– I tillegg til at vi selv går gjennom saken, har vi innhentet ekstern bistand som vil starte i neste uke. Det sikrer at det ikke bare er TV 2 som gransker seg selv, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2.

Hun bekrefter at TV 2 har hyret konsulent- og revisjonsselskapet EY til å gjøre en ekstern granskning av hvordan den nå varetektsfengslede TV 2-ansatte mannen kunne fakturere kanalen for utstyr han så tok til privat bruk. Ifølge politiet gjelder dette foreløpig verdier for 15 millioner kroner.

– Granskningen vil se på hvordan dette kan ha pågått og hvor vi eventuelt har sviktet, sier Willand.

Mannen, som er i 40-årene, erkjenner de faktiske forholdene som ligger til grunn for anmeldelsen TV 2 leverte onsdag formiddag – og har ifølge politiet vært svært samarbeidsvillig.

Fredag ble han likevel varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll, noe han ifølge sin forsvarer Erik Ulvesæter ikke ønsket.

– Vi er uenige i at det er grunnlag for fengsling i saken. Vi kan ikke se at bevisforspillelsesfaren ligger der, spesielt med tanke på hvor samarbeidsvillig min klient har vært, sier Ulvesæter.

Tilbake til 2013

Etter det DN kjenner til, jobber politiet ut ifra at mannen helt tilbake til 2013 kan ha bestilt store mengder teknisk utstyr og latt TV 2 betale regningen. Samtidig skal mannen gjennom et firma han er medeier i ha drevet utleie av dette tekniske utstyret til ulike arrangementer.

– Jeg har ikke lyst til å gå i detalj på dette. TV 2 har i sine interne undersøkelser så langt sett mest på årene 2017 og 2018, som var grunnlaget for anmeldelsen. De jobber nå videre tilbake i tid, sier politiadvokat Anders Hoff.

Willand sier at TV 2 også gjør sine egne undersøkelser.

– Det er viktig å understreke at det er politiet som etterforsker saken. TV 2 driver ikke en egen etterforskning, men vi går gjennom våre rutiner og ser om de er gode nok – og hva vi bør gjøre for å unngå at dette skjer igjen, sier Willand.

Hun sier saken er en belastning for både TV 2 og medarbeideren.

– Det er selvfølgelig en stor belastning for medarbeideren dette gjelder, i tillegg til at det er en trist sak for resten av TV 2, sier hun.

Ble fengslet

Mannen møtte i Bergen tingrett fredag, der han redegjorde for saken, uten at pressen fikk være til stede, ifølge Bergens Tidende.

– Grunnlaget for fengslingsbegjæringen er at det finnes en kvalifisert fare for bevisforspillelse. De nærmere omstendighetene vil jeg ikke gå inn på, sier politiadvokat Anders Hoff.

Hoff forteller at mannen så langt har vært særdeles samarbeidsvillig.

Sivilt politi var torsdag ettermiddag i et lager tilknyttet den pågrepne TV 2-medarbeideren utenfor Bergen, der store mengder teknisk utstyr ble beslaglagt.
Sivilt politi var torsdag ettermiddag i et lager tilknyttet den pågrepne TV 2-medarbeideren utenfor Bergen, der store mengder teknisk utstyr ble beslaglagt. (Foto: Eivind Senneset)

– Siktede var særdeles samarbeidsvillig. Han var med ut til et lokale der store deler av utstyret det er snakk om var lagret, og bidro konstruktivt til å identifisere, lokalisere og håndtere utstyret. Vi tror nå at politiet sitter på en betydelig mengde av utstyret det er snakk om i saken, sier Hoff, som ikke vil utelukke at det kan være andre involverte i saken.

Ulvesæter sier det er vanskelig for ham å svare på politiet og TV 2s uttalelser i saken.

– Jeg har registrert det de sier i mediene. De har for så vidt sagt det de har sagt. Men når personen sitter fengslet, med en kjennelse unntatt offentligheten, er det vanskelig å få balanse i saken. Han har erkjent de faktiske forhold som ligger til grunn for anmeldelsen, men det er et stykke fra det til det at det er snakk om et underslag, som han er anklaget for.(Vilkår)