Den omstridte «internettloven» som ble stemt videre i Europaparlamentet onsdag kan vise seg å ha konsekvenser ikke engang direktivets initiativtager Axel Voss var klar over.

– Jeg trodde ikke at rådet og kommisjonen ville ha dette med i forslaget. Vi er overrasket over at dette er med i teksten, sier Voss i et lydklipp publisert på breakit.se.

Mens den nye loven har skapt stor uenighet, er det ett punkt som har fått mindre omtale: at all reproduksjon og offentlig tilgjengeliggjøring av idrettsarrangement skal være ulovlig for alle andre enn de med rettighetene.

I lydklippet på den svenske nettsiden blir Voss spurt om dette punktet. Han kaller det «en feil», og uttrykker overraskelse over at forslaget var inkludert i versjonen av direktivet som ble vedtatt.

Mener fankultur kan forsvinne

– Dette vil forhindre at noen kan filme noen del av et sportsarrangement, uavhengig av om det utgjør noen finansiell risiko for idrettsarrangøren. Det er et kontrollmiddel, skriver medlem av Europaparlamentet, Julia Reda, i en epost til DN.

Hun mener direktivet vil være ødeleggende for fankultur. På sin nettside skriver Reda, som er medlem av Piratpartiet og har vært tydelig på sin motstand mot opphavsdirektivet, at forbudet vil kunne gjelde fansens deling av selfier på stadion, bilder av fotballtilhengere i publikum, såkalte «tifo-er», og videoklipp på nett.

Det vil også gjelde billedbaserte animasjoner, altså GIF-er, som er populære blant fans på nett:

Computer Man

Dersom direktivet vedtas slik det er formulert nå, må nettplattformer som Facebook inngå lisensavtaler med rettighetshavere for å la brukerne laste opp bilder og videoer fra eksempelvis fotballkamper.

– Jeg tror ikke det er sannsynlig at plattformene vil kjøpe lisenser fra idrettsarrangører. Det finnes tusenvis av arrangement, og bare de mest prestisjefylte vil være interessante for plattformene, skriver Reda.

Medlem i Europaparlamentet Julia Reda er skeptisk til opphavsdirektivet, og mener blant annet det vil ramme fankulturen rundt idrettsarrangementer.
Medlem i Europaparlamentet Julia Reda er skeptisk til opphavsdirektivet, og mener blant annet det vil ramme fankulturen rundt idrettsarrangementer.

Hun mener opplastingsfiltre som blokkerer opphavsbeskyttet innhold er problematisk.

– Dette vil føre til en proaktiv sletting av det meste av fankunst fra nettplattformer, fordi plattformene ganske enkelt ikke kan risikere å bli saksøkt av idrettsarrangøren, skriver Reda.

Tror ikke på praktiske konsekvenser

– Slike sportsrettigheter har eksistert lenge, og er blitt omsatt, akkurat som andre opphavsrettigheter. Men dette har altså vært tuftet på sedvane, ikke en lovfestet rettighet, sier Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo.

Hannemyr viser til hvordan tv-kanaler og distributører forhandler om rettigheter til å vise fotballkamper.

– Men Julia Reda er altså bekymret for at himmelen vil falle ned i hodet på fotballfansen ved lovfesting av dette. Jeg deler ikke bekymringen, blant annet for at fotballfansens deling av egne bilder og videoer fra smarttelefon som ikke truer kommersielle interesser er beskyttet av en rekke EU-regler som gir unntak for opphavsretten, sier Hannemyr.

Det er vanlig å ta bilder av skilt, banner, bokstaver og annet i publikum, såkalte tifoer, under fotballkamper. Det kan man fint gjøre også hvis opphavsdirektivet vedtas, mener lektor i informatikk Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.
Det er vanlig å ta bilder av skilt, banner, bokstaver og annet i publikum, såkalte tifoer, under fotballkamper. Det kan man fint gjøre også hvis opphavsdirektivet vedtas, mener lektor i informatikk Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Han er heller ikke bekymret for at direktivet vil påvirke andre deler av folks digitale liv.

– Jeg har vanskelig for å forestille meg at direktivet har praktiske konsekvenser for vanlige brukere.

Hannemyr påpeker at filtre for opplasting først blir aktuelt dersom teknologiselskapene ikke vil inngå lisensavtaler, og avviser at en slik løsning ville vært en form for sensur.

– Folk hindres ikke i å få tilgang på noe som helst, de hindres bare i å få det gratis. Hvis tjenester som Facebook og Google ikke vil inngå lisenser og betale rettighetshaverne, kan det være at brukerne selv må betale for innholdet, men de kan fortsatt få tilgang på det, sier Hannemyr.

«Det mest overraskende i hele forslaget»

– Selv om mange har brukt ord som «seier» og «katastrofe», synes jeg nok dette er å ta gleden eller sorgen på forskudd, sier advokat Stine Helén Pettersen i Bing Hodneland, og minner om at det endelige direktivet ikke vil komme før i starten av 2019.

– Den delen av forslaget som har å gjøre med rettigheter til sportsarrangører kom inn i direktivforslaget veldig sent i prosessen, og dette er kanskje det mest overraskende i hele forslaget, sier Pettersen.

Hun mener det er for tidlig å si hva det egentlige innholdet i bestemmelsen vil bety i praksis.

– En mulig tolkning er at arrangører av for eksempel et sykkelritt har enerett til å publisere video fra sykkelrittet, med den konsekvens at publikum som gjør opptak, ikke kan tilgjengeliggjøre mobilvideoer de selv tar, sier hun.

Hun antar at det eventuelle forbudet mot deling fra idrettsarrangement ikke er ferdig diskutert dersom den i det hele tatt får bli med i mål.

– Når det er sagt, så viser nok avstemningen at det vil bli vedtatt et direktiv som i stor grad ligner på det som ble stemt over, sier Pettersen.

Det er Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball som eier visningsrettighetene til norsk toppfotball. I en epost til DN opplyser leder for juridisk seksjon i NFF, Espen Auberg, at de ikke har gjort noen vurderinger rundt hvilke konsekvenser direktivet vil få, men at de følger nøye med på utviklingen av rettsområdet i tiden som kommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: