I TV 2-sporten fikk en mann fortsette i jobben i over ett år – selv om sjefer visste at han hadde seksuelt trakassert og forsøkt å sperre inne to kvinner på hotellrom. Det skrev DN tirsdag.

Både han og en annen medarbeider i TV 2-sporten fikk til slutt sparken: Den ene personen på grunn av seksuell trakassering, mens den andre måtte gå fra jobben på grunn av en domfellelse for overgrep.

I offentlige meldinger etter avskjedigelsen skrøt sportsdirektør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, av de to som fikk sparken. Hagen omtalte i positive ordelag jobben de hadde gjort og ønsket dem alt godt i fremtiden.

En av kvinnene som fikk oppleve seksuell trakassering på kroppen av en av mennene, reagerer på at Hagen ga offentlig skryt til mannen utad.

– Vegard sender personen ut av bedriften til stående applaus offentlig. For oss som hadde vært utsatt for så mange episoder over lang tid, gjorde det situasjonen om mulig enda vanskeligere. Internt ble det heller aldri kommunisert noe om den egentlige årsaken, sier kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn.

«Det er et dilemma»

Vegard Jansen Hagen ønsker ikke å kommentere enkeltsaker av hensyn til personvern.

– Du spør meg om enkeltsaker jeg umulig kan kommentere, sier han.

– Men hvorfor gir du ros til ansatte som har fått sparken for seksuell trakassering?

– Vi har stått i noen svært krevende og vanskelige saker. Det er mange hensyn å ta, og personvernet strekker seg i flere retninger. Det er det jeg kan si om de sakene du bringer på banen, sier Jansen Hagen.

– Hva slags referanser har du gitt til disse personene som har fått sparken?

– Det har jeg ingen kommentar til. På generelt grunnlag kan jeg si at jeg har gitt sannferdige referanser dersom jeg ble kontaktet av potensielle, nye arbeidsgiver. Det er imidlertid ikke alle som har valgt å lytte, sier TV 2-sjefen.

I en senere epost til DN skriver Hagen følgende:

– Det er et dilemma hva en som leder bør gjøre når folk forlater en bedrift fordi de har trakassert kvinnelige kolleger. Det er åpenbart at dette kan oppleves som støtende på kolleger som har opplevd trakassering, og i fremtiden skal det ikke være noe tvil om at vi skal vektlegge hensynet til offeret.

«Taktløst å gi overstrømmende skryt»

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, skriver i en epost at hun av personvernhensyn ikke kan gå inn i enkeltsaker og bekrefte eller avkrefte noen forhold som DN beskriver.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand.
Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

– Jeg deltok heller ikke i behandlingen av saker mer enn to år tilbake i tid. På generelt grunnlag er min holdning at det er taktløst å gi overstrømmende skryt til folk som har gjort seg skyldig i alvorlig seksuell trakassering eller annen uakseptabel adferd på arbeidsplassen.

– Hvordan kan Vegard Jansen Hagen ha tillit som sportsredaktør i TV 2-sporten når han skryter offentlig av personer som har fått sparken for seksuell trakassering?

– Som sagt kan jeg ikke av personvernhensyn kommentere enkeltsaker. Vegard har vår tillit, skriver Willand.

«Hensynet til offeret som gjelder i slike saker»

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 tok tirsdag et oppgjør med trakassering og maktmisbruk i en kronikk på kanalens egne nettsider. Hun innrømmer at TV 2 har tatt lærdom av hvordan de skal håndtere saker rundt seksuell trakassering fremover.

– Helt generelt kan jeg si at det føles skikkelig feil å skryte av en ansatt som forlater bedriften på grunn av trakassering eller annen dårlig oppførsel. Jeg tipper det sitter ledere i de fleste bedrifter som kjenner seg igjen, og som har gjort nettopp dette. Fordi sakene er komplekse, fordi man vil ha ut folk raskest mulig – til minst mulig støy. Fordi bedriftslivet generelt ikke kan ha en offentlig gapestokk rundt enhver avskjedigelse. Det er jo ikke slik at enhver ansatt i en bedrift vet, eller skal vite, hva som er årsaken til at folk slutter. Mange vil reagere på at det ikke arrangeres avslutning eller blir sagt noe offentlig. Uansett: det må være hensynet til offeret som gjelder i slike saker. Det må vi i fremtiden være svært bevisst på, skriver Solbrække i en epost.(Vilkår)

Thina Saltvedt håper #metoo-kampanjen gir aksept for å si ifra om uakseptabel oppførsel
Sjefanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, håper #metoo-kampanjen fører til at vi kan få flere historier om maktmisbruk opp og ut i lyset.
01:47
Publisert: