Resultatet av avstemming ble kjent i Europaparlamentet onsdag ettermiddag.

– Dette er et enormt slag mot ytringsfrihet på internett, kontret en av representantene fra salen i Europaparlamentet like etter at forslaget gikk gjennom.

Hos opphavsmennene er det derimot jubel over vedtaket.

– Dette er resultatet verdens låtskrivere, musikere og kunstnere har håpet på. Det er et viktig skritt i retning mot å få mer balanse i en internettøkonomi som ikke har fungert for musikkskapere. Dette er historisk, sier kommunikasjonssjef Willy Martinsen i vederlagsbyrået Tono, som samler inn betaling for bruk av musikk for artister og låtskrivere.

DN har tidligere skrevet om artisten Alan Walker, som til tross for millioner av avspillinger på Facebook ikke får en krone i betaling fra nettsamfunnet.

– Vi burde helt klart fått betalt fra Facebook. Dette er en del av en større og prinsipiell diskusjon som omfatter langt flere aktører enn bare dem. Flere aktører genererer store inntekter på innhold vi produserer, sa Walkers manager, Gunnar Greve, til DN i fjor.

Facebooks norske pr-selskapet Släger Kommunikasjon skriver i en epost at Facebook ikke har noen kommentar til denne saken.

Google-eide Youtube har også fått kritikk for ikke å betale rimelige vederlag til artister og andre rettighetsinnehavere.

Sette stopper for «frie internett»

18 år etter at den forrige copyright-loven ble vedtatt, var det nye forslaget opp til avstemming i Europaparlamentet. Endringene kan få store følger for den digitale hverdagen til folk flest:

  • Nettsteder og plattformer som lar brukere publisere eget innhold må sørge for at det som blir postet ikke bryter opphavsretten til andre.
  • Sosiale medier-giganter må drive forhåndssensur og skanne innhold før det ble publisert for å forhindre at video, bilder eller tekst ikke bryter med opphavsretten til andre.

Nettentusiaster hadde på forhånd slaktet forslaget, og mente det ville sette en stopper for det «frie internett» slik vi kjenner det i dag. EDiMA, en bransjeorganisasjon som representerer selskaper som teknologigigantene Amazon, Apple, Facebook og Google, hevdet på sin side at loven ville «ødelegge internett».

IKT Norge: – Svært problematisk

Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i organisasjonen IKT-Norge. Han advarer kraftig mot konsekvensene av EU-vedtaket, som han mener vil bli toneangivende for den videre utviklingen internett.

Direktivet ble vedtatt av Europaparlamentet med 438 stemmer. 226 stemte mot og 39 var avholdende.

Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i organisasjonen IKT-Norge
Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i organisasjonen IKT-Norge (Foto: Javad Parsa)

– Dette handler selvfølgelig ikke om hvorvidt opphavere skal ha betalt eller ikke. Det handler om hvordan det skal skje i praksis. Det er en betydelig risiko for at dette vil knekke mye av verdien nettet har for samfunnet, slik vi kjenner nettet slik det er i dag. Det er også stor fare for at dette vil gå ut over innovasjonen av nye nettjenester, mener Waterhouse.

IKT-Norge har rundt 400 IKT-bedrifter på medlemslisten. Under nye EU-regler vil typiske plattformselskaper som Facebook og Google måtte forhåndskontrollere innhold som skal publiseres på nettet.

Opptatt av hensynet til brukerne

– Opphavsrett er en balansekunst mellom brukernes og opphavernes interesser. Det som gjenstår å se er konsekvensen av dette for alle dem som har hatt tilgang til innhold, men som potensielt ikke kommer til å ha det lenger. At Google og Facebook har store inntekter, betyr ikke at de har store inntekter på alle områder. Det gjenstår å se om direktivet faktisk vil øke inntektene til opphaverne, eller om konsekvensen bare blir at de store tjenestene slutter å lenke til innholdet deres og at det blir vanskeligere å tilgjengeliggjøre det.

Waterhouse mener artikkel 13 er spesielt problematisk. Den innebærer at nettsteder med brukergenerert innhold kan bli nødt til å ta i bruk automatiske filtre for å hindre at brukerne laster opp beskyttet innhold.

– Det som handler om forhåndssensur er svært problematisk, både i forhold til ytringsfriheten og på grunn av elementet av overvåkning. Worst case scenario er at store konsern, med mange advokater i spissen, vil fjerne innhold over en lav sko med trusler om søksmål. Da beveger vi oss inn i et landskap som i verste instans vil hindre folk over hele verden muligheten til å delta, ytre seg og legge ut ting på nettet, advarer Waterhouse.

– Dette kan gi en chilling effect i plattformene, en nedkjøling av aktiviteten på nettet på grunn av frykt for negative konsekvenser for dem selv, sier han.

– Men de fleste opphavsmenn jubler over vedtaket?

– Risikoen er stor for at det blir som å tisse i buksen for å holde seg varm, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Kommer til Norge

NTB skriver onsdag at direktivet skal i utgangspunktet også gjelde i Norge og at norske myndigheter ikke har hatt noen vesentlige innsigelser.

Direktivitet må likevel gjennom forhandlinger mellom Europakommisjonen og EU-landene før det blir endelig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: En duft som minner om en moden Bordeaux med smaken av en burgunder
En rød og sjelden colares fra Portugal passer perfekt til høstens beste råvarer.
01:48
Publisert: