Mediekonsernet leverte i tredje kvartal solide resultater totalt sett, med et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 865 millioner kroner, mot ventede 836 millioner kroner, ifølge estimater fra TDN Direkt.
VG gjør et sterkt kvartal, med et resultat på 94 millioner kroner - opp fra 87 millioner kroner i 2017. Inntektene vokste også - fra 428 millioner kroner til 443 millioner kroner året før.
«Det gode resultatet stammer blant annet fra en god vekst både i digitale annonseinntekter, og i abonnenter til VG+», skriver Schibsted media i en pressemelding.
VG+ passerte 160.000 abonnenter i løpet av kvartalet.
Svenskefall
Men to svenske resultater peker seg ut i negativ retning: Resultatet til VGs søsteravis Aftonbladet stuper fra 67 millioner kroner i 2017 til 22 millioner kroner i 2018.
«Hovedårsaken til dette er et inntektstap på print, som den digitale utviklingen ikke kompenserer for, delvis fordi vi i juli og august hadde dårligere annonseinntekter enn ventet», skriver Schibsted.
For den svenske rubrikksidene, med Blocket i spissen, faller både inntektene og resultatet.
Omsetningen i Sverige falt fra 262 millioner svenske kroner til 250 millioner kroner. Driftsresultatet falt fra 157 millioner svenske kroner til 141 millioner svenske kroner.
- Sverige er fortsatt på den myke siden, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i en melding.
Resultatfall for mediene
Schibsted Medias resultat endte på 297 millioner kroner, en nedgang på 13,7 prosent sammenlignet med i fjor.
Av dette utgjorde Schibsted Publishing - avishusene - et resultat på 186 millioner kroner, noe som er en nedgang fra året før - da selskapets resultat var på 218 millioner kroner.
– At vi har lavere inntekter i publishing er ingen overraskelse, og årsaken er godt kjent for oss alle: print. Selv om volumutviklingen på print er noe bedre enn ventet, fortsetter kurven å peke nedover. Og det vil den fortsette å gjøre i flere år fremover, sier Schibsted Media-sjef Raoul Grünthal.
Abonnementsavisene - Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen og Svenska Dagbladet - leverer også solide tall. Selskapenes omsetning falt litt - fra 837 millioner kroner til 825 millioner kroner, men resultatet økte med 21 prosent, til 75 millioner kroner.
Børsnoterer nytt selskap i april
Omsetningen endte i kvartalet på 4.358 millioner kroner, mot 4.161 millioner kroner året før. Det var imidlertid lavere enn analytikernes forventninger, som lå på 4.456 millioner kroner.
Mediekonsernet er for øyeblikket inne i en prosess der selskapets internasjonale rubrikksider, som for eksempel den franske gullkalven Leboncoin, skal skilles ut i et nytt selskapet, foreløpig kalt MPI. Schibsted skal imidlertid fremdeles eie aksjer i MPI, i alle fall til å begynne med.
I en børsmelding varsler Schibsted at MPI blir børsnotert i april 2019, på Oslo Børs.
Selskapet forventer en eierandel på 60 prosent i MPI etter å ha solgt seg ned opp til fem prosent i markedet.
Får ny sjef
MPI-selskapene utgjør litt over en fjerdedel av den totale omsetningen til Schibsted-konsernet.
Samtidig som Schibsted slapp den nyheten, kom det frem at selskapet har ansatt NHO-sjef Kristin Skogen Lund som konsernsjef, mens Rolv Erik Ryssdal skal bli konsernsjef i MPI. Ryssdal fungerer imidlertid som midlertidig konsernsjef også i Schibsted inntil splitten er gjennomført.
Utskillelsen av den globale rubrikkvirksomheten skjer trolig for at selskapene skal få mer fleksibilitet til å gjøre oppkjøp og inngå allianser med aktører som Naspers/OLX, Ebay og lignende aktører.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.