Prisen gis hvert år av den internasjonale bransjeorganisasjonen Independent Music Companies Association (Impala) for enestående bidrag til uavhengig musikk.

– I år går prisen til journalist Markus Tobiassen og den norske avisen Dagens Næringsliv for deres eksepsjonelle arbeid med å undersøke anklager om manipulasjon av strømmedata, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter i Dagens Næringsliv sto i fjor bak avsløringene om Beyoncés og Kanye Wests lyttertall på Tidal er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, som har gitt store utbetalinger på bekostning av andre artister.

Både Kanye West, Beyoncés og ektemannen Jay Z er medeiere i Tidal.

Økokrim etterforsker saken som databedrageri; strømmetjenesten nekter for å ha gjort noe galt og er per nå ikke mistenkt eller siktet.

Les avsløringen her: Strømmekuppet (DN+)

– I en verden av fake news og postfaktuell politikk kan fakta være vanskelig å finne. Sannheten er ute der, men er vanskelig å få tak i. Det er grunnen til at god journalistikk må bli enda mer anerkjent. Arbeidet til Markus og kollegene hans, i tillegg til DNs dedikasjon for å undersøke strømmedata hos Tidal er virkelig enestående, sier styreleder Helen Smith i Impala i pressemeldingen.

Journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter (bildet) i Dagens Næringsliv sto i fjor bak avsløringene om Beyoncés og Kanye Wests lyttertall på Tidal er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
Journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter (bildet) i Dagens Næringsliv sto i fjor bak avsløringene om Beyoncés og Kanye Wests lyttertall på Tidal er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger (Foto: Mikaela Berg)

I begrunnelsen skriver organisasjonen at arbeidet med å jakte åpenhet og rettferdighet i den digitale verden har vært eksepsjonell.

– Det er hyggelig at journalistikken vår blir verdsatt på denne måten. Strømmeøkonomien og de nye utfordringene den har gitt for utøvere og næringsliv, er et nytt og krevende område for den undersøkende journalistikken. Vi regner med det blir mye å skrive om de neste årene, sier ansvarlig redaktør Amund Djuve i DN.

Styreleder Smith sier at arbeidet har vært svært viktig for artister uavhengige av store plateselskap.

– Alle artister er født like og ett av Impalas mål med denne prisen er å vise frem arbeid som virkelig betyr noe i den digitale verden, ved å fremme ekte og transparente data i strømmemarkedet. Uten det vil vi og artistene våre tape.

Impala ble stiftet i 2000 og har over 4000 medlemmer over hele verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik ser det ut på innsiden av Nasjonalmuseet i dag
01:02
Publisert: