- Trump-administrasjonen vil elske, elske, elske å finne ut en måte der man kan rettsforfølge journalister, og ikke bare de som lekker informasjonen, sier sjefredaktør Stephen Engelberg i ProPublica.

Engelberg er hovedinnleder under første dag av Skup-konferansen fredag ettermiddag.

Angrepene på de amerikanske mediene har blitt sterkere og sterkere siden Donald Trump ble innsatt som president i januar. Samtidig rapporterer aviser som New York Times og Washington Post om sterk økning i antall abonnenter.

ProPublica, som driver med undersøkende journalistikk, lever av donasjoner og støttespillere. Avisen fikk i 2016 merke en skikkelig Donald Trump-effekt. Fra vanligvis å ha 3.500 faste støttespillere, økte dette med tigangeren i valgkampåret og inn i Trumps presidentskap, ifølge Engelberg. 

ProPublica gikk fra å få inn 450.000 dollar i 2015, til 2,9 millioner dollar året etter, og skal ansette flere journalister i tiden som kommer.

- Trafikken vår har doblet seg og donasjonene har skutt i været, noe som må sies å være en respons til alt som har skjedd politisk i USA. Pengene overføres rett til journalistikken, sier Engelberg.

Straffeforfølgelse

For å få ut informasjon fra den lukkede Trump-administrasjonen, må mange amerikanske medier basere journalistikken sin på anonyme kilder. Amerikanske medier har tradisjon for å bruke anonyme kilder, men Engelberg synes han ser mer av det nå som Trump sitter med makten.

- Vi har sett eksempler nå der for eksempel Washington Post skriver at de har bekreftelse på en sak fra ni personer. Sett et nummer på de anonyme kildene, og forklar hvorfor de ikke kan stå frem med navn, sier Engelberg.

Han er redd den utstrakte bruken av anonyme kilder kan få Trump-administrasjonen til å innføre nye regler som åpner for straffeforfølgelse ved publisering av gradert materiale. Selv om han tror det er liten sannsynlighet for at det skjer, så advarer han kollegene:

- Det verste som kan skje er om noen skriver noe basert på anonyme kilder, som viser seg ikke å stemme. Når det er deadline hvert minutt, hver dag, frister det nok for mange å jobbe raskere enn det som er trygt.

Forskjell på falskt og ekte

ProPublica-redaktørens løsning, som han også mener gjelder for norske medier, er å gi leserne enda mer dyptpløyende og grundig journalistikk.

- Hvis du har et dokument, vis det. Hvis du har en video, vis den. Hvis du har regnet ut noe, vis hvordan. På grunn av blant annet falske nyheter, er folk mer skeptiske nå enn før, og derfor er dokumentasjon blitt enda viktigere. Det er en forskjell på en falsk nyhet og en ekte nyhet, og den er at den falske nyheten ikke vil holde mål om man gjør det jeg beskriver, sier Engelberg.

Les intervju med Time-reporter Zeke Miller, som ble angrepet av Donald Trump i all offentlighet.

Har veddet på Trump

President Donald Trumps oppslutning har denne uken falt til et nytt bunnpunkt, der kun 35 prosent av amerikanerne stiller seg bak hans innsats som president, uken etter at republikanernes nye helsereform gikk i vasken

Tidligere denne uken kom det frem at en gruppe rike støttespillere har satt i gang en storstilt pr-kampanje for å synliggjøre det de mener er positive utfall av Trumps politikk, omtrent samtidig som nyhetene om Trump-teamets koblinger til Russland fortsetter å strømme på.

Engelberg tror imidlertid ikke Trump blir så lett å få bort.

- Det finnes en fantasi blant demokrater om at Trump kommer til å slutte, bli stilt for riksrett eller lignende. Jeg har veddet om at han blir sittende i minst fire år, og jeg tror ikke det er umulig at han kan bli gjenvalgt, sier Engelberg.  

- Men det er tydeligvis kanskje også positivt for mediene?

- På en merkelig måte, ja. Generelt er det mange amerikanere som er bekymret for hvordan dette vil gå, men i vårt arbeid med undersøkende journalistikk er vi inne i en av de mest spennende periodene noensinne, sier Engelberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.