Discoverys digitalsjef Sindre Østgård (39) var på samling med resten av toppledelsen i Discovery Networks International i Miami så sent som i slutten av januar.

– Ja, det er korrekt. Der fikk jeg også mulighet til å legge frem en keynote-tale om hvilke ting jeg mente kunne være mulig å gjøre fremover. Basert på tilbakemeldingene fra hele toppledelsen i Discovery Networks International, opplever jeg at det jeg sa ble oppfattet som relevant, sier Østgård.

– Så slutter du halvannen uke senere?

– Vi har ulike syn på hva som skal til for å lykkes, og forutsetningene for at jeg skal gjøre det har endret seg, sier han.

– Hva fortalte du dem i Miami?

– Det kan jeg ikke gå inn på.

– Er det slik at ønsket om kostnadskutt har gått på bekostning av mulighetene til digital utvikling?

– Det kan jeg ikke si noe om. Men jeg har jo fått et slags svart belte i å jobbe med digital transformasjon i både NRK og deretter i Schibsteds eierstiftelse, Stiftelsen Tinius. Skandinavia er et av de mest avanserte digitale mediemarkedene, og det er med det utsiktspunktet jeg har gjort mine vurderinger og trukket konklusjonen om hva jeg mener må til for å lykkes, sier Østgård.

– Hva gjør du nå?

– Nå skal jeg på topptur. Vi er på leting etter det fjellet med mest snø. Så vil jeg lære meg å klatre is, og dra på seiltur med «Entrepreneurship One», båten til Kahoot-gründer Johan Brand, sier Sindre Østgård.

Den norske quiz-tjenesten Kahoot er et av Norges digitale stjerneskudd.

Forsøkt overkjørt

Etter det DN erfarer er bakgrunnen for at toppsjef i Norge og Sverige, Harald Strømme (54), forlater selskapet sammen med Sindre Østgård er at de opplever at de ble forsøkt overkjørt og detaljstyrt av Discovery-systemet. TVNorge og Discovery eies av det amerikanske tv-nettverket Discovery Communications.

Harald Strømme hentet Sindre Østgård fra Schibsted og Tinius-stiftelsen høsten 2016 for å være med å digitalisere selskapet. De to har hatt samme oppfatning og syn på hva som skulle til for å lykkes digitalt, og valgte derfor å forlate selskapet sammen.

Strømme og Østgård fikk etter det DN forstår hverken ressursene eller det handlingsrommet de mente var nødvendig for å lykkes. 

Discovery skal ha vært mer opptatt av kostnadskutt enn av strategisk satsing på digitalt innhold.

Strømmes avgang skjer kort tid etter at Michael Lang ble utnevnt til ny nordisk Discovery-direktør.

Ulikt syn på veien til suksess

Harald Strømme mener Discovery er godt posisjonert for fremtiden.

– Men eierne og jeg har ulikt syn på hvilke skritt som nå er nødvendige for å oppnå suksess. Derfor velger jeg å forlate selskapet. Vi skilles som venner, og jeg har stor respekt for Discovery og menneskene her. Etter åtte år ved roret, kan det uansett være forfriskende å skifte fokus, sier Harald Strømme. 

Han sier tv-selskapet har doblet seerandelene og firedoblet både omsetning og overskuddet. Discovery har under hans ledelse også investert kraftig i sportsrettigheter som Eliteserien i fotball og OL. 

At Sindre Østgård velger å slutte samtidig som ham, kommenterer Strømme slik:

– Jeg hentet jo inn Sindre fordi jeg mente han var den beste i Norden til å være med og endre selskapet. Det at han også forlater selskapet nå, etter såpass kort tid, skyldes jo at vi deler oppfatning av hva som skulle til for å rigge Discovery for fremtiden, sier Strømme.

Strømme er godt fornøyd med egen innsats for TVNorge og de andre tv-kanalene i Discovery Networks Norway.

– Det har vært et sammenhengende eventyr. Hvis vi ser på hvor selskapet var, og hvor vi er nå, er jeg veldig stolt, sier Strømme. 

Kort karriere

Sindre Østgård begynte i selskapet i august i 2016. Han har hatt rollen som Norden-direktør for digitale tjenester og utvikling. 

I pressemeldingen fra Discovery Networks forklarer han avgangen med at han og eierne har «ulike syn» på veien videre.

– Discovery har musklene som skal til for å lykkes med transformasjonen denne bransjen står overfor, men eierne og jeg har ulike syn på hva de nødvendige stegene bør være. Derfor velger jeg å forlate selskapet, sier Østgård.

«Trist at han nå slutter»

Michael Lang er sjef for Discovery Nordics, og dessuten president for digital og internasjonal utvikling i Discovery-systemet.

Han berømmer Harald Strømme for å ha gjort en fremragende jobb for selskapet, både som leder for den norske og den svenske virksomheten.

– Vi synes det er trist at han nå slutter, samtidig respekterer vi avgjørelsen. Harald har sammen med resten av organisasjonen tatt TVNorge og Discovery fra å være en liten aktør i det norske tv-markedet, til nå å være blant de største, tydeligste og mest offensive. Vi skylder ham en stor takk og ønsker ham lykke til videre, sier Lang. 

– Etter det DN forstår skyldes avgangen til Strømme og Østgård uenighet med eierne om veien videre digitalt?

– Vårt selskap er mer opptatt av det digitale enn noe annet medieselskap i verden, hevder Lang.

Han viser til at Discovery har utviklet en plattform for nett-tv sammen med Major League Baseball, kalt BAM Tech, som skal brukes av Eurosport, som også er en del av Discovery-familien.

– Dette er en plattform som vil være en del av vår digitale relansering i løpet av de neste månedene. Jeg er sikker på at Sindre støtter den strategien og det vi gjør her, sier Lang.

– Norge vil bli det første Discovery-landet som vil ha denne plattformen, som vil bli lansert omtrent når Eliteserien starter om noen måneder.

– Det må være et slag for deg at Strømme og Østgård slutter samtidig?

– Det er definitivt et tap, og vi ønsker dem det beste. Men vi har et sterkt lokalt team som vi respekterer og har tillit til, og vi har sterke merkevarer og markedsposisjon. Når folk slutter har det alltid en effekt. Men vi tror vi er på rett spor, og det er «business as usual» for resten av organisasjonen, sier Lang.

– Frykter du at flere ledere forsvinner som følge av dette?

– Jeg kan ikke snakke for alle i selskapet, men jeg kan ikke se hvorfor det skulle skje. Dette vil også være en mulighet for andre til å ta steget opp, sier Michael Lang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.