Austin, Texas: Dean Baquet er sjefredaktør i New York Times, som er det liberale Amerikas fremste talerør. Søndag morgen satt han på scenen i Austin under SXSW-konferansen for å fortelle om hvordan det er å dekke POTUS - The President of the United States.

Avisen hans omtales regelmessig som verdens beste.

Det er ikke USAs nyvalgte president Donald Trump enig i.

Trump har gjentatte ganger angrepet NY Times på Twitter og liker å omtale avisen som «Mislykkede New York Times» – eller «The Failing New York Times».

New York Times-redaktør: - Vi er ikke folkets fiende, og vi kan ikke la twitter-meldingene til Trump påvirke hvordan vi dekker ham
New York times redaktør Dean Baquet er på South by Southwest og snakker om Trump-dekningen.
03:58
Publisert:

Leser avis, og tvitrer

Det lever Baquet godt med. Han sier Trump, som selv bygget seg opp i eiendomsmarkedet med bakgrunn fra Queens, leser New York Times.

- Trump tvitrer om morgenen etter å ha lest New York Times, sier Baquet, som ble intervjuet på scenen under SXSW-konferansen i Austin, Texas.

Enemy of the people?

En av tilhørerne ville vite om Baquet tror Trump kommer til å gå av før fireårsperioden som president er over.

- Jeg har ingen anelse. Vi må dekke ham ut fra at det ikke kommer til å skje.

På Twitter har Trump skjelt ut avisen og sagt at mediene er fiender av det amerikanske folk - ikke av ham selv. 

Lignende vurderinger ble sist gjort i det Hvite Hus da Richard Nixon var president.

- Det var en hårreisende uttalelse av presidenten. Det var sagt for på underminere pressen, sier Baquet. 

Han sier medienes rolle nettopp er å stille tøffe spørsmål til presidenten.

- Forholdet skal være anspent. Det skal ikke være vennlig. Men denne uttalelsen er farlig. Han burde ikke sagt det.

Opptur for avisen

Trumps første tweet om «Mislykkede New York Times» kom noen dager etter valgseieren i november.

Frem til da hadde Baquet og New York Times fått ganske tøff kritikk for sin valgdekning. Angrepene fra presidenten bidro ganske sikkert til at avisen fikk hundretusenvis av nye betalende abonnenter etter valget. 

Mange støtter jobben New York Times og de andre store mediene gjør med å ettergå Trumps finanser, forbindelsene til Russland, hans syn på kvinner og forholdet mellom hva han sa under valgkampen og hva han gjør som president.

- Vår rolle er ikke å være opposisjonen. It's to cover the hell out of Donald Trump, sier Baquet. 

Angriper eliten

At presidenten virker å ha et spesielt oppheng på New York Times, tror Baquet skyldes Trump-familiens bakgrunn fra Queens, et av de såkalte «outer boroughs» som omgir Manhattan. 

- Jeg tror at i hans hode representerer New York Times noe av eliten i New York. Det betyr at han ønsker å bli likt av oss, og blir voldsomt sint når han ikke blir det. Han er en New York guy og New York Times betyr mye for ham, sier Baquet, som forteller at han har hatt tre samtaler med ham gjennom karrieren.

Baquet har vært sjefredaktør i The New York Times siden mai 2014. Han var selv en garvet undersøkende journalist, som blant annet vant Pulitzer-prisen etter en avsløring av korrupsjon i Chicago i 1988.

Nå må han forholde seg til en leserskare med svært få Trump-velgere. De skriver til Baquet at de forstår hvorfor avisen må dekke ham, men ikke hvorfor den på død og liv må ha bilde av Trump på forsiden.

En revolusjon i Washington

Baquet lover at dekningen av Trump skal holdes oppe og styrkes. For Baquet mener perioden USA gjennomlever nå, er den viktigste siden tiden etter terrorangrepene 11. september 2001.

- Vi forbereder oss på noen historiske år. Vi har en president som leder en revolusjon i Washington. Vi vil ikke foreta noen kutt som vil ramme dekningen av dette, lover Baquet.

At ny teknologi gjør at New York Times nå får konkurranse fra en lang rekke nye medier, mener han i utgangspunktet er bra. Men han poengterer at slett ikke alt de nye mediene lager er journalistikk.

Han trekker frem en av Trumps favorittkilder for nyheter, det ultrakonservative og høyreradikale Breitbart.

- Hva er Breitbart? Buzzfeed er åpenbart jounalistikk. Men Breitbart? Ikke så åpenbart, synes Baquet. 

Han mener kriteriet er om man faktisk er på jakt etter sannheten eller ikke.

- Breitbart er ikke på en ærlig jakt på sannheten. Det er en form for propaganda, sier Dean Baquet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.