettverk og skjulte bindinger til sin fordel.
Motstanderne mener siden har tippet over i konspirasjoner, sjikane og mobbing.
Hvordan endte man der?
Det begynte med kritikk av byens planer om en kunstsilo for milliardær Nicolai Tangens samling, hvor byggingen begynte denne uken.
Saken traff en nerve i lokalbefolkningen.
Deretter har det handlet mye om utbyggingen av et veikryss i sentrum og flyttingen av containerhavnen i sørlandsbyen.
Det gjennomgående er at en rekke lokalpolitikere, næringslivsledere og andre byboere er blitt utsatt for harde karakteristikker, blitt avkrevd svar om påståtte bindinger og skjulte avtaler, samt satiriske fotomanipuleringer.
Utlovte dusør
– Det er noe manisk og ekstremt konspiratorisk over debatten i Kristiansand. Og som en følge av det er det mange som utøver selvsensur, sier Kjersti Løken Stavrum.
Hun er til daglig leder Tinius-stiftelsen, som forvalter eierskapet i mediekonsernet Schibsted. Men gjennom sin svigerfamilie har hun tilknytning til regionen og er styreleder i byens kulturstifelselse, Cultiva.
I en debatt forrige uke konfronterte Stavrum en lokalpolitiker for protestpartiet Tverrpolitisk Folkeliste hun mente underslo sin rolle i Sørlandsnyhetene, basert på en feilsendt epost.
Fædrelandsvennen publiserte en sak basert på episoden.
I etterkant ble Stavrum og avisen avkrevd svar fra Brandsdal på om Fædrelandsvennen var gjort klar over eposten i forkant av debatten og om det hele var avtalt spill med mål om å «sette [politikeren] i et dårlig lys og deretter publisere en svertekampanje mot ham noen timer senere».
Brandsdal utløste samtidig en dusør på 500.000 kroner til den som kunne oppklare saken.
Stavrum avviser at det fantes noen slik konspirasjon mellom henne og Fædrelandsvennen.
– På ingen måte. Jeg reagerte spontant da jeg oppfattet at det han sa, ikke var sant, sier hun.
– Denne Facebook-siden mener det finnes et hemmelig nettverk, der alt må forstås i et nettverks- og konspirasjonsperspektiv. Har du en mening, er det fort fordi en har en tante som en gang jobbet for en person som kjente Nicolai Tangen. Alt blir satt inn i en absurd sammenheng det rett og slett ikke er mulig å forsvare seg mot fordi bevisbyrden blir snudd, sier Vadseth.
Brandsdal ønsker overfor DN ikke å kommentere kritikken fra Vadseth, Stavrum og Olsen. Han har tirsdag skrevet et nytt innlegg på Sørlandsnyhetene hvor han svarer Olsen ved å avkreve ham en rekke svar om Stormbergs forretningspraksis og Olsens eventuelle politiske bindinger.
Politisk valgkampmaskin
Både debattklimaet og rollegalleriet på Sørlandsnyhetene er noe utenom det vanlige.
Beskyldningene mot Olsen kom ikke direkte fra Sørlandsnyhetene, men ble publisert på den tidligere dekkhandleren Tommy Sharifs Facebook-profil, som er en venn av Brandsdal.
Deretter ble innlegget republisert hos Sørlandsnyhetene.
Demokratene-politiker Vidar Kleppe er blitt en aktiv bruker av siden, sammen med partikollega Nils Nilsen. Demokratene øyner et håp om å komme på vippen i Kristiansand etter valget neste mandag.
Kleppe sier Sørlandsnyhetene har fått frem saker Demokratene ønsker oppmerksomhet om.
Om kritikerne sier han:
– Jeg tenker de er altfor hårsåre. Da får de heller ta til motmæle.
– Nå er siden blitt et partitalerør for Demokratene og Tverrpolitisk Liste. Hvor stor effekten blir er vanskelig å si før valget, sier Vadseth.
– Det store spørsmålet er om dette kommer til å toppe seg og så gå over med valget, eller om dette er den nye offentlige debatten i en tid med sosiale medier og nye konfliktlinjer, sier Stavrum.
Hun heller mot det siste, og tror ikke det er noe særnorsk eller særlig ved Sørlandet som kan forklare utviklingen.
– Det går noen linjer fra Breitbart og Resett til dette, sier Stavrum.
«Trist for demokratiet»
– Jeg forventet den responsen jeg fikk, sier Olsen i Stormberg.
Han sier han ikke kunne sitte passivt og se på lenger.
– Med flere år som samfunnsengasjert leder i næringslivet takler jeg fint slike metoder, men jeg synes det er trist for demokratiet at folk bruker sin posisjon til å sverte unge mennesker som jobber for det de tror på, sier Olsen.
Satt maktbase
Kristiansand er en by med flere satte maktstrukturer. De borgerlige partiene har styrt Kristiansand sammenhengende siden 1948. Fædrelandsvennen har en nær enerådende status som byavis.
Både Vadseth og Stavrum mener byen kunne hatt godt av mer mediemangfold, men at Sørlandsnyhetene ikke er blitt noen god løsning på det Vadseth kaller «problemer det er verdt å diskutere».
– Sørlandsnyhetene kunne blitt et viktig og godt supplement til Fædrelandsvennen. Men den sjansen har de forspilt, mener Vadseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.