Kulturminister Trine Skei Grande og TV 2-sjef Olav Sandnes skriver under avtalen onsdag morgen i Bergen. Det går frem av en pressemelding fra kulturdepartementet sent tirsdag ettermiddag.

Avtalen mellom TV 2 as og Kulturdepartementet gir tv-kanalen status som kommersiell allmenkringkaster, noe som også utløser millionoverføringer fra staten.

Glede i TV 2

– Dette er først og fremst en stor dag for alle som bryr seg om mediemangfold og journalistikk og nyheter i Norge. Vi er glade for at en avtale med staten endelig er kommet på plass, sier administrerende direktør Olav Sandnes i TV 2 til DN.

– Hva innebærer avtalen?

– Nå er det sånn at det er Kulturdepartementet som skal kommunisere innholdet i avtalen i morgen. Vi er veldig glade for at dette er avklart og ser frem til å være allmennkringkaster fremover, sier Sandnes.

TV 2 på Karl Johan i Oslo.
TV 2 på Karl Johan i Oslo. (Foto: Ruud, Vidar/NTB Scanpix)

– Hvor viktig er dette for TV 2?

– Det er viktig for TV 2 å kunne ha rammevilkår som gjør at vi kan fortsette å videreutvikle det oppdraget vi ble tuftet på helt tilbake i 1991.

– Hvordan tror du reaksjonen er blant de ansatte i TV 2?

– Det er mange i Bergen som spretter champagnen i dag - og opplever at vi får fortsette det oppdraget vi har hatt i mange år.

– Hva kan du si om prosessen, dette har jo tatt tid?

– Det har vært en lang prosess. Det er fordi dette er nybrottsarbeid. Men nå har vi en solid og gjennomarbeidet plattform for en ny allmennkringkasterperiode.

– Tror du noen konkurrenter fortsetter å være kritiske til avtalen fremover?

– Dette er en avtale som er basert på et bredt flertall i Stortinget, som hadde et ønske om en kommersiell allmennkringkaster, sier Sandnes.

Staten stiller krav

Trine Skei Grande sier til TV 2 at det har vært viktig å få på plass en avtale som står seg både juridisk og politisk.

– Så vi har sørget for en god avtale. Vi kommer til å stille krav til TV 2 og jeg håper TV 2 ser hvilken tilleggsverdi det vil ha for firmaet fremover, sier Grande til TV 2.

Uten avtale i snart to år

TV 2 hadde frem til utgangen av 2016 status som formidlingspliktig allmennkringkaster, men har siden vært uten avtale med staten.

Den nye avtalen kan gi TV 2 inntil 675 millioner kroner i statsstøtte over fem år. Den ble utlyst 23. juni 2017, og Kulturdepartementet tok den gang sikte på å inngå avtale med en kommersiell allmennkringkaster i løpet av desember samme år.

Da søknadsfristen utløp 23. september ifjor var TV 2 eneste søker.

Nå er det altså klart at avtalen inngås i slutten av september, og saken har dermed tatt ni måneder lenger å behandle enn forutsett.

Underveis har det vært mye diskusjon mellom TV 2 og departementet om hva som skal inngå i det såkalte allmennkringkastingsregnskapet, som TV 2 må avgi hvert år.

Statsstøtten skal bare gå til å kompensere for merkostnadene TV 2 har knyttet til allmennkringkastingsoppdraget. Spørsmålet er hvilke inntekter og kostnader som skal regnes med.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var med på Wall Streets bonusfest - endte opp som bartender på Harry´s
- Mange penger å tjene. Og å tape.
01:22
Publisert: