– Han har ikke lagt noen føringer på hva som kan snakkes om, men vi har fortalt ham om hva vi har lyst til å snakke med ham om, sier festivalsjef Guri Heftye i Nordiske Mediedager.

Hun bekrefter overfor DN at Bannon blir en av hovedattraksjonene under Nordiske Mediedager i Bergen 8.-10. mai.

Ifølge Heftye har konferansen ønsket seg Steve Bannon som gjest både fordi han var med på å endre det politiske landskapet i USA som valgkampsjef og strategisk rådgiver for president Donald Trump, men også fordi han utviklet Breitbart fra å være en ukjent nisjeside, til å utfordre de store, etablerte mediene.

Festivalsjef for Nordiske Mediedager, Guri Heftye.
Festivalsjef for Nordiske Mediedager, Guri Heftye. (Foto: Eivind Senneset)

– Han kaller tradisjonelle medier for «the opposition party», mens Donald Trump kaller mediene for «enemy of the people». Dette er selvfølgelig dypt problematisk. Krigen fra høyrepopulister mot mediene er selvfølgelig noe vi vil ta opp under intervjuet, sier Heftye.

Fikk hjelp av Breitbart-topp

Bannon jobber for tiden med å fremme høyrepopulistiske partier i Europa inn mot EU-valget i slutten av mai. Han skal bli intervjuet på scenen av Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten, før det skal åpnes for en spørsmål og svar-sesjon med salen.

Det er ikke første gang Nordiske Mediedager har hatt fremtredende stemmer blant amerikanske høyrepopulister på besøk. I 2017 var Matthew Boyle, som leder Breitbarts Washington-kontor, i Bergen for å holde et foredrag og bli intervjuet på scenen.

Boyle kalte Bannon for en venn i et intervju med DN.

Det er gjennom Boyle at Mediedagene har fått kontakt med Bannon og hans team.

Matthew Boyle var døråpner for Nordiske Mediedager inn til Steve Bannon. Han jobber som Washington-redaktør i Breitbart. Her fra mediedagene i 2017.
Matthew Boyle var døråpner for Nordiske Mediedager inn til Steve Bannon. Han jobber som Washington-redaktør i Breitbart. Her fra mediedagene i 2017. (Foto: Eivind Senneset)

– Vi betaler ingenting til Steve Bannon. Han får i likhet med alle andre gjester dekket reise og hotell, men får ikke honorar. For oss har rammen vært viktig: Dette er en mediekonferanse, ikke et folkemøte, det er et intervju, ikke et foredrag. Til oss kommer journalister, redaktører og innholdsprodusenter fra Norge, Sverige og Danmark og vi tror det er stor interesse for dette intervjuet blant disse, sier Heftye.

– Ikke en scene for politisk propaganda

Hun omtaler Bannon som en sterk retoriker, som ikke er redd for å forfekte sine meninger. På grunn av hans bakgrunn og virke er Heftye klar for reaksjoner.

– Det lever vi bra med. Vi inviterer ikke Steve Bannon for å være hyggelige. Mediedagene er ikke en scene for politisk propaganda, tvert imot er våre delegater journalister og redaktører som er interessert i å høre hvorfor høyrepopulistiske strømninger preger også vår del av verden, sier hun.

Da Bannon skulle bli intervjuet på The New Yorker Festival ble det bråk – og magasinet endte med å trekke invitasjonen. Da han var i Edinburgh i høst ble han møtt av demonstranter, ifølge The Guardian.

– Venter dere det samme?

– Vanskelig å vite. Vi mener at vi ved å intervjue ham ikke gir en tilslutning til hans politiske prosjekt, men tar det han representerer på alvor. Det er vår oppgave å stille kritiske spørsmål. Når det gjelder New Yorker, fikk redaktøren som skulle intervjue ham protester fra egen redaksjon, ettersom festivalen betaler intervjuobjekter.

– Breitbart under Bannon ble anklaget for å gi grobunn til høyreekstreme meninger, fremmedfiendtlighet, feminisme-hat og rasisme. Forstår du at noen kan reagere på at dere gir ham en plass på scenen deres?

– Valget av Trump som president og veksten til høyrepopulismen bekymrer mange, og Steve Bannon er den fremste eksponenten for denne tidsånden. Jeg har stor tillit til våre delegater og deres evne til kritisk tenkning, at de klarer å forholde seg til holdninger de også kan være sterkt uenig i. Vi er klar over hans ståsted, og kan ikke late som han ikke finnes. Dette handler ikke om å like eller ikke like Steve Bannon, det er fenomenet Steve Bannon og høyrepopulismens fremvekst og angrep på mediene vi må forstå og analysere.

– En annen innvending mot Bannon er at han har mistet sin politiske kapital i USA og at det er usikkert hvor stor innvirkning han vil få på europeiske høyrepopulister. Hva tenker du om det?

– Det er et godt spørsmål. Jeg er ingen Bannon-ekspert, men er sikker på at han vil få spørsmål om akkurat disse tingene. Han og Trump har snakket om «drain the swamp», om å rydde opp i det korrupte Washington. Samtidig er Trump under etterforskning for uregelmessigheter i valgkampfinansieringen, mens spesialetterforsker Robert Mueller nærmer seg slutten på sin etterforskning av russisk innblanding i 2016-valget. Vi skal nok finne ut hvordan han forholder seg til dette, og hva han strengt tatt driver med i Europa. Det er jo ikke sikkert han lykkes, sier Heftye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kim Jong-un-kloning: Sliter bare med en ting – å holde tritt med vektøkningen til den virkelige diktatoren
01:16
Publisert: