Kabelselskapet Comcast endte med å legge 30,6 milliarder pund, tilsvarende 326 milliarder kroner, på bordet og ser dermed ut til å vinne en langvarig budkrig om Sky, Europas største satellitt-tv-selskap.

Den andre deltageren i auksjonen var det amerikanske film- og tv-selskapet 21st Century Fox, med backing fra Disney.

Rupert Murdoch giftet seg med Jerry Hall i 2016.
Rupert Murdoch giftet seg med Jerry Hall i 2016. (Foto: Drew Angerer/AFP/NTB Scanpix)

Det var mediemogulen Rupert Murdoch (87) som grunnla Sky i 1989.

Comcast er USAs største kabel-tv-selskap, men viste med kjøpet av film- og tv-selskapet NBCUniversal i 2011 appetitt også på innholdsprodusenter.

I 2016 gikk Comcast og NBCUniversal videre i samme retning med kjøpet av animasjonsfilmstudioet DreamWorks.

Sikrer plassen i Premier League

Det vinnende budet på Sky innebærer ikke bare at Comcast får tilgang til 23 millioner europeiske tv-husstander i land som Storbritannia, Tyskland, og Spania.

Med på kjøpet følger også rettigheter til attraktive rettigheter som engelsk Premier League-fotball, Bundesliga i Tyskland og Formel 1-racing.

Kjøpet er del av en internasjonal trend, der kabel- og telekomselskaper kjøper innholdsprodusenter for bedre å kunne konkurrere med integrerte strømmetjenester fra Netflix og Amazon.

Oppkjøpet av Sky kommer kort tid etter et lignende oppkjøp i det nordiske markedet, da telekjempen Telia i sommer sikret seg både svensk TV4 og kabelselskapet Get.

Tv-selskapet Sky har vært i spill siden 2016.
Tv-selskapet Sky har vært i spill siden 2016. (Foto: Toby Melville)

Langvarig kamp

Britiske Sky har vært i spill helt siden desember 2016. På den tiden kontrollerte Rupert Murdoch det amerikanske underholdningskonsernet Fox, som allerede eide en stor post i Sky.

Fox ønsket full kontroll, og derfor la inn bud på hele Sky.

Men etter mobilhack-skandalen i Murdochs engelske aviser, var myndighetene lite interessert i å la Murdoch kjøpe seg enda større innflytelse over britiske medier. De iverksatte derfor, ifølge Financial Times, en tidkrevende gjennomgåelse av budet fra Fox.

Murdoch gikk lei. I stedet for å vente på grønt lys fra det engelske medietilsynet, bestemte han seg i stedet for å selge Fox, inkludert eierandelen på 39 prosent i Sky.

Blant de ivrigste interessentene var både Disney og Comcast. Men i sommer ble det klart at Disney trakk det lengste strået i denne budrunden, da selskapet bød 71,3 milliarder dollar for Fox.

Klinket til

Et nytt nederlag var ikke ønskelig for Comcast-topp Brian Roberts i budrunden om Sky. Han sjokkerte observatører med sitt siste bud på Sky, et bud som verdsatte tv-selskapet langt høyere enn budet fra Fox og Disney.

– Comcast betalte nettopp tre milliarder dollar mer enn nødvendig, uttalte en anonym kilde med innsikt i prosessen til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Danske Bank-skandalen forklart på 90 sekunder
- Her kommer det til å komme mye mer, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt
01:28
Publisert: