Etter 25 år på skjermen er det ikke lenger TV 2 selv som skal lage «God Morgen Norge», men produksjonsselskapet Mastiff.

Programstaben fikk beskjeden på et allmøte torsdag formiddag.

Avgjørelsen kommer etter protester fra de ansatte og en lengre konkurranse mellom ti produksjonsselskaper. Den nye avtalen har en varighet på fem år.

DN skrev i forrige uke at de ansatte i «God Morgen Norge»-redaksjonen frykter dårligere vilkår om programmet settes ut.

I et felles opprop til ledelsen krevde de blant annet å få beholde forsikrings- og pensjonsavtaler, ferieuker og kompensasjonsordninger de har som TV 2 ansatte.

Programledere får spesialavtale

31 ansatte i TV 2, hvorav i overkant av 20 er fast ansatte, blir med over til Mastiff, opplyser TV 2. Men programleder Vår Staude og tv-kokk Wenche Andersen har fått en egen avtale som lar dem bli hos TV 2, får DN opplyst.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække bekrefter avtalen.

De andre programlederene, Peter Bubresko, Espen Fiveland og Desta Marie Beeder, får ikke bli.

– Alle programlederne i «God Morgen Norge» er like viktige for TV 2. Dette handler kun om historikk i TV 2. Vår Staude og Wenche Andersen har vært med så og si siden oppstarten i TV 2. Det er derfor vi ønsker at deres ansettelsesforhold skal bli i TV 2, sier Solbrække.

– Jeg er fornøyd med den løsningen. Jeg kunne godt vært med over, men jeg er en gammel dame, så det er fint å få bli værende i TV 2, sier Andersen til VG.

Programlederne Vår Staude og tv-kokk Wenche Andersen slipper å bli med over til Mastiff.
Programlederne Vår Staude og tv-kokk Wenche Andersen slipper å bli med over til Mastiff. (Foto: Gunnar Lier)

Forhandlet til sent på kveld

De ansattes krav om å beholde vilkårene sine gjorde at TV 2 og Mastiff forhandlet om avtalen helt til sent tirsdag kveld.

– Alle de store og viktigste personlige godene, som pensjon, forsikring og tillegg blir med over, sier Solbrække.

Klubbleder Henrikke Helland i TV 2 bekrefter at de ansatte har fått innfridd de viktigste kravene sine.

TV 2 vil ikke si hvor mye penger som ble lagt på bordet i innspurten, men Solbrække sier både Mastiff og TV 2 «måtte gi litt ekstra».

Solbrække var selv sjef for «God Morgen Norge» i to år før hun ble nyhetsredaktør og omtaler avgjørelsen som «vemodig». At Mastiff har fått en femårsavtale mener hun likevel viser at TV 2 fortsatt satser på programmet.

– Det finnes ikke noe annet norsk program som har en slik lansiktighet i avtalen. Det vanlige er to år, sier Solbrække.

Får fortsatt jobb

Store deler av TV 2-ledelsen troppet opp for å gi beskjeden til de ansatte på torsdagens møte: TV 2-sjef Olav Sandnes, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand, kanaldirektør Trygve Rønningen og nyhetsredaktør Karianne Solbrække var til stede, får DN opplyst.

«Det er ingen som mister jobben i forbindelse med overdragelsen. Programmet vil fortsette som før og sendingene vil bli avviklet fra Aker Brygge som nå», skriver selskapet i en pressemelding. ­­

Mastiff produserer fra før av kjente programmer for TV 2- deriblant «Åsted Norge», «Helsekontrollen», «Helsesista» og «God Kveld, Norge».

TV 2s entreprisemodell innebærer at de fleste programmene kjøpes inn fra eksterne produksjonsselskaper. GMN er et av få unntak ved siden av nyheter og sport.

Kan oppbemanne i Oslo

TV 2 er gjennom sin avtale med staten pålagt å ha brorparten av nyhetsredaksjonen, og ansatte som jobber med andre programmer, utenfor Oslo.

Utflyttingen av «God Morgen Norge» gir dermed TV 2 en mulighet til å oppbemmane i Oslo, siden balansen mot Bergen teknisk sett blir bedre.

– Det har vært antydet. Men vi har ikke fått noen garanter for at de skal bemanne opp som følge av at «God Morgen Norge» flyttes ut, sier klubbleder Helland.

Nyhetsredaktør Solbrække svarter slik på spørsmålet om TV 2 nå vil gjøre nye ansettelser ved Oslo-kontoret.

– Det kan jeg ikke si. Vi har måttet jobbe ferdig denne prosessen, så må vi ta en pust i bakken og se hva vi gjør. Men Olav Sandnes har vært tydelig på at vi får større muligheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.