TV 2 saksøker tv-distributøren Get. Konflikten handler om fotball og plasseringen av TV 2s kanaler på fjernkontrollen.

– Det er to spørsmål. Det første gjelder tolkningen av distribusjonsavtalen knyttet til TV 2 Sport 1. Det andre gjelder gjennomføring av ny kanalplassering for TV 2s kanaler, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2.

– Det handler om hvor på fjernkontrollen kanalen skal være?

– Ja.

Saken skal etter planen opp for Oslo tingrett over tre dager i juni.

Kampen for kanalenes plassering på fjernkontrollen er blodig alvor for tv-selskapene og noe man ofte forhandler om, forteller tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom.

– Alle kjemper om å være øverst. Det er større sannsynlighet for at seeren stopper opp på din kanal jo høyere oppe den ligger, sier Massaiu.

Endret plasseringer på fjernkontrollen

16. januar annonserte Get endringer i plasseringen på fjernkontrollen for flere av sine kanaler.

  • TV 2 ble flyttet fra tast 4 til 3.
  • TV 2 Zebra ble flyttet opp til plass 4.
  • TV 2 Humor ble flyttet opp til plass 14.
  • TV 2 Sport 2 ble flyttet opp til plass 15.
  • Discovery, NRK3 og National Geographic ble flyttet lenger bak.

Det Get ikke opplyste om i pressemeldingen var at endringen kom etter at TV 2 hadde tatt ut søksmål.

Plasseringen på fjernkontrollen er viktig for tv-kanalene.
Plasseringen på fjernkontrollen er viktig for tv-kanalene. (Foto: Gorm K. Gaare)

Og selv om Get har flyttet TV 2 oppover på fjernkontrollen, er ikke konflikten over.

TV 2 mener kanalen var lovet plasseringene da avtalen ble inngått. Forsinkelsen i gjennomføringen er fortsatt en del av søksmålet, opplyser TV 2.

– Det er ikke uenighet om plasseringen i seg selv, men om Get gjennomførte endringen slik det var avtalt. Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer utover dette, sier Willand.

Kjøpt for 80 millioner per sesong

Den andre delen av konflikten mellom Get og TV 2 handler om Champions League-kamper.

De to inngikk en distribusjonsavtale som inneholdt et punkt om hva som skulle skje hvis TV 2 fikk Champions League-rettigheter. Avtalen innebar at Get skulle betale TV 2 et visst antall kroner per abonnent og per kamp.

Nent-gruppen, som eier Viasat og TV3, har i utgangspunktet rettighetene til Champions League i Norge.

Nent solgte i fjor vår to kamper per runde videre til TV 2, for en pris på 80 millioner kroner per sesong. Avtalen løper tre sesonger, frem til våren 2021.

Get sto da i en situasjon hvor selskapet både skulle betale TV 2 og Nent for Champions League-kamper.

Dermed oppsto det en tvist om hvordan klausulen i avtalen mellom Get og TV 2 skulle tolkes.

Ingen av partene ønsker å kommentere i detalj hva denne delen av konflikten handler om.

– Det er en uenighet om distribusjonsavtalen, sier Gets advokat Martin Berggreen Rove i advokatfirmaet Selmer.

– Vi har ikke klart å komme til enighet gjennom forhandlinger. Forhandlingene har pågått over tid, sier Willand.

Kinderegg av konflikter

TV 2s Champions League-avtale har utløst ytterligere to konflikter. I tillegg til Get er Nent-gruppen og tv-distributøren Altibox i konflikt med TV 2.

Nent viser alle Champions League-kamper på sin strømmetjeneste Viaplay, også de kampene selskapet solgte videre til TV 2.

TV 2 gikk i fjor til retten med krav om en midlertidig forføyning som gjorde at Viaplay ikke kunne tilby de to kampene gjennom tv-distributører.

Retten gikk med på at Nent måtte blokkere kampene for alle Viaplay-kunder som hadde abonnement gjennom en tv-distributør. Alle som er direktekunder hos Viaplay, får beholde kampene.

– TV 2 har ikke vunnet saken, de har bare fått midlertidig medhold. De som kjøper Viaplay direkte, kan fortsatt se alle kamper, sier kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum i Nent.

Saken skal opp for retten til høsten.

Altibox har ikke kjøpt inn kanalen

Altibox tilbyr i dag ikke kanalen TV 2 Sport 1. Konflikten handler om at TV 2 krever for mye, ifølge styreleder Toril Nag i Altibox.

Etter at TV 2 fikk Champions League-rettighetene til to kamper per runde, gjorde kanalen en større omleggingen av sin kanalportefølje. Høsten 2018 gikk de nye kanalene TV 2 Sport 1 og TV 2 Sport 2 på luften. I tillegg til Champions League er deler av Premier League og Europa League lagt over på den første sportskanalen.

Altibox mener TV 2 nå krever betalt for en ekstra kanal som delvis sender innhold Altibox allerede har betalt for.

– Du kjøper en twistpose. Så tar butikken ut 40 prosent av bitene i det du skal gå ut, legger det i en annen pose og sier at du skal betale ekstra for det, sier styreleder Toril Nag i Altibox.

Og fortsetter:

– Skal man være snill, kan man forstå det er en skvis på marginene til TV 2. De har dårlige resultater og trenger godt betalt for sportsrettighetene. Men de krever at kanalen skal inn i grunnpakken, så alle må kjøpe det. Vi mener det bør være valgfritt.

TV2-sjef Olav Sandnes kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Innholdet i dette utspillet har flere feil. Det har jeg også formidlet direkte til Toril Nag. Vi kommer ikke til å forhandle i mediene, så vi nøyer oss med å poengtere følgende: TV 2 har ikke krevd at TV 2 Sport 1 skal tilbys til alle kundene. Vi har tilbudt TV 2 Sport 1 som en valgfri kanal. Det er nytt innhold som vi tilbyr på TV 2 Sport 1. TV 2 Sport 2 er en videreføring av TV 2 Sportskanalen. Denne kanalen har aldri hatt eksklusive fotballkamper fra Premier League og Champions League. Altibox har tidligere takket nei til å forhandle TV 2 Sport 1 separat, slik Torill Nag nå inviterer oss til. De har ønsket å forhandle hele avtalen på nytt. Det er vi nå i ferd med å gjøre. Resten tar vi ved forhandlingsbordet, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.