Pengene yngler for talkshow-stjernen, tv-produsenten og tegneren Fredrik Skavlan (47). Ifjor doblet han overskuddet i selskapet Fredrik Skavlan AS, som han eier hundre prosent.

Omsetningen var ifjor omtrent som i 2012. Den økte fra vel 7,6 millioner til snaut 7,7 millioner kroner i 2013, mens driftsresultatet økte marginalt til 5,5 millioner kroner.

Tjener på Monkberry

Den store forskjellen skyldes utbytte fra produksjonsselskapet Monkberry, som Fredrik Skavlan AS eier 75 prosent av. Inntektene derfra bidro til at resultat før skatt i morselskapet Fredrik Skavlan AS økte med mer enn 100 prosent, fra 6,5 til 13,2 millioner kroner.

Skavlan har i en årrekke vært kjent som Nordens talkshowkonge, først med «Først & Sist» på NRK1 og deretter med «Skavlan» fra 2009. Programmet produseres av Monkberry og har vært vist både på NRK og SVT med en samlet oppslutning på opptil tre millioner seere.

Styreformann Ole Johan Prytz forklarer den voldsomme inntektsøkningen.

- 7,5 millioner kroner er utbytte Fredrik Skavlan AS har tatt fra Monkberry etter åtte sesongers drift. Man har ønsket å være sterkt finansiert i Monkberry. Nå klarer Monkberry seg bra, og da er det naturlig at eierne får et utbytte, sier Prytz.

Totalt betalte Monkberry ut ti millioner kroner i utbytte. Monkberrys daglige leder Marianne Torp Kierulf  og produsent Leif-Åge Reme eier de resterende 25 prosentene i Monkberry.

- Fredrik Skavlan AS fakturerer jo Monkberry for Fredriks bidrag som kreativ leder i selskapet og programleder i "Skavlan”, sier Prytz.

Ifølge regnskapet inngår salg av tjenester for 7,2 millioner kroner til konsernselskap i salgsinntektene til Fredrik Skavlan AS.

Vil bli bakmann

Skavlan var tidligere journalist i Morgenbladet, Aftenposten, Dagbladet og NRK.

Han holder også foredrag om kommunikasjonsteknikker og opptrer som konferansier, tegner og lager bøker. Inntektene fra dette føres også i Fredrik Skavlan AS. 

Det store spørsmålet er om han lykkes i å etablere seg som bakmann og produsent av andre tv-programmer enn sitt eget.

Ambisjonen er å bygge opp en portefølje med flere programmer.

Monkberry sto bak talkshowet "En vakker dag" med artisten Bjørn Eidsvåg på TV 2 sommeren 2011. Men forsøket på å gjøre suksess med et nytt talkshow med Anne-Kat. Hærland på TVNorge, floppet.

- Det kommer an på med hvilke øyne du ser det. Økonomisk sett var det ikke noe galt med programmet for vår del, men oppdragsgiver var ikke fornøyd og tok det av. TVNorge hadde en exit-klausul i kontrakten og den benyttet kanalen seg av, sier Prytz.

Nylig ble det kjent at Monkberry skal produsere en ny dokumentarserie for NRK, «På bortebane», med tidligere kulturminister, og nåværende leder av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik som programleder. Her skal unge, norske folkevalgte, ifølge NRK, dra ut i verden og representere norske verdier og standpunkt i møte med folk som mener totalt motsatt.

- Monkberry har mye spennende på gang. Programmet med Hadia Tajik har vi store forventninger til. Konseptet er kjempespennende, sier Ole Johan Prytz.

Kraftig vekst

Det var i 2010 Skavlan startet produksjonsselskapet Monkberry. Selskapet har hovedkontor i Oslo og filial i Stockholm.

Selskapet omsatte for 23,1 millioner kroner de første åtte månedene etter starten i 2010. I 2011 økte omsetningen til 53,1 millioner kroner, mens selskapet i 2012 omsatte for 50,1 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på 8,3 millioner kroner.

2013-resultatet i Monkberry og det svenske datterselskapet Fredrik Skavlan AB var ikke klart da regnskapet i det norske morselskapet ble avlagt.  I 2012 omsatte Fredrik Skavlan AB for seks millioner svenske kroner og fikk et resultat på 2,7 millioner svenske kroner.

Basert på at Skavlan eide tre fjerdedeler av Monkberry, anslo DN i 2012 at han trolig satt på aksjer som allerede da kunne være verdt over 50 millioner kroner ved et eventuelt salg på det tidspunkt.

Hva verdien av selskapet er i dag, er vanskelig å anslå. Den avhenger av om Monkberry lykkes med andre produksjoner enn «Skavlan».Virksomheten er fortsatt avhengig av at Fredrik Skavlan selv er på skjermen.

Tv-produsent Lasse Hallberg, som har stått bak tv-suksesser som «Big Brother» og «Lilyhammer», uttalte i 2012 til DN at han var sikker på at Skavlan både har ambisjonen, kunnskapen og muligheten til å kunne utvikle et stort produksjonsselskap.

- Hemmeligheten er å utvide virksomheten slik at ikke alt avhenger av ham. Klarer han det, kan selskapet bli så stort som bare det, sa Hallberg den gang.

 

Fredrik Skavlan AS

Årsresultat

 

Les også:

Gir opp kampen om apptoppen dnPlus  

Slik kartlegger Facebook meldingene dine

Norsk storforlag med "Spotify" for ebøker

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @bjorneckblad på Twitter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.