Neste uke møter bloggeren Jørgine Vasstrand (29) og fotballspiller Morten Sundli (28) på Ullensaker Kisa i Oslo tingrett i forbindelse med en konflikt om boligkjøp på Torshov i Oslo.

Ekteparet krever prisavslag og erstatning på 634.000 kroner etter å ha funnet insektet skjeggkre i boligen.

Ifølge sakens sluttinnlegg trodde selgeren at det var det mindre irriterende insektet sølvkre som hadde invadert boligen.

Det er ikke godt nok for Vasstrand og mannen.

– Skjeggkre har vært til stede i leiligheten i selger eiertid, og vi kan ikke se at det foreligger noen rimelig grunn til at selger skulle være ukjent med dette, står det i sluttinnlegget.

Jørgine Vasstrand er kjent under navnet «Funkygine» og ble kjent da hun begynte å legge ut treningsvideoer på Instagram. Senere har hun blitt med på TV 2-serien «Bloggerne», som i ni sesonger har fulgt livene til blant annet bloggernavn som Caroline Berg Eriksen, Marna Haugen, Sophie Elise og Anna Rasmussen.

Vasstrand er også kjent med VGTV-serien «Vegard X Funkygine», der bloggeren hjelper Vegard Harm med å komme i bedre form.

Bloggeren og fotballspilleren mener fullstendige opplysninger ville gitt en betraktelig lavere kjøpesum. De mener også at skjeggkreene gjør at boligen var i vesentlig lavere stand enn det de forventet.

– Det vises her til at både den psykiske og fysiske belastningen skjeggkre medfører på generell basis, men også i denne konkrete saken for kjøper og hvor de har et lite spedbarn.

Vasstrand ble mor for tredje gang i fjor sommer. Når saken skal opp i Oslo tingrett skal hun forklare seg om boligkjøpet.

Hverken Vasstrand eller hennes advokat Stian Schie i advokatfirmaet Crafword Legal vil kommentere saken.

Reagerer på erstatningskravet

Det er advokat Jarl Henstein som fører saken for den saksøkte selgeren og forsikringsselskapet AmTrust Europe.

– Saksøker har ikke reklamert i rimelig tid etter at de burde ha oppdaget at leiligheten hadde skjeggkre.

Han mener også at skjeggkre ikke vil gå ut over verdien på boligen i samme grad som saksøkerne påstår.

– Skjeggkre begynner å bli veldig utbredt i boliger i Norge. Man regner med at i løpet av et par år vil over halvparten av nyboliger ha/hatt skjeggkre. Det er nå midler på markedet som kostnadseffektivt gjør at bestanden tilnærmet fjernes i løpet av kort tid. Det fortsettes dessuten å forske på det. Det er lite som tilsier at dette fremover kommer til å være noe stort problem, og absolutt ikke noe som vil medføre en verdiforringelse, skriver Henstein.

I tillegg reagerer advokaten på erstatningskravets størrelse.

– En pen leilighet på Torshov med balkong, heis og garasjeplass vil uansett være svært attraktiv, og det vil aldri være snakk om en verdiforringelse på 10 prosent grunnet en tidligere forekomst av skjeggkre, står det i innlegget.

Hverken AmTrust eller Henstein har besvart DNs henvendelser.

Skjeggkre-invasjonen

De siste årene har skjeggkre blitt en stadig voksende plage for norske boligeiere. Et av selskapene som har fått merke skadedyrets vrede er forsikringsselskapet Protector som har gått på millionsmell etter millionsmell etter å ha tilbudt boligselgerforsikring for det lille insektet.

Da selskapet la frem resultater for fjerde kvartal for en uke siden var administrerende direktør Sverre Bjerkeli krystallklar i sin dom over skadedyret:

– Jeg er dritt lei det lille dyret.

Den siste tiden har flere forskringsselskaper gått bort fra å tilby skjeggkre-forsikring siden det er blitt så vanlig.

Rett før jul invaderte også insektet de folkevalgte på Stortinget, som har intensivert arbeidet for å få dem bort.

Skjeggkre gjør ikke skade på bygninger eller mennesker, men oppleves som ekle og ubehagelige. Siden sølvkre ofte kun er på ett sted, mens skjeggkre sprer seg utover hele boligen, regnes sistnevnte som mer plagsom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Er Tesla-sjef Elon Musk en bløffmaker ute av kontroll?

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
01:58
Publisert: