- Det som skjer i Nordland må vi få bekreftet at fungerer. Hvis ikke må vi ta en fot i bakken, sier Høyres mediepolitiske talsmann, Svein Harberg.

- Hva betyr det?

- Vi må følge nøye med, og tenke oss nøye om for fortsettelsen dersom noe ikke fungerer.

- Og det kan bety at man må utsette omleggingen andre steder i landet?

- I verste fall kan det bety utsettelser.

Han lover at Stortinget vil følge tett med på hvordan fm-slukkingen om dab-omleggingen går.

Dab-klabbet i Stortinget før jul førte til at Regjeringen fikk i oppgave å kontinuerlig rapportere resultatene etter slukkingen av fm-nettet rundt omkring i landet, tilbake til Stortinget.

Før jul ville både Senterpartiet og Frp utsette og stanse fm-slukkingen som fant sted på Stormen Bibliotek i Bodø i dag. Det fikk Arbeiderpartiet til å anklage Frp for dobbeltspill - ved å vise til at det Frp er medlem i en regjering som gjennomfører selve slukkingen.

Den ivrige radiolytteren Berith Pauline Olderskog (75) stod for slukkingen av FM-sendingene i Nordland sammen med radioprofil Geir Schau.
Den ivrige radiolytteren Berith Pauline Olderskog (75) stod for slukkingen av FM-sendingene i Nordland sammen med radioprofil Geir Schau. (Foto: Gunnar Lier)

NRK og Vegvesenet må rapportere

Resultatet ble altså at Regjeringen får ekstra arbeid med å følge opp slukkingen av fm-nettet og omleggingen til dab rundt omkring i landet.

- Når et område er slukket, skal NRK og Vegvesenet gi en rapport tilbake til Kulturdepartementet, slik at vi kan oversende den type dokumentasjon til Stortinget, og gå inn i det selv for å se om vi eventuelt skal gjøre noe, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Leder for familie- og kulturkomiteen i Stortinget, Svein Harberg, sier de er avhengig av å få beskjed fra lytterne om hvordan det går.

- Vi kommer til å ha nær kontakt med både NRK og de kommersielle kanalene, for å få vite hvilke tilbakemeldinger de får, sier Harberg.

Han åpner for at man kan ta en dab-pause, dersom ting ikke går som det skal, men tror ikke det vil skje.

- Jeg oppfatter at det er gjort en grundig jobb, og har selv testet dette rundt omkring i Nordland i forrige uke og denne uken. Jeg har stor tro på at dette går bra, noe også radiokanalene er avhengig av. Her er det felles interesser, sier Harberg.

Mener det var politisk spill

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen strålte da han kalte 11. januar 2017 for en historisk radiodag. Som første land i verden ble et fm-nett slukket til fordel for digitale dab+-løsninger.

- Jeg er selvsagt veldig spent på de neste ukene, sier Eriksen.

Han sier det bare skulle mangle at NRK i de neste ukene må teste hvordan omleggingen går i Nordland, og gi svarene til Stortinget.

- Selv om jeg ikke skal kommentere politikken i Stortinget, er det vel mitt inntrykk at siste runde i Stortinget handlet litt mindre om dab og litt mer om samarbeidsforhold i Stortinget, humrer Eriksen, før han legger til:

- Vi ville fulgt utviklingen nøye uansett. Når noen sier at vi burde ventet til alle er over på dab, da tror jeg ikke ville fått gjort så mye her i landet, sier Eriksen.

Se video: Slik reagerer fiskerne på fm-stengingen

DN var også med Jan Fredriksen i Nordland Fylkesfiskarlag ut på tur da fm-nettet ble slukket. Se videoreportasje under:

- Startet slukkingen der radio betyr mest
- Å slukke FM-nettet og bytte til DAB er gambling med fiskernes liv og helse, sier Jan Fredriksen i Nordland Fylkesfiskarlag. DN ble med for å teste DAB-dekningen da han leverte torsk på fiskebruket Skårvågfisk i Bø kommune i Vesterålen.
00:51
Publisert:

- Startet slukkingen der radio betyr mest

NRK svarer slik på kritikken fra Fredriksen:

- NRK hadde i går et godt møte med daglig leder i Nordland Fiskarlag, Steinar Jonasen. Der ble vi enige om at vi skulle opprette en tjeneste på nett hvor fiskere kan melde fra om eventuelle hull i dekningen til havs. Ifølge våre generelle erfaringer og beregninger er dette et område med god dekning. Dersom lyttere erfarer at det ikke er godt mottak i et område, så skal vi finne ut av det. Vi ønsker virkelig å hjelpe. For at vi skal kunne gjøre det er det fint å vite nøyaktig hvor det gjelder og nøyaktig hvilken mottaker som benyttes og hva slags utvendig dab-antenne som er montert. NRK skal også sende ut informasjon til Nordland Fiskarlag om gode mottakere og anbefalte antenner til sjøs. Det er også bare å ta kontakt med NRK om det er noen spørsmål, skriver Øyvind Vasaasen i NRK i en epost til DN.

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.