– Vi er i krig med Kina.

Steve Bannon har nettopp avbrutt intervjuet med DN i Grieghallen for å snakke på amerikansk radio.

Med en beige turbukse, og krøllete skjorte står han krumbøyd og skuer utover Bergen Kunsthall, mens han fyrer løs mot kritikerne av Trump.

Det er snart to år han mistet stillingen som den amerikanske presidentens nærmeste rådgiver og politiske strateg. Et halvt år senere måtte han også forlate Breitbart, det kontroversiell, høyrevridde nettstedet han selv var med å bygge opp.

Nå har han vendt blikket mot Europa. Han forsøker å bygge en samling av høyrepopulistiske partier og har et mål for øye: Det kommende Europaparlamentsvalget.

Men først har han tatt turen til Bergen for å bli intervjuet foran journalister og medieledere under Nordiske Mediedager. Det er derimot ikke alle som mener Bannon burde vært her. Flere har tatt til orde for «no-platforming», altså at ekstreme meninger ikke bør gis plass i den offentlige debatten.

Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein nektet å komme på grunn av han, mens idéhistoriker Dag Herbjørnsrud har vært kritisk til å intervjue han på en scene uten muligheten til å faktasjekke Bannons påstander underveis.

- Enn så lenge fremstår pressens knefall for eget Bannon-arrangement som både underdanig, fryktbasert og svært lite opplyst, skriver han i Medier 24.

«Skjønner ikke egen business»

Da Bannon skulle bli intervjuet på The New Yorker Festival ble det bråk – og magasinet endte med å trekke invitasjonen. Nordiske Mediedager har derimot valgt å stå ved invitasjonen.

– Mediefolk som vil gi meg scenenekt, skjønner ikke sin egen business. Journalistikk handler om å vise ulike meninger og synspunkter. Ved å nekte meg taletid stenger man ute halvparten av velgerne. Femti prosent av velgerne i USA og 45–50 prosent av velgerne i Europa. Det kommer de til å få se de neste ukene. Populistpartiene kommer til å få enestående oppslutning, sier Bannon etter å ha blitt intervjuet av Aftenpostens utenrikskorrespondent Christina Pletten foran hundrevis av journalister.

Under sesjonen fyrte han løs mot mediene, og gjentok hans velbrukte budskap: Mediene er opposisjonspartiet.

– Kritikere mener du er en farlig mann. Burde de være redd for deg?

– De mener jeg er farlig fordi jeg vinner valg. Du har gjort researchen din. Hva er den mest ekstreme ideen min? At arbeiderklassen skal ha en større del av kaken? At Davos-eliten ikke bryr seg om arbeiderklassen eller middelklassen? At hvert land skal styre sin egne grenser og sin egen innvandringspolitikk? Er dette ekstremt? Alt jeg argumenterer for er det samme som det norske folk stemte for da det sa nei til EU. Det er ekstremt hvis du er Juncker, Barnier eller noen andre i Brussel, for da vil det være game over, sier Bannon, som viser til Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker og EUs Brexit-forhandler Michel Barnier.

Steve Bannon tror høyrepopulistiske partier kommer til å gjøre et brakvalg i det kommende Europaparlamentsvalget.
Steve Bannon tror høyrepopulistiske partier kommer til å gjøre et brakvalg i det kommende Europaparlamentsvalget. (Foto: Eivind Senneset)

– Andre mener snarere at du var farlig, men ikke er det nå lenger. Du mistet stillingen din i Det hvite hus, du er ute av Breitbart, og arbeidet med samlingen av høyrepopulistiske partier ser ikke ut til å fungere særlig bra. Har du i det hele tatt noen relevans?

– Jeg har mer relevans enn jeg noen gang har hatt. Jeg driver fem eller seks organisasjoner. Jeg jobber for frihet for det kinesiske folk, bygge muren på grensen mot Mexico, og hjelper partier her i Europa. Du burde ringe Le Pen, Alternativ for Tyskland, Salvini, Bolsonaro, og spørre dem om jeg har vært til hjelp. Svaret er at jeg har hatt stor effekt. Populistpartiene vil få 45 prosent i Europaparlamentet. Salvini vil lede det største partiet, Le Pen det nest største, og Nigel Farage det tredje største. Dette er folk jeg har et nært forhold til.

Marine Le Pen leder partiet Nasjonal Front i Frankrike, Matteo Salvini er visestatsminister i Italia for partiet Liga Nord, mens Jair Bolsonaro er Brasils ferske president. Alle tre er kjente ytre høyre-politikere.

I et intervju med NTB sier Bannon at han har hatt kontakt med Fremskrittspartiet, men vil ikke si med hvem. Til DN skryter han av partiet:

– Populistpartiet her har gjort en fantastisk jobb. De har bygget partiet, fått flere stemmer, og blitt en del av regjeringen.

DN har vært i kontakt med Fremskrittspartiet, som ikke ønsker å kommentere saken. De opplyser at de ikke vet hvem i partiet som skal ha vært i kontakt med Bannon.

«Jeg er populist»

Steve Bannon blir av flere sett på som arkitekten bak Donald Trumps ferd til makten. Han sto bak det omstridte innreiseforbudet, han er en varm forkjemper for muren mot Mexico, og han blir anklaget for å spille på mennesker frykt og hat for å fremme sitt politiske budskap.

– Du er en mann med mange merkelapper. Rasist, antisemitt, antifeminist, hvit nasjonalist. Hvordan vil du selv beskrive deg.

– Populist.

– Og hva synes du om merkelappene?

– Folk sier alltid dette, men de viser aldri fakta. De er en del av den globale eliten, og de skjønner ikke at den populistiske, nasjonalistiske suverenitetsbevegelsen vinner. Vi vant i Brasil, vi spres til Asia, til og med til Kina. Vi er på den riktige siden av historien. Til de kommer tilbake med en bedre løsning for arbeiderklassen, vil de tape. De sier at demokratiet ikke fungerer akkurat nå. Demokratiet fungerer helt fint. Problemet er at de taper valg. Det er derfor det ikke fungerer for dem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.