Kalbakk har svært lang fartstid som leder i NRK.

Et intervju publisert på NRKs nettside, tyder på at ideen om å finne seg en ny jobb neppe kom fra Kalbakk selv.

- Jeg har naturligvis hele tiden hatt tett og konstruktiv dialog med Thor Gjermund om status for nyhetsdivisjonen. Nå mente han det var på tide med et direktørskifte, og har parallelt skissert en stilling som er faglig utfordrende for meg. Når jeg først skal slutte som nyhetsdirektør er jeg veldig glad for å kunne jobbe rendyrket med redaksjonell etikk. Det er et avgjørende viktig område for journalistikkens tillit i befolkningen fremover. Jeg ser frem til å bidra både innad i NRK og på vegne av NRK i den offentlige debatten om presseetikk, sier Per Arne Kalbakk til NRK.no.

Ikke noe hokus pokus

Til DN forklarer Kalbakk at det foregikk akkurat slik.

- Vi snakker sammen tett hele tiden om jobben. Om status, utfordringer og driften av nyhetsområdet. I ett av de mange møtene sa han at han synes det er på tide med et skifte og et nytt blikk på området. Det var slik det skjedde, ikke noe mer hokus pokus. Jeg er godt betalt for å gjøre en jobb med mye ansvar og stor myndighet. Da han ville endre på det, begynte vi å snakke om hva jeg kunne gjøre fremover, sier Kalbakk.

Massiv kritikk

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener han har funnet helt riktig mann til etikkjobben. Han fremhever hvordan Kalbakk og Nyhetsdivisjonen tok tak i arbeidet med å forbedre presseetikken i NRK.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. (Foto: Mikaela Berg)
- Etter at vi skilte ut Nyhetsdivisjonen og Kalbakk overtok ledelsen av den, har nyhetsavdelingen levert svært godt på dette området. Det presseetiske nivået i Nyhetsdivisjonen er svært godt, og det er heldigvis sånn at de fleste av oss lærer av å ha vært gjennom noen saker. Det er en fundamental forutsetning for NRK å ha et høyt etisk nivå og det betyr at vi må jobbe med det hele tiden. Han er en person som er veldig opptatt av presseetikk og kan mye om det, sier Eriksen.

Felt av romkvinne

Kalbakk har måttet svare for flere alvorlige etiske overtramp i sin tid som nyhetsredaktør

Av de mest omtalte er romkvinnesaken.

I en Dagsrevyen-reportasje fortalte NRK om en romkvinne som satt fengslet i Bergen. I innslaget hevdet den straffedømte kvinnen at hun ikke var skyldig i menneskehandel, men bare reiste rundt med barna og solgte smykker.

NRK utelot informasjon om at romkvinnen også var dømt for medvirkning til voldtekt av egen datter.

«Aktiv historieforfalskning»

NRK sa selv at reportasjen aldri skulle ha vært sendt og ryddet opp ved å få på plass flere redaktør- og mellomlederstillinger som skulle kontrollere etikken.

Pressens Faglige Utvalg brukte ordene «aktiv historieforfalskning» da det felte reportasjen.

Fikk riksrevisjonen på nakken

Romkvinnesaken fikk Riksrevisjonen til å varsle utvidet kontroll av NRKs arbeid med presseetikk.

Men kort tid etter måtte Riksrevisjonen gjøre retrett og innrømme feil fremgangsmåte.

«Man lager sine egne fakta»

Flere av PFUs NRK-fellelser har vært svært krasse.

I 2012 fremsatte Dagsrevyen påstander om at styremedlem Ketil Fjerdingen i Entra var inhabil i ansettelsen av direktør Rune Olsø, og at ansettelsen derfor var ulovlig.

Fjerdingen mente beskyldningene var grunnløse, og vant frem i PFU.

«Man lager sine egne fakta,» sa utvalgsmedlem Henrik Syse om NRK da PFU behandlet saken.

«Dette er ikke nyhetsformidling. Dette er regi,» sa daværende utvalgsleder og tidligere Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd.

NRK måtte lese opp en beklagelse og betale Fjerdingen erstatning.

Mange PFU-fellelser

Fra 2009 til 2014 ble NRK klaget inn 219 ganger for Pressens faglige utvalg. 34 klager endte med fellelse.

Etter kun å ha blitt felt for brudd på pressens etiske regelverk to ganger i 2014, har 2015 vært et langt verre år for NRK.

NRK er allerede felt syv ganger i år, mest av alle norske medier.

Rikskringkasteren ble senest felt dobbelt opp i august, da både Brennpunkt-reportasjen «Den siste reisen» om selvmord og «Matvarekrigen» ble felt.

Tre av syv medlemmer ville også felle dokumentaren «Pels», som handlet om pelsdyrnæringen i Norge.

Kan gi Brennpunkt råd

Per Arne Kalbakk har i jobben som Nyhetsdirektør ikke hatt publiseringsansvar for NRKs Brennpunkt-redaksjon.

Men i den nye jobben vil han kunne gi Brennpunkt-redaktørene råd.

- I Brennpunkt vil det fortsatt være redaktørene som har ansvaret for publiseringsbeslutninger, men jeg kan gi dem og andre redaksjoner råd i konkrete saker, sier Kalbakk.

Lærte av smellene

Han mener arbeidet med saker der NRK har tråkket feil kvalifiserer ham for den nye jobben.

- Jeg tror jeg er den rette fordi jeg har lært mye av de smellene vi har gått på. Den største jeg har hatt ansvaret for er romkvinnesaken i 2013. På bakgrunn av den omorganiserte vi og opprettet en nyhetsdivisjon med tydeligere fordeling av redaktøransvart, tilstedeværende redaktører og daglig konkret fokus på redaksjonell etikk. Skal vi se på resultatet, publiserte NRK-nyheter seks saker som ble felt for brudd på god presseskikk i de syv-åtte månedene frem til romkvinnesaken. I tiden etterpå har Nyhetsdivisjonen én fellelse på to og et halv år, sier Kalbakk.

Leder gjennom en årrekke

Kalbakk har vært syv år som programdirektør i NRKs toppledelse og atten år som operativ redaksjonell leder. Han etablerte Marienlystdivisjonen i 2008 og Nyhetsdivisjonen i 2013.

Blant Kalbakks nye oppgaver er å gjennomføre et faglig etikkopplegg for alle NRKs journalister med jevne mellomrom.

NRK vil nå utlyse stillingen som nyhetsdirektør i NRK.

Les også:

Krever navnene på norske pornopirater

Bilen koster over to millioner. Skal du ha radio som virker etter 2017 koster det 3270 kroner til  

NRK Brennpunkt felt i PFU for selvmordsdokumentar

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.