Rose er kjent for å stå bak publiseringen av Mohammed-karikaturer i Jyllands-Posten, og forsvarte Steve Bannon-intervjuet under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.
– Det vil være helt galt ikke å la ham prate. Med all respekt for Norge, jeg tror ikke å snakke på en scene her vil gjøre den store forskjellen på Bannons gjennomslagskraft i Europa. Jeg har møtt Bannon i privat sammenheng for tre år siden, og vi diskuterte heftig om Europa, muslimer og innvandring. I dag representerer han en bevegelse som skaper opprør i Europa og som vi kjemper med hvordan vi skal forstå. Det ville være helt galt å la andre tale på hans vegne, sier Rose fra scenen under Nordiske Mediedager i Bergen.
Han møtte raskt motstand fra forsker Lars Gule ved Oslomet.
– Det var moralsk galt å invitere en med slike moralske synspunkter og som har hatt ansvar for formidling av rasisme gjennom å ha vært redaktør for Breitbart. Bannon har fått stor oppmerksomhet fordi mange har ment det var galt å invitere ham, og han ville ikke fått denne oppmerksomheten om han ikke ble invitert, sier han.
Nordiske Mediedager har fått sterk kritikk fra ulike hold for å invitere den kontroversielle mediemannen, politiske rådgiveren og tidligere sjefstrateg for president Donald Trump, Steve Bannon.
Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein og samfunnsdebattant og scenekunstner Camara Lundestad Joof nektet å Bergen være med på debatt fredag på grunn av Bannons invitasjon, mens idéhistoriker Dag Herbjørnsrud er blant dem som er sterkt kritiske til pressen for å snakke med han.
Bannon ble torsdag møtt av en liten gruppe demonstranter utenfor Nordiske Mediedager. Ifølge nettavisen Medier24 ble én mann vist bort fra område grunnet demonstrasjoner, men politiet ønsket ikke å bekrefte om det var knyttet til demonstrasjonene mot Bannon.
– Skjønner ikke sin egen business
Da Bannon skulle bli intervjuet på The New Yorker Festival ble det bråk – og magasinet endte med å trekke invitasjonen. Nordiske Mediedager har derimot valgt å stå ved invitasjonen.
– Mediefolk som vil gi meg scenenekt, skjønner ikke sin egen business. Journalistikk handler om å vise ulike meninger og synspunkter. Ved å nekte meg taletid, stenger man ute halvparten av velgerne. 50 prosent av velgerne i USA og 45–50 prosent av velgerne i Europa. Det kommer de til å få se de neste ukene. Populistpartiene kommer til å få enestående oppslutning, sa Bannon til DN torsdag.
Heller snakke om enn med
Under Aarebrot-samtalen om «Ytringsfrihet under press» møttes mediekommentator Anki Gerhardsen, jurist Anine Kierulf, forsker Lars Gule, varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) i Oslo og tidligere Jyllands-Posten-redaktør og forfatter Flemming Rose til debatt om blant annet den kontroversielle Bannon-invitasjonen.
Lengst i kritikken mot Nordiske Mediedager gikk Gule, som mente man i en slik setting heller enn å snakke med, burde snakke om Bannon og hans meningsfeller.
– Lærte vi noe gjennom livetalken til Bannon i går? Nei, vi gjorde ikke det. Dette er en person og en bevegelse med tanker og ideologier det er viktigere å snakke om enn å snakke med. Forskere eller redigerte medier kan snakke med ham, men det er ikke redigering på en scene. Han fikk si det han ville uten at vi ble mye klokere av det, sa Gule.
Hverken Anki Gerhardsen eller Kamzy Gunaratnam synes det var galt å invitere Bannon.
– Bannon finnes, tankene han har finnes og han har stor gjennomslagskraft hos en gruppe mennesker. Selv om man skulle ønske ting var annerledes, må man undersøke dette fenomenet ved å åpne for samtale, sa Gerhardsen.
– Dersom har er et symptom på et problem bør det løses i det åpne og ikke ved boikott, sa Gunaratnam.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.