– Mediene skriver ikke lenger negativt om Trumps politikk. Nå handler det om han personlig, sa Steve Bannon i Grieghallen under Nordiske Mediedager torsdag ettermiddag.

Invitasjonen av Donald Trumps tidligere sjefstrateg og nære rådgiver har skapt sterke reaksjoner. Flere har tatt til orde for at han ikke burde blitt invitert til Bergen i det hele tatt.

Bannon har nemlig vært sjef for det høyrevridde nettstedet Breitbart i USA, anses som arkitekten bak det omstridte innreiseforbudet, og blir anklaget for å omfavne rasistiske og høyreekstreme strømninger.

Nordiske Mediedager har nektet å trekke invitasjonen, og torsdag satt Bannon foran hundrevis av journalister for å bli intervjuet av Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten.

Bannon har lenge vært en kraftig kritiker av tradisjonelle medier. Dette budskapet gjentok han torsdag.

– Mediene var det store opposisjonspartiet til Trump under valgkampen i 2016. Bare se på Twitter-feedene fra reporterne som dekket valget. Det er ydmykende. Du kan ikke lese dem uten å se at de var anti-Trump. De skjønte ikke at han faktisk vant valget, og har brukt de siste to årene på å ta han for russisk innblanding.

Nyttige for informasjon

Bannon fortalte at flere av hans «konservative kolleger» nektet å lese tradisjonell presse. Selv understreket han at han leser de store mediene som Financial Times, The New York Times, og The Guardian.

– Jeg har et stort problem med dem, men de er nyttige for informasjon, sa han.

Bannon kritiserte de store mediene for overfladisk dekning av Iran, Venezuela, og Kina, og mener viktige spørsmål i vår tid blir oversett.

- En uavhengig fri presse er viktig. I dag blir de eid av milliardærer og store selskaper. Jeg har et problem med at de sier at de er objektive, men kritiserer Breitbart. Det vi trenger er levende, robust, og spennende media.

Tiden i Breitbart

Etter innledningen om hans forhold til mediene, snakket Bannon om tiden i Breitbart. Nyhetsnettstedet er blitt kritisert for en egen seksjon med navnet «black crime».

– «Black crime» er det som ødelegger de afroamerikanske nabolagene, sa han.

Han ble også spurt om de hadde noen grunnleggende presseetiske prinsipper.

– Hva mener du med det? Vi har aldri måtte rette en eneste sak på fakta, svarte han.

Breitbart ble startet av Andrew Breitbart. Da han døde, tok Bannon over som sjef for nettstedet. Under konferansen beskrev han det som et populistisk, nasjonalistisk side.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.