Torsdag ble det kjent at sportsanker Davy Wathne (67) slutter i TV 2. Tv-profilen slutter etter at det er kommet flere varslinger til ledelsen om Wathnes trakasserende adferd.

Siden saken ble kjent i DN torsdag har Wathne gjort en rekke intervjuer, der han har beklaget – og sagt at han gjennom varslene er blitt klar over at han oppfattes annerledes enn han har trodd.

Wathne stilte blant annet opp i NRK-programmet Dagsnytt 18 fredag. TV 2-ledelsen stilte ikke til intervju i programmet. I intervjuet med NRK nevner Wathne flere episoder med kollegaer som han forsøker å forklare.

– Når det kommer til humor og sjargong, reagerer de på det sexistiske. Det synes jeg er trist og leit, fordi jeg har aldri selv oppfattet at jeg har opptrådt med slibrigheter. Når vi sitter flere menn før Fotballekstra-sending, så er vi kanskje ikke taktfulle og respekterende nok til å holde tonen på en slikt nivå som unge kvinner er komfortable med, sa Wathne under intervjuet.

Sendte ut internmelding

Wathnes opptreden i programmet er tema i en intern melding sendt til TV 2-ansatte sent søndag kveld fra organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand. Her understreker hun at det å varsle ikke får negative konsekvenser for arbeidsforhold eller utviklingsmuligheter i TV 2. Hun nevner Wathnes oppsigelse og skriver at alle berørte i slike saker har et arbeidstagervern og skal få nødvendig oppfølging.

«Vi vil likevel være tydelige på at vi i ledelsen tar avstand fra hvordan Davy valgte å kommentere konkrete hendelser i TV 2 – både i Dagsnytt 18 fredag og senere intervjuer. Dette er også formidlet direkte til Davy», skriver Willand.

Wathne reagerer slik på uttalelsene til TV 2-toppen.

- Jeg har sluttet i TV 2, er ute derfra og er ferdig med saken, sier Wathne, før han henviser til Willand for flere kommentarer.

Willand ønsker ikke å kommentere meldingen.

- Dette var en intern melding til våre medarbeidere. Den ønsker vi ikke å gi ytterligere kommentarer til.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV2, Sarah Willand. Her i debatt med sjefredaktør i VG, Gard Steiro, ved en tidligere anledning i høst.
Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV2, Sarah Willand. Her i debatt med sjefredaktør i VG, Gard Steiro, ved en tidligere anledning i høst. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

Sa opp selv etter varsler

Wathne sa opp forrige helg etter en rekke møter og dialog med TV 2-ledelsen om flere trakasseringsvarsler.

– Etter at flere kolleger varslet om at de opplevde Davys adferd som trakasserende, startet en dialog mellom Davy og ledelsen. Det dreier seg blant annet om tilbakemeldinger fra Davy, og om språk og sjargong. I denne dialogen valgte han selv å si opp, sa Willand til DN torsdag.

I meldingen til de ansatte søndag understreker hun dette.

«Vi har vært åpne om at det er et bredt omfang av varslinger som var årsaken til dialogen med Davy. Det vil si at varslingene kommer fra flere steder, fra både menn og kvinner og i ulike posisjoner og fagmiljøer» skriver Willand og fortsetter:

«Det er en unødvendig ekstrabelastning for dem det gjelder å skulle bli fremstilt som om de står alene om å ha sagt fra. Når enkeltepisoder beskrives fra bare én side kan det også være vanskelig å kjenne seg igjen. Det kan oppleves som en latterliggjøring og bagatellisering av noe som er vanskelig».

Til DN før helgen understreket Wathne at han ikke har vært klar over at noen av kollegaene har oppfattet oppførselen hans som trakasserende.

– Jeg har trodd at alle i TV 2 har elsket å gå på jobb hver dag. Så oppdager jeg at noen har kviet seg og hatt det jævlig på jobb. Når jeg skjønner at det er min skyld, tar jeg det veldig tungt. Selvfølgelig. Jeg trodde jo de hadde en viss støpning og robusthet når de begynte i mediebedrift, men når jeg skjønner at jeg har krenket noen og gjort dem vondt, så må jeg beklage det, sa Wathne.

«Vondt å ta et generaloppgjør»

Willand skriver at det fortsatt skal være stor takhøyde i TV 2 og at de hverken kan eller vil legge bånd på sine medarbeideres ønske om å ytre seg.

«Men det foreligger et varslingsvern og en lojalitetsplikt som står sterkt i Norge. Det gjelder alle. Mer enn det kan vi ikke si om varsler og enkeltsaker», skriver Willand i meldingen til de ansatte.

Før varslingene mot Wathne har TV 2-ledelsen tidligere i høst måttet svare for andre trakasseringssaker, som har kommet frem i forbindelse med Metoo-kampanjen. Episodene ble kjent etter at medieprofil Aleksander Schau postet en rekke innlegg på Twitter der han trakk frem flere hendelser av seksuell trakassering fra sin tid i kanalen. TV 2 bekreftet deretter at kanalen har sparket flere ansatte grunnet seksuell trakassering de siste årene.

I ettertid av dette satte TV 2 i gang med interne prosesser der man ønsket å senke terskelen for varslinger om all uønsket adferd på arbeidsplassen, ikke begrenset til seksuell trakassering.

«Det gjør vondt å ta et generaloppgjør slik vi gjør nå, men det er nødvendig», skriver Willand til de ansatte søndag.

DN-kommentator Eva Grinde var også gjest i den samme Dagsnytt 18-sendingen, der hun utdypet hvorfor hun i en kommentar skrev at Wathne-saken er en «frontkollisjon med virkeligheten».(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: