Manglende fremdrift i dialogen mellom Viasat og TV 2 om en ny distribusjonsavtale kan skape tv-krise for 150.000 nordmenn.

I Viasat ble de ansatte orientert av Viasat-sjef Vegard Drogseth i en intern epost onsdag ettermiddag.

– Vi har siden før jul forsøkt å få i gang dialog med TV 2 om de nye forhandlingene. Dessverre har det vært krevende i det hele tatt å få TV 2 til forhandlingsbordet, og nå må samtalene sluttføres i rekordfart dersom vi skal komme i mål før den gjeldende avtalen utløper natt til søndag, skrev Drogseth.

TV 2: Dessverre langt fra hverandre

Noen timer senere la TV 2 ut melding til seerne på sin egen nettside og på Facebook:

– Viasat og TV 2 har i juni forhandlet om en ny distribusjonsavtale. Den nåværende avtalen utløper 1. juli, og ennå står partene dessverre langt fra hverandre. Dersom vi ikke blir enige innen fristen vil TV 2s kanaler forsvinne for alle Viasats kunder fra midnatt 30. juni, skrev TV 2.

Sarah Willand, TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør, sier håpet fortsatt er å finne en løsning og understreker at det er en gjensidig forpliktelse for partene å overholde avtalefristen.

– MTG har vært opptatt med store, mulige salgsprosesser over lang tid. Vi har forhandlet på overtid med Telenor. Så begge parter har hatt nok å gjøre. Vi har forhandlet med Viasat gjennom juni og er i forhandlinger fortsatt. Vi har samarbeidet med dem siden 2008 og håper selvsagt å finne en løsning nå, slik at dette samarbeidet kan fortsette og deres kunder fortsatt kan følge Fotball-VM på TV 2, sier Willand.

Etter det DN forstår er det rundt 60.000 norske husstander, med cirka 150.000 tv-seere, som kan bli rammet hvis forhandlingene ikke fører frem innen midnatt kommende lørdag.

Viasat: TV 2 bruker sin markedsmakt

Drogseth i Viasat beskylder TV 2 for å være hard i klypen overfor en liten aktør, men unnlater å nevne at Viasat er del av milliardkonsernet som tidligere het Modern Times Group, men som nå skifter navn til Nordic Entertainment Group (NENT).

– Jeg må nå informere dere om at forhandlingene er tøffe og det er mulighet for brudd. Jeg kan ikke gå inn på detaljer, men vi opplever at TV 2 bruker sin markedsmakt og dominerende posisjon mot oss som en av de minste aktørene i distribusjonsmarkedet. Dette er særlig urovekkende i og med at TV 2 fremhever viktigheten av å ta på seg rollen som kommersiell allmennkringkaster når de møter politikere, og ikke minst skal sikre seg statsstøtte til driften. En allmennkringkasters forpliktelser om at alle skal kunne ha tilgang til en fornuftig pris ser ut til å være glemt i forhandlingene med oss. Vi betaler allerede mer for TV 2s kanaler enn alle våre konkurrenter, og likevel krever TV 2 en svært stor prisøkning, skriver Drogseth i eposten til de ansatte i Viasat.

NENT har i løpet av våren handlet sportsrettigheter for flere milliarder kroner til sine nordiske tv-kanaler og strømmetjenester, senest med en ny periode med Håndball-EM og Håndball-VM.

Parallelt har TV 2 blant annet rustet opp sin rettighetskatalog med en ny periode kostbare Premier League-rettigheter.

Sarah Willand er ikke med på at TV 2 er den dominerende part i forholdet, selv om Viasat isolert sett er minst av tv-distributørene i det norske markedet.

– Jeg vet ikke helt når denne motparten ble så liten. Vi sitter til bords med en nordisk gigant, som i løpet av våren har brukt mange milliarder kroner på å støvsuge markedet for sportsrettigheter. MTG omsetter for fire ganger så mye som TV 2, sier hun.

Tunge tak

TV 2 kommer rett fra tunge og langvarige forhandlinger med Telenor-eide Canal Digital.

Her var avstanden så stor at forhandlingene gikk langt på overtid før man til slutt ble enige, men uten at noen tv-seere mistet kanalene sine.

Stemningen mellom Viasat og TV 2 er imidlertid så dårlig at begge sider, etter det DN forstår, forbereder seg på at TV 2s kanaler vil forsvinne fra skjermen hos Viasat-kundene ved midnatt natt til søndag.

– Hvis forhandlingene pågår etter lørdag, utelukker jeg ikke at TV 2 kan være villig til å ta de 150 000 TV-seerne som får sitt tilbud gjennom Viasat som gisler gjennom å la TV 2-kanalene gå i svart, skriver Drogseth i eposten til sine ansatte.(Vilkår)

– Vi har ikke gjort noe ulovlig
Anita Krohn Traaseth beklager ansettelsen av Katharina Andresen. – Vi har ikke gjort noe ulovlig, men vi er villige til å endre praksisen. Jeg forstår at det har blitt støy rundt ansettelsen.
04:18
Publisert: