Tirsdag ble det klart at 1700 NRK-journalister går ut i streik etter at lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag og NRK ikke endte i enighet – selv 11 timer på overtid.

Klokken 13 tirsdag gikk journalistene ut i streik. Det vil få store konsekvenser for NRK-tilbudet i tiden fremover.

Deriblant årets sending fra feiringene av nasjonaldagen rundt om i landet. Opprinnelig var det satt av 2,5 millioner kroner til å skildre folkefesten.

Nå kan det ende med at fjorårets festligheter blir sendt i reprise, sier mediedirektør Marius Lillelien til DN.

– Det er klart at det ikke blir en 17. mai-sending som vanlig, men det blir ikke svarte skjermer heller. Det er mulig at det i stedet blir sendt reprise av barnetoget fra i fjor, sier Lillelien.

Ingen seerboom for TV 2

Under fjorårets hovedsendinger på nasjonaldagen, hadde NRKs «Gratulerer med dagen» nær fem ganger flere seere enn konkurrent TV 2 oppnådde med sin satsing «God 17. mai Norge».

I snitt hadde NRK 462.000 seere på sin sending, mens TV 2 lå på 94.000.

Likevel vil ikke TV 2 tjene mange seere på at NRK må kutte ut sine sendinger, tror forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM.

– Det er betydelig større, men jeg tror selv med en amputert sending at det kan bli vanskelig å flytte mange seere. Vi har sett at hvis NRK og TV 2 sender akkurat det samme ved store begivenheter, vil rundt 80–90 prosent av tv-seerne velge NRK, sier Thalberg.

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM.
Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM. (Foto: Mikaela Berg)

Han anslår at maksimalt rundt 100.000 seere kan tenke seg å surfe over på TV 2 fra NRK, men har liten tro på en stor seerboom for TV 2 sin del.

– Noen vil sikkert flytte til TV 2 for å få en mer oppdatert sending, men så lenge NRK i det hele tatt har en sending, tror jeg de vil ha flere seere enn TV 2, sier han.

TV 2 vil ikke slå mynt på streiken

Det forventer heller ikke TV 2. Hverken PR- og mediesjef Jan-Petter Dahl eller kanaldirektør Trygve Rønningen ønsker å spekulere i hvordan en NRK-streik vil påvirke seertallene og nettrafikken på TV 2s plattformer – hverken på 17. mai eller langsiktig.

– Det er helt umulig å si, og avhenger av hvor lang en eventuell streik blir. Det er opp til seerne hvor de går dersom de velger å oppsøke andre kanaler og plattformer under NRK-streiken. Seerne har mange valg, sier Dahl.

De kommer heller ikke til å gjøre endringer på sendeskjemaet hverken på nasjonaldagen eller i ukene fremover på grunn av situasjonen i NRK, ifølge kanaldirektør Rønningen.

TV 2 vil for eksempel ikke benytte anledningen til å strømme barnetoget fra Karl Johan i sin helhet, når statskanalen nå ikke får gjennomført den tradisjonsrike delen av dekningen.

– Vi kommer ikke til å kaste om sendeplanene våre på grunn av situasjonen i NRK. Det ville vært helt utidig, sier han.

17. mai-feiringen på kanalen går som den har vært planlagt i lang tid, med programmene «God 17. mai Norge» på hovedkanalen og livesendinger på TV 2 Nyhetskanalen, bekrefter kommunikasjonsdirektør Jan-Petter Dahl.

Repriser og minuttlange nyhetssendinger

NRK-streiken vil få omfattende konsekvenser for NRKs sendeskjema og tilbudet til publikum, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Publikum vil merke dette i stor grad. Det er klart at 1.700 mindre ansatte vil bety et mindre tilbud enn det publikum er vant til, sier han.

Noen av de største konsekvensene streiken vil gi, er:(Vilkår)

  • Nyhetsprogrammer som Dagsrevyen og Dagsnytt 18 på både tv og radio utgår. Det vil bli erstattet med ett minutt lange nyhetsbulletin på radio.
  • Tilbudet på tv blir sterkt redusert.
  • De fleste radioprogrammene utgår. Radiokanalene vil bli preget av musikk og programmer produsert av medarbeidere som ikke er i streik.
  • Alle sportssendinger utgår.
  • Aktiviteten på sosiale medier vil i stor grad opphøre.
  • Generelt vil alle aktualitetsprogrammer bli rammet. Programmer som er ferdigproduserte eller laget av eksterne medarbeidere vil gå som normalt.