Petter Wallace, NRKs sjef for eksterne produksjoner, hevdet i DN det bare handler om penger når NRK mister «Skavlan» til TV 2. Talkshowet har vært den mest prestisjetunge byggeklossen i fredagskveldens slitesterke «gullrekke» på NRK.
Marianne Torp Kierulf, daglig leder i Fredrik Skavlans produksjonsselskap Monkberry, tar til motmæle mot denne fremstillingen.
– Jeg har lyst til å korrigere det NRK sier om penger, for vi har ikke samme oppfatning av forhandlingene. Det er en misforståelse at diskusjonene med NRK strandet på penger. Så langt kom vi aldri, sier hun.
– Hva ble prisen da?
– Det kan jeg nok ikke si, sier Marianne Torp Kierulf.
Monkberry-sjefen understreker at utgangspunktet for NRK-forhandlingen var å sikre digital distribusjon og at SVT og TV2 ble foretrukket ettersom de også digitalt retter seg mot hele befolkningen og ikke bare ungdom.
– Vår realitet er at hele befolkningen er i ferd med å flytte seingen over på digitale plattformer. Bestemor og bestefar har blitt Netflix-abonnenter, sier Monkberry-sjefen.
NRK-topp: Dette handlet om én ting - penger
På spørsmål om det er uenighet om strømming som ligger bak bruddet mellom Skavlan og NRK, svarte Wallace slik på tirsdag:
– Det var ingenting av det som ble presentert for oss fra Monkberrys side om ønsker for fremtiden, som NRK ikke var villig til å møte. Dette handlet om en ting: Penger. Vi åpnet for å flytte prosjektet ut av Skandinavia, slik Monkberrry ønsket. Vi åpnet for å eksperimentere med digitale løsninger og andre intervjuformer, som de ønsket. Forskjellen har aldri ligget på det planet, slik vi opplevde det, sa Wallace til DN.
TV 2: Skavlan ikke grisk
Kanalsjef Trygve Rønningen i TV 2 reagerer sterkt på uttalelsene fra Wallace.
– Vi har brukt timer på å diskutere hvordan vi industrielt skal flytte «Skavlan» til TV 2 og hans ambisjoner om å få et nytt digitalt fotavtrykk, et annerledes avtrykk. Og vi har brukt ett minutt på å diskutere penger. Svensk tv og TV 2 ser dette helt likt, der vi med våre digitale flater når hele befolkningen, mens NRK sannsynligvis har blitt lettere ruset av «Skam»-suksessen og mest ser mot unge målgrupper på nett. Så hvis NRK mener dette kun handler om penger, er det et uredelig argument, sier kanalsjef Trygve Rønningen i TV 2.
– Men TV 2 betaler faktisk mer enn NRK ville gjøre for Skavlan?
– Ja, vi ser verdien av «Skavlan» i en større digital tapning og som et mer påkostet tv-program. Den verdien har ikke NRK sett. NRK etterlater nå et inntrykk av at Fredrik Skavlan er grisk, og det stemmer ikke. Noe av det som overrasker oss mest i TV 2 i dag, er at dette er takketalen fra NRK, sier Trygve Rønningen.
NRK: Kom ikke på banen
Petter Wallace, NRKs sjef for eksterne produksjoner, står fast på at pengene avgjorde.
– Når jeg sier dette bare handlet om penger, er det fordi NRK ønsket å fornye sin kontrakt med «Skavlan». Den eneste grunnen til at vi ikke gjorde det, var at vi ble bedt om å matche et annet og mye høyere økonomisk tilbud fra en annen aktør, sier Wallace etter å ha blitt konfrontert med uttalelsene fra Monkberry og TV 2.
– Vi hadde i forkant av dette tilbudet hatt flere møter med Monkberry hvor de presenterte sine ønsker og hvor vi opplevde at vi svarte bekreftende på alt og sa vi ville samarbeide med dem om dette. Jeg registrerer at de oppfatter dette annerledes. Men denne forhandlingen ble altså plutselig avbrutt av at vi ble presentert for en annen aktørs tilbud, og bedt om å matche dette. Dette kom vi ikke forbi, fordi det lå som et premiss for en eventuell fornyelse av kontrakten med Monkberry, sier Wallace.
Han har ikke noe imot at det blir åpenhet om hvor mye mer TV 2 er villig til å betale.
– Det er helt ok om Monkberry går ut og forteller hvor mye de får fra TV 2, og gjerne hvor mye NRK betalte sist, hvis Monkberry ønsker det – for mer eller mindre den samme tjenesten, sier han.
– Jeg anser ikke Fredrik Skavlan for å være grisk på noen som helst måte, men han har tatt et godt tilbud og det må han selvfølgelig kunne gjøre, sier NRKs sjef for eksterne produksjoner.
Til Trygve Rønningens påstand om at NRK er ruset på ungdomssuksess med «Skam», sier han:
– Det faller på sin egen urimelighet. NRKs nettspiller er for alle og vi har jobbet intenst de siste årene for å sikre at alle skal ha tilgang til alt vårt innhold på spilleren. Noe av det vi nå gjør er å gi spilleren en live-funksjon, som kommer til å gjøre den enda mer brukervennlig, sier Petter Wallace.(Vilkår)