Helsekostfirmaet PM International saksøkte TV 2 for ærekrenkelser og varslet et krav på cirka 50 millioner kroner. Siden oppjusterte selskapet det anslåtte tapet til 70 millioner kroner, ifølge rettspapirerene.

Men TV 2 vant rettssaken, som gikk over fire dager i Oslo tingrett i februar.

– Hurra! Utbryter programleder Marte Spurkland når DN når henne med nyheten om seieren i Oslo tingrett.

– TV 2, Olav Sandnes og de to saksøkte journalistene er selvsagt fornøyd med at retten har frifunnet dem fullstendig. Dette dreide seg om viktig, kritisk helse- og forbrukerjournalistikk om et milliardkonsern som tjener enorme beløp på salg av kosttilskudd til forbrukere. Retten konstaterer at TV 2 journalistikk er basert på godt dokumentert kritikk og solid journalistisk håndverk, sier advokat Jon Wessel-Aas, som repesenterer TV 2.

PM International må dekke TV 2s sakskostnader på drøyt en halv million kroner.

Advokat Per Danielsen, som representerer PM International, henviser til PM Internationals kommunikasjonsapparat.

- Ordvalget til TV2 hinter til en definisjon på en useriøs aktør med en ulovlig forretningsmodell og assosieres med svindel. Dette er lå langt fra den virksomheten vi er og har vist seg å skade både vår omsetning og omdømme i Norge, sier presseansvarlig Alexander Plath.

Advokat Per Danielsen representerer det interansjonale helsekostfirmaet PM International.
Advokat Per Danielsen representerer det interansjonale helsekostfirmaet PM International. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Retten: Pyramide betyr ikke nødvendigvis ulovlig

Et sentralt spørsmål i søksmålet var at TV 2 omtaler PM International som et pyramideselskap og et av produktene deres som sukkerpulver.

Et fortettet uttrykk for TV 2s samlede kritikk ble fremført av programleder Marte Spurklands ved fjernsynsprogrammets avslutning:

«Hvis du ikke vil bli medlem av en internasjonal pyramide, som maser på deg hele tiden om at du skal selge for dem, så er ikke Cellreset slankekuren for deg. Og det derre sukkerpulveret, det har ikke jeg tro på i hvertfall.»

I dommen argumenterer tingretten for at bruken av begrepet ikke nødvendigvis betyr at TV 2 sier selskapet bryter loven, som kunne vært en ærekrenkende påstand.

«Det vesentlige for saken her er at det finnes en grense mellom lovlig og ulovlig 'pyramidevirksomhet'; på samme måte som det finnes en grense mellom lovlig og ulovlig 'innside-handel' i børsnoterte verdipapirer, en grense mellom lovlig og ulovlig 'doping' som ikke uten videre faller sammen med grensedragningen etter idrettens egne regler, og en grense mellom lovlig og ulovlig 'pornografi'», skriver dommeren i sin kjennelse.

Om bruker av ordet sukkerpulver skriver tingretten:

«Tingretten har kommet til at det ikke er uriktig å karakterisere et produkt som inneholder cirka 50 prosent sukker eller mer for et 'sukkerpulver', på samme måte som både geitost som inneholder fra 29 til 41 prosent sukker og søtpålegget Nugatti som inneholder 54,6 prosent tilsatt sukker må tåle omtale som et «sukkerprodukt.»

«De viser muskler»

Spurkland i TV 2 mener dommen er prinsipielt viktig fordi den tar opp en sak der en stor, internasjonal aktør forsøker å begrense ytringsfriheten til mediene.

– De viser muskler og bruker ressurser på store prosesser. Det kan det være tungt å stå opp mot. Nå gjør vi det. Dommen viser at det ikke er mulig å stoppe rettmessig kritisk journalistikk utført på en god måte, sier Spurkland.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes understreker at han ikke har lest dommen, men sier han er godt fornøyd med utfallet.

– Vi er glade for at PM International ikke lykkes i sitt forsøk på å sensurere den frie pressen. Det at store selskaper med store økonomiske ressurser bruker disse på langvarig, ressurskrevende søksmål og unngår kritiske spørsmål er en farlig tendens, sier Sandnes.

Plath i PM International avviser at deres søksmål og handlinger i saken representerer en farlig tendens.

-Dette var en prinsipielt viktig sak for oss å få prøvd for norsk rett. Vi tar rettens kjennelse til etterretning og vi vurderer nå om vi skal anke saken. Norsk rett mener altså pressen er fritatt for ansvar når de på falske premisser skader selskaper de omtaler og vi anser dette som farlig, sier Plath.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.