Vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea ble en medaljefest for Norge med 14 gull og 39 medaljer totalt. Rettighetsinnehaver og TVNorge-eier Discovery har gjennom hele OL-perioden jublet for gode seertall. Men sammenlignbare tallgrunnlag viser at kanalgruppen ikke greide å samle like mange som TV 2 gjorde under sine sendinger fra OL i Sotsji i Russland 2014:

  • Av de 20 mest sette OL-øvelsene på TVNorge, var det bare 15 kilometer skiskyting for menn og kvinnestafetten som samlet over en million seere.
  • TV 2 hadde hele ni øvelser, inkludert åpningsseremonien, som trakk én million seere eller mer.
  • På de 20 mest sette OL-øvelsene, trakk TV 2 i gjennomsnitt 976.000 seere – mot Discoverys 667.500 seere.

Mindre tv-titting

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i TVNorge og Discovery Networks tror mindre tidsforskjell mellom Norge og Russland er noe av årsaken til at TV 2 trakk flere seere.

– Under Sotsji-lekene var tidsforskjellen på to timer. Tidsforskjellen mellom Norge og Sør-Korea er på åtte timer. Øvelsene den gang ble sendt i mer gunstige tidsslotter, sier Skoland.

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i TVNorge og Discovery Networks sier seertallene under OL har vært over all forventning. – Det er gulltall for oss. Og mer enn vi hadde budsjettert med, sier Skoland.
Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i TVNorge og Discovery Networks sier seertallene under OL har vært over all forventning. – Det er gulltall for oss. Og mer enn vi hadde budsjettert med, sier Skoland. (Foto: Elin Høyland)

Han mener også det er vanskelig å gjøre en direkte sammenligning mellom de to mesterskapene da mediehverdagen har utviklet seg med stormskritt på bare fire år. Ifølge historiske tall fra Medie-Norge har den daglige seertiden fra 181 minutter til 150 minutter fra 2014 til 2017.

– Dette hadde vi også vektlagt i våre egne estimater, sier TVNorge-direktøren.

Tv- og radiosjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat er enig med Skoland om at tidsforskjellen har vært utslagsgivende for seertallene.

– Det er begrenset hvor mange som står opp og ser en femmil klokken seks en lørdag formiddag, selv om interessen for langrenn er stor i Norge. Tidsforskjell betyr mye, rett og slett. Tidsforskjellen mellom Norge og Sotsji var ikke stor nok til å prege TV 2s seertall nevneverdig, sier han.

Mer digitalt

Nettstedet Kampanje har tidligere skrevet at Discovery ikke har fått målt nett-tv-seere ettersom den ikke er blitt fanget opp av den offisielle tv-målingen til Kantar Media, som ble lansert 1. januar. Nødløsningen for TVNorge-eieren har dermed vært å ha en separat måling. Men denne er ikke blitt regnet inn i de offisielle tallene.

Men selv om en endring i seervaner også har hatt en effekt, kan ikke denne tilskrives i nærheten av like stor betydning som tidsforskjellen, tror Wiberg.

– Jeg vil tro 5–10 prosent av seerne følger OL på digitale plattformer. Fortsatt er det tv og storskjermen folk ønsker å se dette på, sier han.

TVNorge har likevel all grunn til å være fornøyde med OL-tallene, ifølge tv-sjefen.

– For dem vil dette være storveies tall. De er sikkert storfornøyde med å ha så mange seere gjennom hele døgnet, og har samtidig levert det de lovet annonsørene, sier han.

Lavere interesse

Tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom mener Discovery er nødt til å forberede seg på at dagens seere har en lavere interesse for vintersport enn det historisk har vært. Kanalgruppen har også rettighetene til å sende vinter-OL 2022 som vil bli arrangert i Beijing i Kina.

– Det er færre øvelser som ses av over en million seere. De klassiske øvelsene som har gått på formiddag i helg, har tradisjonelt blitt sett av flere, sier hun.

Massaiu påpeker at tidsforskjellen Wiberg og Skoland påpeker ikke bare har vært en ulempe for TVNorge.

– Selv om seertallene er lavere, gir det fremdeles høye seertall. Med tidsforskjellen har Discovery tatt store andeler på tider av døgnet hvor det normalt sett er lav seing, sier hun.

Spesielt spent er Massaiu også på hvor mange seere som har fulgt OL gjennom Discoverys strømmetjenester Dplay og Eurosport player.

–I og med at mange av øvelsene har gått i beste arbeidstid, har det nok vært mye samstrømming, hvis vi skal lage et nyord for dette, sier hun.(Vilkår)

Norsk hytteliv er ikke som i andre land
På 30 kvadratmeter i Orkanger er tre generasjoner samlet i harmoni. – Vi lever helt annerledes her oppe, sier Elisabeth Løhre (38). Men norsk hyttekultur kan by på mye friksjon, viser forskning.
02:26
Publisert: