– Det er en klok og riktig vurdering av ankeutvalget, sier programleder for «Helsekontrollen», Marte Spurkland.

Det luxembourgske selskapet PM International ønsket i vinter en midlertidig forføyning mot artikler TV 2s «Helsekontrollen» står bak, som selskapet mener er ærekrenkende.

PM International og det norske datterselskapet Professional Marketing International Norge as, som blant annet selger vitamintilskuddet Fitline, ble av TV 2-programmet omtalt som et pyramideselskap.

– Dette handler om ytringsfrihet, og vi har kun brukt ord som Lotteritilsynet mener er akseptabelt å bruke om denne type virksomhet, sier Spurkland.

Programdirektør Jarle Nakken i TV 2 stemmer i:

– Vi er glade for at denne forføyningssaken nå er avgjort. PM International nådde ikke frem med sin anke til Høyesterett og på nytt har vi fått bekreftet at vår kritiske journalistikk er berettiget og på ingen måte rettsstridig, sier han.

Oslo byfogdembete mente at omtalen ikke var ærekrenkende nok til at TV 2 måtte fjerne artiklene fra internett. PM anket kjennelsen til lagmannsretten, som avviste anken.

Må betale sakskostnader igjen

Men selskapet og advokat Per Danielsen ga seg ikke der. Saken ble nemlig anket videre til Høyesteretts ankeutvalg.

Advokat Per Danielsen representerer PM International i saken mot TV 2.
Advokat Per Danielsen representerer PM International i saken mot TV 2. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Nå er kjennelsen fra ankeutvalget kommet – og for andre gang på én uke kan TV 2 innkassere en seier i rettssystemet.

Ankeutvalget kan nekte en anke fremmet dersom anken ikke reiser spørsmål med betydning utenfor den aktuelle saken – og det heller ikke er andre grunner til at anken blir prøvd.

«Ankeutvalget finner enstemmig at anken bør nektes fremmet», skriver ankeutvalget i kjennelsen.

Professional Marketing International Norge as og PM International AG må derfor betale sakskostnader på 15.000 kroner til TV 2.

Ifølge selskapets advokat, Per Danielsen, vurderer det også å anke forføyningssaken videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Det var synd Høyesterett ikke ville behandle det prinsipielle i saken. Jeg vet at min klient ønsker å vurdere å klage til Menneskerettighetsdomstolen dersom Høyesterett skulle dukke unna. I Strasbourg er jo Norge som kjent dømt før for ikke å ha respektert vernet mot ærekrenkelser tilstrekkelig, så vi vil vurdere om det bør klages videre. Det gjenstår å se hva vi gjør, skriver Danielsen i en tekstmelding til DN.

Advokat Jon Wessel-Aas i Bing Hodneland, som representerer TV 2, er ikke bekymret for en eventuell klage.

– Det tar vi med stor ro. Denne saken dreier seg ikke om personvern, men om kritisk journalistikk mot et milliardkonsern. En eventuell klage til Menneskerettighetsdomstolen fra et slikt selskap, vil nok bli avvist, sier han.

Har saksøkt TV 2

PM har også levert inn et sivilt søksmål mot TV 2.

Pressesjef Alexander Plath sa til DN etter at kjennelsen i Oslo byfogdembete kom i vinter at selskapet tok omtalen som pyramideselskap svært alvorlig, og varslet erstatningskrav på inntil 50 millioner kroner.

Det er berammet til februar.

– Lagmannsretten tok stilling til realiteten i saken, og mener det ikke foreligger rettsstridige ærekrenkelser. Høyesteretts ankeutvalg så ingen grunn til å fremme anken, så det vil være oppsiktsvekkende om retten kommer til et annet resultat i hovedsaken, selv om den formelt står uavhengig av forføyningssaken, sier Jon Wessel-Aas.

Danielsen understreker at saken står fritt, uavhengig av forføyningssaken.

– Vi er enig i det motparten har uttalt tidligere – at erstatningssaken står på egne ben. Den skal opp til neste år, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Folk reiser i timesvis for å besøke denne butikken
Thom Olaussen driver Hobbymann i Drammen, og har ingen planer om å starte nettbutikk.
02:01
Publisert: