Første juledag var den mye omtalte facebooksiden Sørlandsnyhetene tilbake «i ny drakt, med nytt mannskap», ifølge det første innlegget på siden på nesten tre måneder.

Fire personer har administrasjonsrettigheter til siden, men det er hemmelig hvem disse er.

Brakvalg

I en rekke dels anonyme artikler på Sørlandsnyhetenes facebookside frem til lokalvalget sist høst, ble flere aktører i Kristiansand hengt ut som korrupte og løgnere, og det politiske miljøet i byen ble beskrevet som preget av kameraderi. Siden hadde 25.000 følgere.

Særlig partiet Demokratene, men også den nyetablerte Folkelista, delte Sørlandsnyhetenes motstand mot spesielt den nye Kunstsiloen i byen, samt flytting av havnen ut av byen. Begge partiene fikk også økonomisk støtte i valgkampen av netthandelsgründer Einar Øgrey Brandsdal som blant annet står bak nettbutikken Blivakker.no. Brandsdal sto bak og finansierte Sørlandsnyhetene før han trakk seg ut. Dette skjedde like før valget i september og ikke etter valget som DN kom til å skrive i den første versjonen av denne artikkelen.

Ved valget fikk de to partiene til sammen nær 20 prosent av stemmene og Kristiansand fikk i oktober sin første Arbeiderpartiordfører på 72 år. Da publiserte administratorene bak facebooksiden en anonym melding om at den tar pause på ubestemt tid med overskriften: «Full seier for folket. Pampeveldet styrtet. Nederlag for fiffen».

Nå er altså facebooksiden tilbake samtidig som både Brandsdal og hans medspiller frem til valget, Demokratene-politiker Nils Nilsen, har sagt til Fædrelandsvennen at de ikke har noe med gjenopplivingen å gjøre. Så hvem er det da?

Harald Furre ble kastet som ordfører i Kristiansand ved høstens valg og skylder blant annet på den kontroversielle facebooksiden Sørlandsnyhetene.
Harald Furre ble kastet som ordfører i Kristiansand ved høstens valg og skylder blant annet på den kontroversielle facebooksiden Sørlandsnyhetene. (Foto: Tor Erik Schrøder)

Ikke min venn

Dekkforhandleren Tommy Sharif, som er venn av Einar Øgrey Brandsdal, engasjerte seg i Sørlandsnyhetene helt på tampen av valget sist høst. I romjulen sendte han en melding via Facebook til Harald Furre, eksordføreren som mener nettopp Sørlandsnyhetene bidro til at han mistet jobben.

«Jeg har startet opp igjen SN – vil du være en del av oss? Du er meget dyktig kunnskapsrik og flink til å skrive norsk så håper dette er av interesse», skriver han og avslutter med «snakkes, min venn».

Harald Furre svarer raskt. «Jeg betrakter nok ikke deg som min venn; kjenner deg jo ikke. At SN har startet opp igjen, er bare trist.»

Furre, som altså ble kastet som ordfører etter høstens brakvalg for Demokratene og Folkelista, ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Han hadde sin siste dag som ordfører på nyttårsaften med tre måneders etterlønn.

– Akkurat nå sitter jeg på hytta på Hovden og drikker kaffe før jeg skal ut på skitur, sier han.

Halve sannheten

– Har Harald Furre blitt en tyster i DN? Hæ? spør Sharif når DN leser opp meldingsutvekslingen mellom han og Harald Furre.

– Problemet med Harald Furre er at han alltid bare forteller halvparten av sannheten. Han tar ting ut av kontekst slik at du ikke forstår sammenhengen. Hvis Furre har baller nok, bør han også sende den andre meldingen jeg sendte. For der svarer jeg: Synd du ikke vil være vennen min, jeg vil være vennen din. Kan vi ta en kaffe en dag? Da kan vi kanskje blir venner? Og så forklarte jeg at SN står for Sharifnyhetene. Ikke Sørlandsnyhetene, sier Sharif.

DN har ikke klart å finne en facebookside eller nettside som heter Sharifnyhetene.

– Så du har ingen rolle i gjenopplivingen av Sørlandsnyhetene?

– Jeg kan bekrefte at jeg ikke har en rolle i Sørlandsnyhetene, men jeg ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer ennå om rollen jeg har hatt eller ikke har hatt i Sørlandsnyhetene tidligere. Men det sier jeg kun fordi at jeg ønsker at du skriver en sak om dette i DN, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.