Høsten 2018 kunne TV 2 juble. Kanalen hadde nemlig søkt om å bli kommersiell allmennkringkaster, og fikk dette innvilget av kulturminister Trine Skei Grande. Avtalen kan gi TV 2 135 millioner kroner årlig – inntil 675 millioner kroner i løpet av fem år.

Ikke alle var like fornøyde med avtalen. Mot slutten av fjoråret valgte TVNorge-eieren Discovery å klage inn TV 2-avtalen for Esa. De mente avtalen var urettferdig og konkurransevridende.

Esa er et overvåkningsorgan som skal beskytte rettighetene i EØS-avtalen for individer og markedsaktører, ved for eksempel tildeling av ulovlig statsstøtte.

– Vi mener prinsippene som ligger til grunn for TV 2-avtalen bryter med EØS-reglene for statsstøtte. Å gi TV 2 penger på feil grunnlag vil virke konkurransevridende og mot sin hensikt, derfor velger vi nå å klage avtalen inn til Esa, sa Espen Skoland, nordisk kommunikasjonsdirektør i Discovery Network til DN.

Nå har svaret fra Esa kommet. De velger å avvise klagen. Det kommer frem i fersk avgjørelse.

Ikke overrasket

DN var i kontakt med Skoland fredag ettermiddag.

– Vi har akkurat mottatt svaret. Vi må bruke litt tid til å sette oss inn i det før vi eventuelt kommenterer det, skrev han i en sms til DN.

Kulturminister Trine Skei Grande sier til DN at hun ikke er overrasket over avgjørelsen.

– Vi er ikke overrasket over dette. Det var nettopp derfor vi brukte så lang tid på å bygge opp avtalen. Avgjørelsen viser at vi har handlingsrom til å utvikle gode allmenrikskringkastere, sa hun fredag ettermiddag.

Eneste søker

Også Nent Group, TV 2s andre store konkurrent i det norske tv-markedet og som står bak tv-kanaler som TV3 og Viasat4 og strømmetjenesten Viaplay, stilte seg bak klagen.

– Discovery kjører det formelle, juridiske løpet, men vi er helt enig med dem og stiller oss bak klagen, sa kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum i Nent Group.

Ett år etter at TV 2-sjef Olav Sandnes uttalte at kanalen hadde søkt om å bli kommersiell allmennkringkaster, signerte kulturminister Trine Skei Grande og Sandnes avtalen som kan gi kanalen inntil 135 millioner kroner årlig i statsstøtte i Media City Bergen høsten 2018. Avtalen varer i fem år.

– I dag er en milepæl i norsk mediepolitisk historie når vi inngår avtale med TV 2 som allmennkringkaster. Det er ikke bare bra for dem som konsumerer nyheter, men for utviklingen av journalistikk og norsk medieproduksjon, sa Trine Skei Grande til de oppmøtte.

Regjeringen utlyste en ny tv-avtale i juni 2017 og TV 2 var den eneste som søkte på avtalen. Den innebærer at staten vil kompensere TV 2 for merkostnadene ved å produsere kommersielt allmennkringkastingsinnhold med inntil 135 millioner kroner årlig i fem år.

Tv-kanalen må ha hovedredaksjon minst 100 kilometer utenfor Oslo sentrum og levere daglige nyheter, programmer for barn og unge på norsk, samt norsk film og tv-drama.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.